Video Zelenski discută la Bruxelles cu liderii NATO și UE. Rutte: Sunt absolut încrezător că, în viitor, Ucraina ni se va alătura

Data actualizării: Data publicării:
Europe News - October 17, 2024
Volodimir Zelenski, Charles Michel și Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean își susține cauza în fața aliaților occidentali la o zi după ce și-a prezentat „planul de victorie” în fața parlamentarilor ucraineni. Volodimir Zelenski s-a alăturat joi unui summit al liderilor UE la Bruxelles.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe la un summit al liderilor UE la Bruxelles
  • Miniștrii apărării din cadrul NATO se reunesc, de asemenea, în capitala Belgiei
  • NATO a precizat că aderarea Ucrainei la alianță nu este o posibilitate în viitorul apropiat

Liderii europeni s-au reunit în Consiliul European. Foto: Profimedia Images
Liderii europeni s-au reunit în Consiliul European. Foto: Profimedia Images

Zelenski: „Împreună trebuie să oprim acest război”

ACTUALIZARE 14:45 Președintele ucrainean Zelenski are ocazia de a-și prezenta „planul de victorie” în fața liderilor UE, la o zi după ce l-a dezvăluit în fața parlamentului ucrainean.

Zelenski a declarat că summitul este o oportunitate de a discuta „strategia sa de a forța Rusia să intre într-o diplomație reală”.

El a adăugat că sprijinul european pentru Ucraina a salvat vieți, „demonstrând în același timp că războiul în Europa nu va aduce beneficii agresorului”.

profimedia-0922367458
Foto: Profimedia Images

„Împreună trebuie să oprim acest război, trebuie să ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru pace, pentru ucraineni și pentru națiunile voastre”, a spus el.

El a trecut apoi în revistă punctele sale cheie, menționând că „Putin pregătește întăriri pentru a continua războiul, nu pentru a-l încheia” și că primește asistență din partea Coreei de Nord, Chinei și Iranului.

Reiterându-și promisiunea de miercuri, el a spus că „dacă începem acum și urmăm planul de victorie, putem pune capăt războiului cel târziu anul viitor”.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a spus Zelenski.

El a solicitat încă o dată o invitație oficială de a adera la NATO, afirmând că acest lucru ar „consolida poziția noastră diplomatică” la eventualele discuții privind încetarea focului.

Zelenski a declarat că protejarea „resurselor critice ale Ucrainei”, cum ar fi litiul și alte materii prime, ar garanta că toți aliații ar putea beneficia de producția lor, în loc să fie luate de Rusia.

La sfârșitul războiului, a spus el, Ucraina ar avea „sute de mii de soldați cu experiență de luptă modernă” gata să sprijine UE și Statele Unite, lăsând aliații liberi să se ocupe de alte priorități.

Sosind alături de Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat reporterilor că UE trebuie să își accelereze sprijinul financiar și militar pentru Ucraina, deoarece atât Kievul, cât și Occidentul sunt dornici să evite un conflict înghețat.

„UE este de partea Ucrainei”, a spus el, adăugând că „viitorul Ucrainei este în cadrul UE”.

În timpul discursului de deschidere din cadrul Consiliului European, Michel a declarat că Ucraina a înregistrat progrese în ceea ce privește reformele necesare pentru a „deveni parte a familiei europene”.

În observațiile sale, Zelenski a declarat că summitul este o oportunitate de a discuta „strategia de a forța Rusia să intre într-o diplomație reală”.

El a adăugat că sprijinul european pentru Ucraina a salvat vieți omenești, „dovedind în același timp că războiul în Europa nu va aduce beneficii agresorului”.

Șeful NATO se declară „absolut încrezător” că Ucraina va adera la NATO, fără a preciza calendarul

Oficialii NATO reuniți joi la Bruxelles au susținut că „așteaptă” noi evoluții înainte de a comenta dorința Kievului de a-și accelera procesul de cerere de aderare.

„Nu pot astăzi să schițez exact care va fi calea, dar sunt absolut încrezător că, în viitor, Ucraina ni se va alătura”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, când a fost presat să răspundă pe acest subiect.

profimedia-0921888185
Secretarul general al NATO, Mark Rutte. Foto: Profimedia Images

Rutte a declarat că mesajul său către președintele rus Vladimir Putin este că alianța „este implicată, dacă este necesar, pe termen lung”.

