Timbrul de mediu, care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, va înlocui actuala taxă auto. Pentru maşinile Euro 6, cele hibride şi cele electrice nu se va plăti nimic, iar pentru maşinile Euro 5 taxa va rămâne la aceleaşi cote.Pentru Euro 4 şi Euro 3 se va plăti o taxă cu 10% mai mare decât în prezent.
Potrivit noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60 de procente pentru maşinile Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru maşinile non-euro.
Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată la prima înmatriculare în România sau la prima transcriere, însă nu şi în cazul tranzacţiilor civile, precum moştenire sau partaj.
700 de milioane de lei – nivelul încasărilor timbrului de mediu
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat joi că se estimează că nivelul încasărilor timbrului de mediu va ajunge la700 de milioane de lei în 2013, în condiţiile în care şi restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.
Ministrul a apreciat că suma estimată pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este „enormă”, dar a precizat că banii vor fi restituiţi pe măsură ce se încasează noua taxă.
De la plata timbrului de mediu vor fi exceptate autovehiculelemisiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilităţi, forţelor armate, forţelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliţiei, ambulanţele, autovehiculele hibride şi electrice, cele istorice sau destinate competiţiilor sportive, precum şi cele donate autorităţilor statului cu titlu gratuit.
Rovana Plumb a spus că vineri, 15 martie, va fi lansat pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediusistemul de calculare al acestei taxe.