„Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

Data actualizării: Data publicării:
caini copii
Foto: Profimedia Images

Mai multe școli din Ilfov vor introduce o nouă materie începând cu 9 septembrie. Opționalul se numește „Ora cu şi pentru animale” și are scopul de a-i învăța pe copiii din clasele a V-a și a VI-a mai multe despre drepturile și îngrijirea animalelor, timp de o oră pe săptămână. 

Printre subiectele care vor fi predate se numără: „Oameni şi animale”, „Drepturile animalelor”, „Îngrijirea animalelor”, „Sănătatea animalelor” şi „Legătura dintre animale şi sănătatea noastră”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Ilfov, citat de Agerpres.

„Este un demers extraordinar, aşa intrăm în normalitate. Vrem să abordăm subiecte precum animalele de companie, sălbatice, de fermă, utilitare, care salvează vieţi. Este un curs despre ce ar trebui să însemne relaţia om-animal, gândit ca o dezbatere, interactiv, dar şi cu teme pentru acasă, care stimulează creativitatea sau cu filme de vizionat în timpul liber”, spune medicul veterinar Oana Vasiliu.

„Începem să ne aliniem standardelor internaţionale. A fost o muncă enormă, pentru că la noi în ţară nu există aşa ceva. Mereu am spus-o: totul pleacă de la educaţie, iar copilul bun şi empatic de azi este adultul responsabil de mâine", a declarat preşedintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.

Opționalul va fi testat în Ilfov timp de un an sau doi, după care proiectul pilot va fi analizat de specialiştii din minister, pentru a fi adoptat la nivel național, a anunțat inspectorul şcolar general adjunct, Cristina Ghiţă.

În prezent, materia este deja inclusă în catalogul şcolar pentru elevii claselor a V-a şi VI-a în şcolile care au ales acest opţional, având rolul de a educa şi responsabiliza copiii în ceea ce priveşte îngrijirea animalelor, a adăugat Ghiță. Unitățile de învățământ din Ilfov mai au timp până vineri să anunțe Inspectoratul școlar dacă vor adopta materia și în anul 2024. 

Proiectul a început în urmă cu doi ani, când echipele formate din angajații Biroului de Protecție a Animalelor din cadrul CJ Ilfov și voluntarii ong-ului Animal Society au ajuns în școlile gimnaziale din Ciolpani și Domnești, unde au început să discute cu elevii de clasa a șasea despre responsabilitatea față de animale. Materia a fost realizată ulterior de doi medici veterinari, Oana Vasiliu și Mădălina Lixandru, care au lucrat împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Ilfov (ISJ) și cu cei de la Protecția Animalelor Ilfov.  

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu