Burduja: Stocurile de gaze sunt la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite. La cărbune depăşesc 550.000 tone

Data actualizării: Data publicării:
conducte de gaze
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, după comandamentul de iarnă, că stocurile de gaze sunt la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite iar stocurile de cărbune depăşesc 550.000 tone. Se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, a precizat ministrul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat după comandamentul de iarnă că s-a făcut o trecere în revistă a principalelor capacităţi de producţie pe care România le are acum la dispoziţie şi a noilor capacităţi de producţie care se vor pune în funcţiune până la la finalul acestui an, a stării tehnice a reţelei de transport distribuţie a gazelor naturale, a stocurilor de gaz şi cărbune, a gradului de umplere din lacurile de acumulare, comparativ cu anul trecut. Burduja a precizat că Hotărârea de guvern pentru aprobarea programului de iarnă este pe circuitul de avizare.

„Pe scurt, evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta. Avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut, aş începe cu gazul. Avem stocuri la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite (..) mai mult decât anul trecut când oricum România a bătut toate recordurile. Ne-am redus şi ţinta asumată, faţă de Comisia Europeană, privind gradul de umplere de cel puţin 90%, cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisie”, a precizat Sebastian Burduja, potrivit News.ro.

Ministrul Energiei a mai arătat că şi în cazul stocurilor de cărbune ne aflăm într-o situaţie mai bună decât anul trecut. „La Complexul Energetic Oltenia, stocurile sunt de 550.000 de tone”, a mai spus Burduja.

Astfel, ministrul a arătat că depozitele de gaze ale României sunt la un nivel istoric pentru această perioadă. El a precizat că în prezent, stocurile de cărbune depăşesc 550.000 tone, din care 370.000 tone în centrale, iar diferenţa în cariere. În ceea ce priveşte gradul de umplere al lacurilor în prezent este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul din această iarnă. Ministrul a completat că din cauza secetei, a existat o prudenţă în a folosi energia hidro pentru a acoperi necesarul din această perioadă, tocmai pentru a păstra un grad optim de umplere pentru iarnă. Ministrul a ţinut să amintească o altă investiţie importantă, din Fondul româno-kazah, centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate într-o proporţie foarte mare, aproape de 95%, el subliniind că acolo vor fi până la 70 de MW.

Burduja a completat că „se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare”.

„Ne aşteaptăm la încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 deja puşi în funcţune. Vă daţi seama? Înseamnă aproape 1.000 de megawaţi solari nou-nouţi de anul acesta. Eolian, ceva mai puţin, 76 de megawaţi până la finalul anului şi, foarte important, încă 84 de megawaţi stocare. Sunt proiecte avansate, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an avem toate şansele să avem undeva la 110 megawaţi stocare, capacităţi puse în funcţiune anul acesta, în baterii", a afirmat Burduja.

În plus, se află în ultima fază de evaluare cu apelul din PNRR de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii.

„Proiectele care se vor califica la faza de contractare însumează undeva la 1.500 de MWh”, a precizat el, arătând că vom avea într-un an, un an şi jumătate, încă 750-800 de megawaţi în baterii în România, ceea ce reprezintă cea mai mare nevoie a sistemului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu