Premieră mondială: aeroportul în care pasagerii nu vor avea nevoie de documente de călătorie. Când ar putea fi funcțional

Data publicării:
Aeroport. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock
Aeroport. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

De anul viitor, călătorii ar putea să nu mai fie nevoiți să prezinte cartea de îmbarcare pentru zborurile de la Aeroportul Internațional Zayed din Abu Dhabi. În curând, călătorii de la Aeroportul Internațional Zayed ar putea utiliza recunoașterea facială pentru a se înregistra la zbor, scrie Euronews

Abu Dhabi Airports dezvoltă un proiect „Smart Travel” care presupune introducerea inteligenței artificiale (AI) de autentificare biometrică în toate punctele de control de securitate ale aeroportului până în 2025.

Autentificarea automată a călătorilor

Proiectul va utiliza bazele de date ale Autorității Federale pentru Identitate, Cetățenie, Vamă și Securitate Portuară din Emiratele Arabe Unite pentru „autentificarea automată a călătorilor”, conform unei declarații din iulie a guvernului local.

Acest lucru va elimina înregistrarea prealabilă pe care pasagerii trebuie să o facă în mod normal imediat ce ajung la aeroport.

Etihad Airways dispune deja de sisteme biometrice ce folosesc recunoașterea facială înainte de îmbarcare și ajută la livrarea bagajelor prin autoservire și la înregistrarea călătorilor.

Aceasta înseamnă că oamenii nu vor mai avea nevoie de biletul de îmbarcare pentru a urca la bordul unuia dintre avioanele Etihad. Tehnologia este în curs de implementare pentru alte cinci companii aeriene la check-in și la porțile de îmbarcare.

Proiectul „va spori performanța companiilor aeriene prin eliminarea nevoii de extindere a infrastructurii costisitoare și prin detectarea eficientă a fraudei și a falsificării documentelor de identificare”, au transmis reprezentanții Abu Dhabi Airports.

Software similar, testat de autoritățile italiene

Autoritățile italiene au început în luna mai testarea unui software similar, numit FaceBoarding, care folosește recunoașterea facială în două aeroporturi: Milano Linate și Catania.

Călătorii folosesc chioșcurile din aeroport pentru a-și prezenta documentele și a-și scana fața. Acest lucru le permite să folosească din nou FaceBoarding la alte puncte de control, ceea ce face ca operațiunile de securitate și îmbarcare să fie mai rapide.

SEA, compania care gestionează noul sistem italian, a precizat pe site-ul aeroportului Milano-Linate că datele celor care optează pentru FaceBoarding vor fi prelucrate doar „în scopul participării la proiect”.

Imaginile faciale nu sunt stocate

„Imaginile faciale nu sunt stocate, ci sunt utilizate doar pentru a crea un șablon biometric necesar pentru a trece de controalele de securitate și, eventual, pentru îmbarcare la poartă”, a transmis compania.

Companii aeriene individuale precum ITA Airways și Scandinavian Airlines (SAS) au semnat, de asemenea, pentru a folosi sistemul pentru clienții lor.

Uniunea Europeană se pregătește să lanseze Sistemul de intrare/ieșire (EES), un sistem de înregistrare automată pentru călătorii din Regatul Unit și din țările din afara Uniunii Europene.

Acest sistem le cere călătorilor care nu au viză de lungă ședere să își scaneze fața și pașaportul la chioșcuri self-service atunci când trec frontierele Uniunii Europene.

Numele călătorului, datele biometrice și data de intrare-ieșire vor fi înregistrate și păstrate timp de până la trei ani după fiecare călătorie.

Sistemul ar urma să fie va fi lansat la 10 noiembrie, după cum a declarat anterior pentru Euronews comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...