„Evident, ne dorim să fim într-un moment în care Zelenski și Ucraina, dintr-o poziție de forță, să poată începe discuțiile cu Rusia”, a declarat Rutte reporterilor la Bruxelles.

El a adăugat că, până la acel moment, Ucraina poate conta pe sprijinul NATO.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat în mod similar că „nu ne aflăm acum în punctul în care alianța să vorbească despre emiterea unei invitații pe termen scurt”.

„Suntem într-un fel în modul de așteptare”, a declarat un diplomat NATO pentru agenția franceză de presă AFP, conform DW.

După ani întregi de discuții privind aderarea la alianță sub predecesorii lui Zelenski, președintele a adresat din nou în mod oficial cererea țării sale de aderare din 2022. În ciuda faptului că NATO a proclamat o dorință puternică ca Ucraina să se alăture rândurilor sale, de atunci au fost luate puține măsuri concrete.

Zelenski și Biden au discutat înaintea vizitei amânate a președintelui SUA în Germania

Președinții ucrainean și american au vorbit joi la telefon. Zelenski a declarat că a vorbit cu Joe Biden despre sprijinul militar continuu al Washingtonului pentru Ucraina.

„Am vorbit despre armele cu rază lungă de acțiune, despre reuniunea de la Ramstein din câteva săptămâni. Am vorbit, de asemenea, despre modul în care echipele noastre vor lucra la punctele din planul de victorie”, a declarat el într-un videoclip postat pe canalul său Telegram, făcând referire la baza militară americană din Germania, unde aliații Ucrainei se reunesc adesea pentru discuții.

Președintele Biden se va afla vineri în Germania pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron.

Vizita lui Biden fusese programată pentru săptămâna trecută, dar a fost amânată din cauza uraganului Milton din Florida. Aceasta va fi una dintre ultimele călătorii în străinătate ale președintelui, care a decis să nu candideze pentru realegere pe 5 noiembrie.

Zelenski face presiuni asupra aliaților pentru mai mult sprijin, la o zi după ce și-a prezentat „planul de victorie”, spunând parlamentului ucrainean că va încerca să pună capăt războiului până la sfârșitul anului 2025. El a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru un „conflict înghețat”, transmite Deutsche Welle.

„Dacă începem să ne mișcăm acum în conformitate cu acest plan de victorie, ar fi posibil să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”, a spus el.

Planul său a stârnit un răspuns moderat din partea aliaților, analiștii observând că acesta este lipsit de detalii.

Solicitat să dea un răspuns, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus simplu: „Lucrăm cu ucrainenii pentru a înțelege mai bine cum ar ajuta acest plan la încheierea războiului”.

NATO nu dă semne că ar accepta cererea de aderare a Ucrainei

În urma comentariilor făcute miercuri de președintele ucrainean, potrivit căruia finalizarea invitației de aderare la NATO ar fi „fundamentală” pentru victorie, alianța a refuzat să comenteze statutul candidaturii Ucrainei.

Liderul ucrainean a părut să recunoască faptul că s-au înregistrat puține progrese de când NATO a promis în vară că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare.

„Înțelegem că aderarea la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent”, a spus el.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că accentul trebuie pus acum pe a ajuta Ucraina să recâștige mai mult teritoriu și să-și consolideze poziția pentru orice negocieri de pace viitoare.

„Suntem în contact strâns cu aliații, cu Ucraina, pentru a vedea cum putem face următorii pași”, a declarat Rutte reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

Zelenski urmează să participe joi la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles. Principalul subiect în discuție va fi ajutorul militar pentru Kiev.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se transformă într-un război de uzură, cu forțe rusești care câștigă treptat în est, Kievul încearcă să consolideze sprijinul occidental și a solicitat mai multe sisteme de apărare aeriană, precum și permisiunea de a utiliza sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a ataca ținte din Rusia.

Alegerile prezidențiale americane din noiembrie ar putea aduce, de asemenea, o schimbare majoră în sprijinul SUA pentru Kiev.

„Timp de decenii, Rusia a exploatat incertitudinea geopolitică din Europa, în special faptul că Ucraina nu este membru NATO”, a declarat Zelenski. „Acest lucru a tentat Rusia să invadeze securitatea noastră”.

La summitul NATO din iulie, cei 32 de membri ai alianței au declarat că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare. Cu toate acestea, este puțin probabil să se facă vreun pas către începerea negocierilor de aderare înainte de următorul summit găzduit de Țările de Jos, programat pentru luna iunie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri