Este folosită la fabricarea dinamitei, dar puțină lume știe cum arată. Se numește diatomit și este o rocă sedimentară pe care o găsim și la noi în țară. Iată cum arată văzută la microscop și care îi sunt proprietățile:
Virgil Marinescu, cercetător ICPE-CA București, ne explică: „Aceasta este o rocă de tip diatomit, este primită de la Institutul Naţional de Geologie. Este provenită din regiunea Buzăului.
S-a format din organisme de tip diatomee, organisme uni sau pluricelulare. Mai generic, fitoplancton, care a trăit probabil în oceane, s-a depus şi a format asemenea depozite de roci.
Este o rocă poroasă, uşoară, are multe aplicaţii. În industrie este folosită la prelucrarea dinamitei.
La microscop, se vede foarte clar porozitatea materialului, mărirea este undeva la 20.000. Un por din acesta are vreo câţiva microni, 6,39 de nanometri, chiar e submicronic.
Este o rocă foarte uşoară, foarte friabilă, se vede că sunt foarte multe spărturi.
Este folosit ca material de impregnare, pur și simplu trinitratul de glicerină e impregnat cu ajutorul acestui material, rezultând un produs care poate fi transportat relativ stabil”.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.