Legendele internetului. Psihologia din spatele conspiraţiilor

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
conspiratii
Ce stă în spatele conspirațiilor și de ce aleg unii oameni să creadă în ele? Foto: Digi24

Ce stă în spatele conspirațiilor și de ce aleg unii oameni să creadă în ele? Este în natura umană să căutăm indicii, să descoperim tot felul de tipare sau să dezlegăm singuri diferite chestiuni complicate. Aceste lucruri nu sunt rele, însă, momentul în care se trece nu se mai face diferența dintre fapte și imaginația susținută de informații inventate și bănuieli, devine problematic. Conspirațiile apar mereu pe baza unor evenimente reale și îi amăgesc cu multă ușurință pe cei care nu și-au dezvoltat spiritul critic.

Cei care tind să creadă în conspiraţii nu sunt neapărat oameni pe care îi putem considera needucaţi sau persoane cu diferite afecţiuni mentale. Aceasta este doar viziunea populară asupra conspiraţioniştilor. În realitate, cei care aleg teoriile conspiraţiei în detrimentul adevărului se caracterizează de o combinaţie de trăsături de personalitate şi motivaţii. Aceste persoane se bazează foarte mult pe intuiţie şi deseori se consideră superiori majorităţii.

Conspiraţiile sunt o măsură a stresului

Dragoș Cîrneci, psiholog specialist în Neuroștiințe: Unii, de exemplu, aleg foarte mult partide care le dau libertate de a face tot ce vor sau neîngrădit. Alții, dimpotrivă, îi vor pe cei care le promit siguranța, certitudinea. De aia, de regulă, pe fond de criză, cresc unii care le promit siguranța și încheierea conflictelor și cu certitudinea pe orice, pentru că manipulau, manipulează cumva, adică întețesc această nesiguranță. Și pe fondul acesta prinde foarte bine și teoria conspirației, care fapt este nu o lipsă de gândire critică, ci este o măsură a stresului, a capacității de a incapacității, practic de a putea controla mediu.

Cum profită unii politicieni de conspiraţii

Politicienii care răspândesc teorii ale conspiraţiilor prezintă lucrurile astfel încât oamenii să se simtă în siguranţă. Un exemplu este răspândirea ideii că indivizi în care nu poţi avea încredere reprezintă o anume ameninţare. Soluţia de protejare a populaţiei în faţa acestui pericol ar veni desigur de la politicienii conspiraţionişti, care pot să reducă sau chiar să neutralizeze primejdia.

Spiritul critic, unealta perfectă de apărare

Victor Negrescu, europarlamentar Partidul Socialiștilor Europeni: Există oameni politici care nu vor să recunoască când greșesc și care caută să dea o semnificație pentru toate greșelile comise, dar și pentru criticile care le sunt adresate și, practic, au educat publicul țintă, electoratul lor să gândească la fel. Atunci când un politician radical extremist devine rasist, el este rasist. Atunci când un politician radical atacă direct un jurnalist, el atacă un jurnalist. Nu pot exista justificări pentru aceste genuri de comportamente. Și, într-adevăr, soluția pe care o avem este să căutăm să dezvoltăm spiritul critic la nivelul populației, în așa fel încât să analizeze așa cum trebuie aceste informații și să treacă peste această manipulare pe care o folosesc liderii politici de acest fel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima reacție a Simonei Halep după ce a fost învinsă de rusoaica...
Digi FM
Care este cea mai mare pensie specială înregistrată în România, la 1 septembrie. Cât a crescut comparativ cu...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"