Şi sunt mulţi, de vreme ce România este pe locul trei în Uniunea Europeană raportat la numărul celor care pier în accidente de circulaţie. Iar cifre care încă nu au ajuns statistică spun că jumătate din tragediile de pe şoselele din țară se produc din cauza tinerilor.
Maşini care scapă de sub controlul şoferilor neexperimentaţi provoacă zilnic accidente teribile, în care de multe ori mor oameni nevinovaţi. Anchetele arată că jumătate dintre aceste tragedii se produc ori din cauza vitezei prea mari pentru starea drumului ori din cauza neacordării priorităţii.
Pe baza statisticilor, poliţiştii au făcut portretul-robot al şoferului periculos. Are între 18 şi 27 de ani, este rapid la mânie, fără experianţă, mecăsătorit şi conduce o maşină puternică. Cei care se încadrează în această tipologie sunt responsabili de cele mai multe dintre accidentele petrecute pe şosele.
Neatenţia şi lipsa de experienţă aduc pierderi şi firmelor de asigurări. Tocmai de aceea, de câţiva ani, pentru şoferii care au mai puţin de 30 de ani, poliţele se calculează diferit.
Testele au arătat că în accidentele grave, în multe cazuri, maşinile se lovesc frontal sau lateral, iar impactul este fatal pentru pasageri.
Datele oficiale arată că peste șase milioane de români au permis de conducere, iar mai mult de jumătate conduc frecvent. Mai bine de un milion dintre ei au între 18 şi 35 de ani.