Aproximativ 80 – 90% dintre contravențiile constatate în ultimele 10 zile de către polițiști au fost sancționate cu avertisment, ca o formă inedită de protest a polițiștilor nemulțumiți de refuzul Guvernului de a le oferi majorările salariale cerute.
“Este o formă de boicotare a Guvernului care nu recunoaște impactul pozitiv adus la buget de polițiști”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.
Polițiștii nu au voie să organizeze greve, ci doar forme de protest fără oprirea activității, așa încât s-au limitat la pichetări și marșuri. Fiindcă acestea s-au dovedit a fi ineficiente, comparativ cu grevele la care au apelat alte categorii de bugetari, polițiștii de la rutieră au adoptat de aproximativ 10 zile o formă inedită de presiune asupra guvernanților: renunțarea la amenzi și sancționarea cu avertisment celor care încalcă legea, în cazul contravențiilor nu foarte grave.
Potrivit legii, agentul constatator este unicul în măsură să aprecieze sancțiunea ce poate fi aplicată, în funcție de pericolul și gravitatea faptei, astfel încât niciun superior nu poate interveni în aceste proceduri.
Salariul minim pe economie a crescut de la 1 februarie la 1.450 de lei însă polițiștii spun că au rămas la nivelul anterior al salariului de funcție/ salariu de bază/soldă de funcție. În plus, angajații din MAI acuză faptul că sporurile se acordă în continuare raportat la nivelul din 2009.