Proprietarul unei maşini de teren de 350 de cai putere a lăsat orgoliile deoparte şi a decis să facă economie. Mai ales că modificările nu se văd, iar costurile scad la jumătate.
„Singurul lucru care se observă sunt injectoarele de gaz. O maşină de acest gen consumă 20-22 de litri de benzină la 100 de km”, spune el.
Iar când preţul acestei maşini este cât un apartament cu două camere, 2.000 de euro în plus pentru o instalaţie pe gaz nu reprezintă o mare cheltuială.
„Ați văzut astăzi la noi în service un Porsche Cayenne, Subaru Tribeca, Mercedes AMG. Sunt maşini de lux. Oamenii cu bani se gândesc să facă economii”, susține Silviu Raicea, director service auto GPL.
Şoferii care au dotat maşinile cu instalaţii GPL spun că îşi amortizează investiţia după 8.000 de kilometri. De aceea, afacerile service-urilor auto care montează asemenea butelii au crescut cu 20% în ultimul an, iar de când Guvernul a anunţat scumpiri la carburanţi de până la 6,5 lei pe litru, zeci de şoferi vin săptămânal pentru a-şi modifica maşinile.
„De exemplu, un plin la mine este în jur de 100 de lei”, spune Florin, unul dintre șofer.
Sun însă şi dezavantaje, mai ales iarna când motorul de încălzeşte mai greu, iar maşina poate fi mai leneşă, spun şoferii.
„La drum lung să spunem că ai mai puţini cai putere, ca să zicem aşa. Dar uitaţi, facem depăşire, deci se înfige maşina”, explică șoferii.
Un alt dezavantaj este că alimentarea cu gaz nu poate fi instalată pe maşini cu motoare diesel, iar în unele centre comerciale astfel de maşini nu au voie în parcarea subterană.
De exemplu, dacă am avea un buget fix de 200 de lei, putem cumpăra 33 de litri de benzină, cu care o maşină merge 550 de kilometri. Cu aceeaşi sumă, un şofer poate parcurge peste 900 de kilometri, dacă face plinul cu Gaz Petrol Lichefiat.