Video Fiica milionarului din Arad și alți doi complici au fost reținuți pentru omor calificat. Cum a fost plănuit asasinatul

Data actualizării: Data publicării:
Laura Crișan, adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București, 23 octombrie 2024. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Crișan, fiica lui Ioan Crișan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fiica milionarului din Arad, mort într-un atac cu bombă, în urmă cu trei ani, a fost reținută, în noaptea de miercuri spre joi, pentru crimă. Aceasta ar fi ordonat uciderea tatălui, spun procurorii, cu scopul de a rămâne cu averea. Alături de ea, au ajuns după gratii pentru 24 de ore și principalii suspecți care ar fi premeditat atacul.

Anchetatorii arată că suspecții au montat bomba artizanală sub mașina omului de afaceri, după care au detonat-o în timp ce acesta se afla la volan, în parcarea unui supermaket. Cel de-al treilea suspect a fost lăsat în libertate pentru că ar fi colaborat cu anchetatorii.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Polițiștii au avut bănuiala, imediat după explozie, că suspecții ar fi fost ajutați de cetățeni străini, însă în ultimii 3 ani și jumătate nu au reușit să confirme acest lucru, însă acum au foarte multe indicii că explozibilul folosit în acel atentat de la Arad ar fi fost adus din Serbia, din țara vecină.

Și au ajuns la această concluzie după ce și-au dat seama criminaliștii că acel dispozitiv exploziv folosit nu se găsește nicăieri în România, în afara unităților militare. Doar Ministerul Apărării Naționale are la dispoziție acel explozibil și a fost evident pentru polițiști că cel mai probabil a fost adus din străinătate.

În urma dovezilor și probelor pe care le-au strâns polițiștii, ne așteptăm ca în perioada următoare să fie făcute rețineri și pe teritoriul Serbiei, însă este nevoie de o cooperare cu ofițerii din Belgrad. În paralel, cei trei suspecți este vorba despre fiica milionarului și doi bărbați care ar fi produs acel atentat au fost reținuți. Astăzi ei vor ajunge în fața unui judecător, deoarece procurorii își doresc ca cei trei să rămână în spatele gratiilor pentru următoarele 30 de zile. Îi consideră procurorii pericole publice”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care se afla a sărit în aer, şi doi complici au fost reţinuţi pentru omor calificat, distrugere şi nerespectarea regimului materialelor explozive.

„Procurorul de caz din cadrul Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura reţinerii preventive faţă de doi inculpaţi şi o inculpată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1, art. 189 alin. 1 lit. a, b din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 4 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. şi ped. de art. 346 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal”, anunţă joi dimineaţă Parchetul ICCJ, referitor dosarul uciderii omului de afaceri arădean Ioan Crişan.

Ce spun procurorii

Conform anchetatorilor, cei doi bărbaţi reţinuţi alături de fiica afaceristului, Laura Crişan, au procurat, la data de 27 mai 2021, un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deţinută, transportată şi folosită fără drept – şi l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, „acţionând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanţă în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”.

„Inculpaţii au fost instigaţi la comiterea faptei de către inculpata menţionată. Victima a decedat ca urmare a exploziei şi incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul şi mijloacele de săvârşire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”, afirmă procurorii.

Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut miercuri dimineaţă şapte percheziţii domiciliare.

Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, în 29 mai 2021, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp de la plecarea de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.

Potrivit concluziilor medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Arad, Ioan Crişan a murit din cauza „insuficienţei respiratorii acute”, survenită pe fondul unor „leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie şi de ardere cu temperaturi foarte ridicate, leziuni pe suprafeţe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, care au determinat „edem glotic”.

„Acesta a fost urmat de obstrucţie mecanică reflexă declanşată prin spasm laringian, la care s-a adăugat spasmul căilor respiratorii inferioare, determinat prin efect termic de arsură şi conţinut aspirat de material amorf microgranular (particule de funingine) rezultat din gazele de explozie şi ardere, care au fost antrenate în cursul mişcărilor respiratorii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare”, este concluzia medicului legist, cuprinsă într-o informare a Ministerului Public.

La un an de la asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crişan, procurorii informau că în intervalul respectiv au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziţii domiciliare şi informatice şi 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice. Tot atunci, în ceea ce priveşte circumstanţele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crişan, după vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

„Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, informa atunci Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri