De mai bine de șapte ani, Mihai Toader-Pasti şi Claudiu Butacu construiesc prototipuri de case solare. În timp ce acestea sunt premiate şi recunoscute la nivel interanţional, în ţară, din lipsa unei legislaţii şi a birocraţiei, ele devin ineficiente. Însă, în loc să se plângă, cei doi tineri au decis să acţioneze.
Mihai Toader-Pasti: Casa pe care o vedeţi aici este una 100% electrică. Deasupra avem 22 de panouri fotovoltaice, asta înseamnă undeva aproximativ 5,5 kilowaţi putere instalată. Anual noi producem mai multă energie cu 2.500 de kilowaţi, practic producţia este undeva la 6.800, iar consumul este la 4.300.
Miha Toader-Pasti şi Claudiu Butacu construiesc prototipuri de case electrice recunoscute şi premiate la nivel internaţional. Pentru ca acestea să devină o normalitate şi în România, ei au creat o asociaţie care să vină în sprijinul celor ce folosesc energia solară.
Mihai Toader-Pasti - cofondator EnergiaTa: Proiectul EnergiaTa a apărut ca o frustare a noastră, pentru că aveam casa, aveam panouri fotovoltaice şi aveam energie în exces şi nu puteam face nimic cu ea. Am început să întrebăm, şi să vedem de ce nu se poate face.
În lunile de vară panourile fotovoltaice produc un surplus de energie solară. Până acum aceasta era ori pierdută, ori păstrată în acumulatori. Cei doi tineri au reuşit să schimbe legislaţia pentru ca excesul de energie să fie injectat în reţeaua naţională. Ei au creat şi un ghid gratuit care explică pe înţelesul tuturor ce înseamnă să fii prosumator.
Duminică, de la ora 17:30, la Bonton, aflați povestea tinerilor care fac România un loc mai bun pentru viitor.