(P) Cum să cumpărați anvelope mai ieftine fără a compromite siguranța

Data actualizării: Data publicării:
digi24_nazim-zafri-7M3aFdvbSpo-unsplash

Nu puteți întârzia - când este timpul să vă schimbați anvelopele, trebuie să o faceți. O mașină se sprijină doar pe roți și, dacă sunt în stare proastă, va pierde aderența și capacitatea de reacție, iar siguranța va fi compromisă, mai ales în manevrele de urgență: frânare puternică sau virare pentru a evita un obstacol.

Anvelopele trebuie înlocuite dacă adâncimea benzii de rulare scade sub 1,6 milimetri, care este minimul legal. Dar, de asemenea, ar fi indicat să le înlocuiți dacă prezintă fisuri, zone crăpate, umflături, deformări sau alte daune, care se văd, de asemenea, cu ochiul liber.

Majoritatea modelelor includ marcaje de uzură. În ciuda tuturor, există încă șoferi care își folosesc anvelopele dincolo de ceea ce este sensibil sau care circulă cu ele în stare proastă, chiar și cu firele interne deja la vedere. Potrivit unui studiu al companiei Euromaster, 30% din accidentele care se produc iarna sunt cauzate de starea proastă a roților. Adâncimea benzii de rulare ajută, printre altele, să aibă suficiente caneluri pentru a evacua apa și a preveni deraparea mașinii (acvaplanare).

Dar vara, odată cu căldura, există și riscuri, deoarece temperatura și presiunea internă cresc și, dacă anvelopa nu este în ordine, pericolul de explozie crește. Mai ales dacă banda de rulare este deteriorată sau este deja foarte superficială și conduceți mulți kilometri la rând cu mașina încărcată, așa cum se întâmplă într-o călătorie de vacanță de vară, de exemplu. Mai bine nu riscați.

Durata de viață: aproximativ 30.000 de kilometri

O anvelopă durează, în medie, aproximativ 30.000 de kilometri. Dar durata lor de viață utilă poate fi redusă sau crescută, chiar și până la 20.000 și 40.000, în principal datorită tipului de compuși pe care le au: cele cu aderență mai mare sau cele sportive se uzează mai repede, dar consolidează siguranța și cele cu rezistență redusă la rulare sau care favorizează consumul, se uzează mai puțin și durează mai mult. Și răspund mai rău la frânarea de urgență.

Stilul de conducere, tipul de asfalt pe care circulă (mai mult sau mai puțin abraziv) și dacă mașina este parcată în general afară sau în garaj, sunt alte elemente care vor determina și durata anvelopei. Cumpărați anvelope emag, online.

Organizația tehnică europeană pentru anvelope și jante (ETRTO ), care reglementează cerințele legale pe care trebuie să le îndeplinească, avertizează că anvelopele își pierd calitățile la zece ani de la fabricarea lor și recomandă monitorizarea lor anuală de la cinci ani vechime încolo. Pe partea laterală a anvelopelor există o serie din patru cifre care indică când au fost fabricate: primele două indică săptămâna, iar următoarele două, anul.

Brandurile secundare, prima opțiune

Toți producătorii cunoscuți de anvelope au una sau mai multe mărci secundare care sunt oarecum mai ieftine. Ele colectează standarde de calitate ușor mai scăzute, dar respectă toate garanțiile. Și sunt prima opțiune de a economisi la achiziție fără a-și asuma riscuri, deoarece asigură siguranță și fiabilitate.

Unele dintre aceste mărci secundare sunt foarte apreciate în studii comparative. Recent, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din Spania a examinat 25 de mărci de anvelope de cele mai utilizate dimensiuni, 205/55 R16 V și, respectiv, 225/50 R17 Y. Semperit, de la Continental, și Falken, de la Goodyear, au obținut note excelente, remarcându-se prin rezultatele foarte bune în aderență și distanță de oprire. Acestea sunt brandurile secundare ale principalilor producători:

Anvelope brand Michelin: Tigar, Kleber, Kormora, Riken, Taur, Uniroyal SUA și BF Goodrich.

Bridgestone: Firestone, Ahile, Lassa, Nokian și Dayton.

Continental: Barum, Blackstone, Euzkadi, General Tyre, Gislaved, Mabor, Matador, Semperit, Sportiva, Uniroyal Europe și Viking

Goodyear: Dunlop, Debica, Falken, Sava, Kelly Tires și Fulda.

Pirelli: Formula și Ceat.

Hankook: Aurora, Laufenn și Kingstar.

O altă opțiune de salvat. Internetul este un mod perfect de a compara prețurile și de a găsi oferte bune la cumpărarea anvelopelor. Magazinele online au un catalog larg de produse de toate mărcile și pentru toate bugetele.

Anvelopele pot fi achiziționate fără asamblare și primite acasă sau pot fi trimise și la un atelier amenajat, unde vor fi instalate în mașină contra unei taxe stabilite anterior.

Schimbați-le locul între ele

La modelele cu tracțiune față, care sunt majoritatea pe piață, anvelopele din față se uzează mai devreme decât cele din spate. Și schimbarea roților între axe poate fi o altă opțiune de economisire.

Când anvelopele din față sunt aproape pe jumătate roase, anvelopele din spate abia încep să se uzeze doar. Și dacă sunt schimbate, punându-le pe cele din spate în față și trecându-le pe cele anterioare în spate, uzura va fi egalizată. În caz contrar, atunci când cele de pe față sunt uzate complet, va trebui să punem altele noi care vor coexista cu unele din spate deja cu suficientă uzură. Este vital, da, să păstrați roțile pe aceeași parte și să nu amestecați stânga cu dreapta.

Prin urmare, schimbarea roților îmbunătățește siguranța, dar ajută și la economisire, deoarece uzura mai uniformă a celor patru anvelope maximizează durata de viață a setului și poate evita schimbarea unui set complet la fiecare 10 ani aproximativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri