Lansată în 2009 la un preţ de aproximativ 2.000 de dolari, Tata Nano a fost prezentată drept automobilul care va motoriza masele în India, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.
Industriaşul Ratan Tata a sugerat atunci că, dacă maşina avea să aibă succes pe piaţa autohtonă, compania va dezvolta în termen de doi ani o variantă destinată pieţelor din Europa şi SUA.
Modelul a trecut iniţial un test de siguranţă în Marea Britanie, iar grupul Tata s-a arătat încrezător într-un rating de patru stele în sistemul Ncap.
Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, în ceea ce priveşte protecţia pasagerilor adulţi şi copii, şi nu îndeplineşte nici măcar criteriile de bază în ceea ce priveşte siguranţa recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit The Guardian.
Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe oră, modelul (cu volan pe dreapta) s-a rotit cu 150 de grade şi a alunecat aproximativ doi metri spre stânga. Partea frontală a cedat "precum o cutie de carton" şi s-a înfăşurat în jurul manechinului amplasat pe scaunul şoferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din faţă-dreapta a pătruns prin podea şi a zdrobit picioarele manechinului. Mâna dreaptă a manechinului a ieşit printre parbriz şi geamul din dreapta.
Rezultatele testului nu au lăsat loc de interpretare: manechinele vor putea fi reparate şi utilizate în alte simulări, însă în cazul unui accident pasagerii de pe locurile din faţă nu ar fi supravieţuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel că a primit zero stele şi la această categorie.
Reprezentanţii Tata Motors nu au comentat încă rezultatele simulării.