Efect aşteptat al eliminării timbrului de mediu: a înflorit piaţa autoturismelor la mâna a doua aduse din străinătate. S-a dublat numărul tranzacţiilor, iar comercianţii au umflat preţurile, relatează Digi24.
E forfotă mare în târgurile auto din ţară. În Oradea, de exemplu, sunt sute de vânzători şi tot atâţia cumpărători.
Până la 1 februarie, zi în care a fost eliminat timbrul de mediu, se vindeau în special maşinile cu prețuri între 6.000 și 10.000 de euro. Nu mai vechi de 2008 şi cu dotări peste standarde.
Acum, reapar maşinile din perioada 2000-2006. Iar eliminarea timbrului de mediu le-a permis vânzătorilor să mărească preţurile.
„Prețurile pe piața germană au crescut în detrimentul pieței din țara noastră, unde fluctuează”, spune Lucian Coste, vânzător de mașini.
Vânzătorii vor să scape cât mai repede de marfă, mai ales că nu va dura mult până când autorităţile vor găsi o altă cale de a taxa maşinile poluante.
„Am înțeles că va fi introdusă o nouă prevedere, o taxă, o plachetă care va fi pusă pe mașini cum că dacă este Euro 3 nu are voie să intre în centrul orașului. (Reporter: Este riscant să aduceți mașini vechi?) Deocamdată e incert, nu ştii cum evoluează”, spune Constantin Dud, vânzător de mașini.
Cei care sunt în căutare de mașini spun că prețurilor maşinilor la mâna a doua au crescut în ultima lună, atât în târg cât și pe Internet.
- Scumpe, scumpe. Mai scumpe decât anul trecut.
- Au crescut cu ceva, au crescut cu ceva.
- Modele sunt în funcție de preferințe, prețurile rezonabile, dacă ne uităm la anul fabricației, dotări e convenabil.
Vânzătorii spun că numărul tranzacţiilor s-a dublat, de când a dispărut timbrul de mediu.
„Eu am 10-15 contracte pe zi, dar există aici mai multe birouri. Înainte aveam 6-7 maxim”, spune Valeria Trifa, angajată a unui birou de vânzare-cumpărare.
Anul trecut, în februarie, în toată țara au fost înmatriculate 23.000 de mașini. Anul acesta, în aceeaşi perioadă, numărul înmatriculărilor aproape că s-a triplat, depăşind 67.000.
Cele mai multe înmatriculări au fost în București, 4.000. Topul e completat de judeţele Bihor și Cluj, cu câte 2.800 de autoturisme înmatriculate.