Video Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri

Data actualizării: Data publicării:
masina și pompa de benzina
Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu scumpesc carburanții. Benzina standard a trecut de șapte lei în unele localități, la fel și motorina, iar conflictul din Orientul Mijlociu ar putea provoca și alte scumpiri. Expertul în energie Eugenia Gusilov a explicat la Digi24 cum bombardarea câmpurilor petroliere din Liban și Iran de către Israel duce la creșterea prețurilor. Specialistul a vorbit și despre cel mai negru scenariu, în care costurile ar putea scăpa de sub control.  

Cel mai mare jucător de pe piață a majorat, pentru a patra oară de la începutul lunii, prețurile la pompă. Un litru de benzină costă acum 7 lei și 4 bani, iar un litru de motorină - 7,7 lei. Ceea ce înseamnă că pentru un plin de benzină, spre exemplu, dacă luăm în calcul un rezervor de 50 de litri, șoferii scot din buzunar peste 350 de lei.  Este efectul direct al conflictului din Orientul Mijlociu, spun experții. Și războiul din Ucraina are un impact direct asupra prețurilor afișate la pompă. Cererea de carburanți a crescut în România cu 5% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, scrie Economica.net. În România se consumă zilnic în jur de 15 milioane de litri de carburant, relatează jurnalistul Digi24 Andreea Bratu. 

Scumpirile pe care am început să le resimțim acum la pompă încă reflectă prețul de acum două-trei săptămâni, adică de la finalul lui septembrie, când prețul la barilul de Brent era între 70 și 73-74 de dolari pe baril. La începutul lui octombrie, acest preț pe 3 octombrie brusc a crescut și s-a dus spre 77-78. Urmează și în următoarele 10 zile scumpiri. Acestea reflectă frica traderilor și a companiilor implicate în partea asta comercială de o escaladare mai puternică a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Cea mai mare frică, aceasta care se reflectă în aceste fluctuații, vine din faptul că Iranul, ca răspuns la un atac asupra infrastructurii energetice poate să blocheze Strâmtoarea Ormuz. De aici vine problema cea mai mare, pentru că în momentul în care blochezi Strâmtoarea Ormuz, toate celelalte țări adiacente, mari producătoare de petrol, nu vor mai putea exporta, pentru că o treime din fluxurile de petrol trec pe acolo, a declarat Eugenia Gusilov.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
De ce trăiesc femeile mult mai mult decât bărbații. Secretele longevității feminine explicate științific de...
Newsweek
În ce orașe s-au băgat banii pe card de alimente cu 3 zile mai devreme? De ce nu au primit toți?
Digi FM
Viața unui român care s-a mutat în Noua Zeelandă. A ajuns acolo cu 450 $, acum are o fermă profitabilă
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul când un pescar sărută un rechin alb: „E o experiență unică în viață”
Film Now
Winona Ryder, despre alegerile greșite în materie de bărbați: "Ce naiba era în capul meu?" S-a iubit și cu...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram