O sondă spaţială niponă fără echipaj uman a reuşit să creeze un crater de circa 20 de metri pe un asteroid aflat la o distanţă de 340 de milioane de kilometri în raport cu Terra, au confirmat joi specialiştii de la Agenţia spaţială japoneză.
Confirmarea a fost făcută la 20 de zile după ce sonda Hayabusa2 a lansat un proiectil spre asteroidul Ryugu, un corp ceresc cu diametrul de 900 de metri, cu scopul de a forma un crater şi de a preleva apoi o parte din fragmentele de scoarţă astfel obţinute.
„A fost o mare provocare şi, totodată, prima tentativă mondială de acest fel, iar noi suntem foarte mândri să confirmăm că un crater a fost categoric creat. A fost o procedură încununată cu succes”, a declarat Yuichi Tsuda, project-manager la Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA).
Experimentul face parte din misiunea sondei Hayabusa2 de a găsi indicii despre originile vieţii şi ale Sistemului Solar, au precizat specialiştii de la JAXA.
Agenţia japoneză va trimite sonda Hayabusa2 din nou pe acelaşi asteroid, pentru a observa situl de impact şi pentru a colecta mostre din materialul provenit în urma formării craterului.
În februarie, modulul de asolizare al sondei japoneze s-a plasat pe acel corp ceresc şi a colectat eşantioane de pe suprafaţa asteroidului Ryugu.
Sonda Hayabusa2 a fost lansată de la centrul spaţial Tanegashima din sudul Japoniei în decembrie 2014 şi a ajuns în proximitatea asteroidului în iunie 2018. Este programată să se despartă de acesta în decembrie 2019 şi să revină pe Terra, alături de mostrele colectate, în decembrie 2020.
Hayabusa2 transportă patru dispozitive principale: trei rovere şi modulul de asolizare MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), ce are greutatea de 10 kilograme şi a fost construit de Centrul Aerospaţial German (DLR) şi Agenţia spaţială franceză (CNES).
Foto: Agerpres