Salariile din China cresc, iar concurenţa cu forţa de muncă ieftină devine din ce în ce mai acerbă, aşa că preşedintele chinez, Xi Jinping, a găsit soluţia: doreşte integrarea cât mai multor roboţi în fabrici, astfel încât să crească productivitatea. Asta şi pentru că populaţia aptă de muncă din China a început să scadă constant încă din 2014, iar estimările arată că până în 2050 ar putea scădea până la 800 de milioane de persone, de la aproape un miliard, câte sunt în prezent. Iar îmbătrânirea populaţiei necesită automatizarea.
Potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică, statul chinez a introdus în industrie 87 de mii de roboţi, iar până în 2020, estimările arată că numărul roboţilor industriali va creşte cu 20% pe an. Şi companiile chineze nu numai că adoptă roboţi, ci îi şi fabrică. O campanie naţională, Made in China 2025, încurajează procesele de automatizare şi producţia inteligentă.
Vara trecută, premierul chinez a cerut în mod expres companiilor naţionale să facă mai mulţi roboţi. Din moment ce China şi produce astfel de roboţi, am putea spune că este o investiţie sigură şi fără prea mari bătăi de cap. Roboţii pot lucra non-stop, nu cer salariu, nu au pretenţie de concediu şi fac orice li se cere. Sporesc astfel eficienţa, îmbunătăţesc calitatea şi reduc riscurile. Cu alte cuvinte, sunt angajaţii perfecţi.