Oamenii de știință din Statele Unite sunt tot mai aproape de a obține pilula contraceptivă pentru bărbați. Spre deosebire de cele folosite de femei, aceasta nu implică niciun hormon. Medicamentul, spun cercetătorii, își face efectul la 30 de minute după administrare și împiedică spermatozoizii să înoate. În testele făcute pe șoareci, efectul a durat aproximativ 2 ore și jumătate și a dispărut complet după 24 de ore, scrie Agerpres.
Cercetătorii de la Weill Medical College testează, în această perioadă, un contraceptiv care reprezintă o alternativă pentru bărbaţi. Studiul, publicat marţi în jurnalul Nature Communications, susţine că a "validat" potenţialul acestui medicament utilizat ca metodă de contracepţie "la cerere".
"În acest caz, oferim o validare a conceptului unei strategii inovatoare pentru contracepţie la cerere, în care un bărbat ar lua o pilulă anticoncepţională cu puţin timp înainte de activitatea sexuală, doar la nevoie", se arată în studiu.
Potrivit cercetătorilor, medicamentul inhibă adenilil ciclaza solubilă, o enzimă esenţială pentru mişcarea şi dezvoltarea spermatozoizilor. Testele făcute pe șoareci au demonstrat faptul că, la 30 de minute după administrarea medicamentului prin injectare, spermatozoicii lor nu s-au mai mişcat şi nu s-au mai dezvoltat, ceea ce a condus la infertilitate temporară. Efectul a durat aproximativ 2,5 ore de la administrare, iar după 24 de ore, șoarecii erau din nou complet fertili.
"Această strategie inovatoare, la cerere, non-hormonală, reprezintă un concept netestat anterior în contracepţie, care are potenţialul de a oferi egalitate între sexe şi, ca şi apariţia contraceptivelor orale pentru femei, revoluţionează planificarea familială", au notat oamenii de ştiinţă.
În prezent, singurele metode accesibile pe scară largă şi eficiente pentru contracepţie destinate bărbaţilor sunt prezervativul şi vasectomia.
"Pe lângă faptul că sunt mai convenabile, terapiile care acţionează în mod acut sunt mai puţin susceptibile de a provoca efecte secundare nedorite comparativ cu tratamentele cronice", se precizează în raportul care însoţeşte studiul.
Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, pentru prevenirea unei sarcini nedorite 14% dintre femei folosesc pilula contraceptivă, aproximativ 10% utilizează un dispozitiv contraceptiv reversibil cu durată lungă de acţiune, 18% folosesc sterilizarea feminină, iar 5,6% se bazează pe sterilizarea masculină.
Editor : Izabela Zaharia