Fenomen mai puțin obișnuit în Iași. În centrul orașului e peisaj de toamnă, chiar dacă afară sunt 30 de grade Celsius și este abia început de august. Simbolul orașului, teii s-au uscat din cauza vremii extreme și a poluării.
Renumiți în întreaga Românie pentru parfumul lor, teii din centrul Iașiului au deja frunze ruginii. E un fenomen care apare în cazul teilor plantați în zonele intens circulate. Peisajul este surprinzător pentru începutul lunii august. Frunzele au început deja să ruginească, unele s-au uscat complet și au căzut de pe copac.
-E neașteptat și neplăcut avand în vedere că abia au fost plantați, câți ani sunt 5, 6.
-Este puțin surprinzător pentru că, teoretic, abia pe la sfârșitul lui septembrie, octombrie ar fi trebuit să fie așa.
-Văd că au și sistem de irigații, apă este, nu?
-Am văzut că sunt uscați, probabil că nu le merge, nu e mediul lor.
Specialiștii spun că principala cauză este poluarea.
Sebastian Buraga - putătorul de cuvânt al Primăriei Iași: S-a observat faptul că teii, în special cei care sunt plantați în platbandele de pe marginea bulevardelor, au foarte mult de suferit, nu doar din cauza traficului intens, cât și din cauza condițiilor climatice.
Prof. univ. Eugen Ulea - USV Iași: Este o specie care are nevoie de aer curat. În primul rând poluarea depășește valori pe care nu ni le-am dori în municipiul Iași, temperatura ridicată, lipsa apei, sunt factori combinați care duc la apariția acestui fenomen.
Singurii care fac față modificărilor din mediu sunt copacii seculari, feriți de noxele mașinilor.
Teiul lui Eminescu, plantat un urmă cu aproximativ 500 de ani, rezistă. Frunzele sunt încă verzi, având în vedere că se afla în mijlocul parcului Copou, într-o zonă ferită de factorii extremi de mediu.
Experții văd o singură soluție: înlocuirea teilor de pe marginea bulevardelor cu specii mai rezistente la poluare și la temperaturi ridicate.
Editor : A.P.