Cum se apără cercetătorul care a contribuit la nașterea primilor bebeluși modificați genetic

Data actualizării: Data publicării:
He-Jiankui-bebelusi-modificati-genetic
Cercetătorul He Jiankui a anunţat că a contribuit la naşterea primilor bebeluşi din lume care au fost modificaţi genetic. Captură The He Lab/YouTube

Cercetătorul chinez care a anunţat că a contribuit la naşterea primilor bebeluşi din lume care au fost modificaţi genetic a anunţat miercuri că va face o pauză în cercetările sale, în urma controverselor uriaşe apărute pe plan internaţional după dezvăluirile sale, informează Agerpres.

He-Jiankui-bebelusi-modificati-genetic
Cercetătorul He Jiankui a anunţat că a contribuit la naşterea primilor bebeluşi din lume care au fost modificaţi genetic. Captură The He Lab/YouTube

He Jiankui a evocat din nou miercuri realizarea sa la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong, afirmând că a contribuit la naşterea unor gemene ale căror secvenţe ADN au fost modificate pentru a le face să devină rezistente în faţa HIV, virusul care declanşează SIDA.

El a explicat la un seminar ce a avut loc într-un amfiteatru arhiplin, în care erau prezente aproximativ 700 de persoane, că opt cupluri - toate alcătuite dintr-un tată seropozitiv şi o mamă seronegativă - s-au oferit să fie voluntari în acest experiment. Unul dintre cupluri s-a retras.

De asemenea, cercetătorul chinez a prezentat scuze pentru faptul că rezultatul experimentului său a ajuns în presă în mod neaşteptat.

„Înainte de toate, trebuie să prezint scuze pentru faptul că rezultatul a ajuns în presă într-o manieră neaşteptată”, a declarat savantul chinez, referindu-se la mesajele video publicate duminică pe YouTube şi care vorbeau despre reuşita sa medicală.

„O pauză a fost luată în testele clinice, ţinând cont de situaţia actuală. Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat”, a adăugat el.

Savantul chinez, profesor-asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, nu a dezvăluit numele revistei şi a precizat că universitatea unde profesează nu a fost la curent cu desfăşurarea studiului său.

Savantul asiatic a declarat miercuri că este mândru de munca lui şi a dezvăluit că o altă voluntară este însărcinată în urma participării sale la acest experiment medical.

„Pentru acest caz, mă simt mândru. Mă simt cel mai mândru”, a adăugat el, atunci când a fost confruntat de mai mulţi colegi de breaslă prezenţi la summitul organizat în Hong Kong.

He Jiankui a spus că experimentul lui a fost autofinanţat şi a respins acuzaţia potrivit căreia cercetarea ar fi fost desfăşurată în secret, argumentând că s-a adresat comunităţii ştiinţifice pe această temă în ultimii trei ani.

Într-un mesaj video publicat online, He Jiankui a afirmat că a folosit o tehnologie de editare a genelor, cunoscută sub numele CRISP-Cas9, pentru a modifica genele embrionare de la gemenele născute în această lună.

El a spus că manipularea genetică le va ajuta pe cele două fetiţe să fie protejate în faţa riscului de infecţie cu HIV.

Însă oamenii de ştiinţă şi guvernul chinez au denunţat experimentul anunţat de profesorul He Jiankui, iar reprezentanţii spitalului asociat cu acest studiu au sugerat că aprobările sale etice au fost falsificate.

Moderatorul conferinţei din Hong Kong, Robin Lovell-Badge, a spus că organizatorii summitului nu erau la curent cu acest caz până la dezvăluirile apărute în această săptămână în presa internaţională.

CRISP-Cas9 este o tehnologie ce permite oamenilor de ştiinţă să taie şi să lipească secvenţe de ADN, crescând speranţele pentru vindecări pe cale genetică a unor boli. Totuşi, există îngrijorări legate de siguranţa fetusului şi de etică.

Peste 100 de oameni de ştiinţă, cei mai mulţi din China, au spus într-o scrisoare deschisă publicată marţi că utilizarea tehnologiei CRISP-Cas9 pentru manipularea genetică a embrionilor umani este periculoasă şi nejustificată. "Cutia Pandorei a fost deschisă", au adăugat semnatarii scrisorii.

Cercetările lui He Jiankui se concentrează pe tehnologia de secvenţiere a genomului, biotehnologie şi manipulări genetice, potrivit biografiei sale ce a fost publicată pe site-ul oficial al summitului din Hong Kong.

Profesorul chinez şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Rice din Houston şi a efectuat studii post-doctorale la Stephen Quake Laboratory din cadrul Universităţii Stanford. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...