Cum vrea Zelenski să îl învingă pe Putin. Ce cuprinde „planul victoriei” prezentat de președintele Ucrainei în Parlament

Data publicării:
Ukrainian President Zelensky Presents Victory Plan
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri „planul de victorie” în Parlamentul de la Kiev. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina vrea arme și garanții de securitate pentru a-i arăta Moscovei că nu poate câștiga războiul, scrie POLITICO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri așa-numitul său „plan de victorie” Parlamentului ucrainean, menit să aducă o pace justă în războiul cu Rusia, grație ajutorului și garanțiilor aliaților săi.

Planul prezentat de Zelenski miercuri în Parlamentul Ucrainei are cinci puncte principale și trei anexe secrete.

Planul de victorie al Ucrainei este un plan de consolidare a statului nostru și de consolidare a pozițiilor noastre. Pentru a fi suficient de puternic, pentru a pune capăt războiului”, a spus Zelenski, adăugând: „Dacă începem să ne mișcăm acum cu acest plan concret de victorie, s-ar putea să reușim să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”.

Există o cursă pentru a obține o perspectivă de încheiere a războiului în condiții favorabile pentru Ucraina, într-un moment în care forțele ruse înregistrează progrese lente, dar constante de-a lungul liniei frontului, iar sprijinul viitor pentru Ucraina este pus la îndoială din cauza alegerilor prezidențiale din SUA de luna viitoare.

Ideea lui Zelenski este să se asigure că Ucraina primește garanții de securitate de fier de la aliații săi și că este bine înarmată pentru a împiedica Rusia să folosească orice pauză în luptă pentru a se rearma și apoi a ataca din nou.

Acest plan poate fi implementat. Depinde de parteneri... cu siguranță nu depinde de Rusia”, a spus Zelenski.

Zelenski și-a prezentat deja planul liderilor americani și europeni – deși până acum reacția aliaților Kievului a fost nesemnificativă. El a subliniat că Rusia nu negociază.

Rusia încă se sustrage de la diplomația cinstită și aruncă mai multe ultimatumuri între bombe”, a spus Zelenski.

Linia oficială de la Kremlin este că „operațiunea militară specială trebuie să se încheie cu îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite anterior”, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.

Condițiile Moscovei echivalează cu capitularea Kievului, cerând Ucrainei să se retragă din zonele revendicate de Rusia, să renunțe la intențiile de aderare la NATO, să garanteze drepturile vorbitorilor de limbă rusă, să se demilitarizeze și să se „denazifice”.

Ce conține „planul victorie” prezentat de Zelenski

1. Invitația de aderare la NATO

Chiar dacă apartenența efectivă este încă o problemă pentru viitor, o invitație de aderare ar trimite un semnal puternic liderului rus Vladimir Putin.

O invitație este o decizie puternică care nu necesită altceva decât determinare”, a spus președintele ucrainean.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu a spus dacă își va aduna aliații pentru a sprijini impulsul lui Zelensk pentru o invitație, adăugând că deliberările sale în curs cu Kiev și cu țările membre nu ar putea fi împărtășite prin intermediul unei conferințe de presă.

„Planul de victorie nu se referă doar la o invitație de a deveni membru NATO. Planul de victorie are mai multe elemente”, a declarat Rutte reporterilor miercuri. „Următorii pași [sunt] nu doar pe această problemă, ci și pe conținutul general al planului de victorie.”

El a reiterat că Rusia nu a avut niciun rol în a decide dacă Ucraina ar trebui să fie în NATO.

Țările membre s-au angajat pe calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, dar nu au emis o invitație reală.

2. Mai multe arme, mai repede, fără restricții privind utilizarea lor

Ucraina a pregătit o listă de arme pentru a se proteja și pentru a aduce „războiul aproape de Kremlin”.

Include capacități de antrenament și apărare aeriană pentru a descuraja atacurile rusești, date satelitare în timp real de la aliați, încheierea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor donate pentru a lovi în interiorul Rusiei și ajutor din partea aliaților în doborârea rachetelor și a dronelor peste teritoriul ucrainean.

Mulți dintre acești pași au fost blocați din cauza temerilor occidentale de a trece de liniile roșii ale Kremlinului, dar Zelenski a susținut că avansul Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei a arătat că o mare parte din acest lucru este doar zgomot.

Mulțumită operațiunii de la Kursk, am văzut că Putin nu are suficientă forță pentru a rezista atunci când forțăm cu adevărat”, a spus el.

3. Descurajarea strategică non-nucleară

Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.

În fața acestuia, Moscova fie s-ar alătura unui proces diplomatic onest pentru un sfârșit just al războiului, fie s-ar confrunta cu imposibilitatea de a continua lupta din cauza ajutorului acordat Ucrainei.

Armele exacte nu au fost dezvăluite de Zelenski în discursul său în fața parlamentului, dar el a spus că liderii din SUA, Germania, Franța și Marea Britanie cunosc propunerile Kievului.

4. Potenţial economic strategic

Ucraina propune partenerilor din Uniunea Europeană și SUA să semneze un acord special privind utilizarea comună a resurselor critice ale Ucrainei, cum ar fi litiu, gaz, titan și altele, și să producă energie împreună în viitor.

5. Perspective postbelice

Ucraina ar întări securitatea europeană datorită armatei sale întărite de război.

Dacă partenerii sunt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene după război", a spus Zelenski. „Ucrainenii au dovedit că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge”.

Reacții după prezentarea „planului victoriei”

Unii dintre parlamentarii ucraineni care au ascultat discursul au considerat că este foarte ambitios.

Planul pare că propune ca alții să facă totul pentru noi”, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko, de la „Solidaritatea Europeană”, într-o postare pe Facebook.

Dar Roman Losinskîi, un soldat ucrainean și membru al partidului liberal Holos, a văzut lucruri care îi plac.

Pe de o parte, planul sună ca o fantezie. Pe de altă parte, avioanele Patriot, Storm Shadow și F-16 erau la fel de fantastice, precum scufundarea unei mari părți a Flotei Mării Negre a Federației Ruse și controlul unei părți din Kursk. Totul depinde de deciziile partenerilor și de succesul diplomației noastre”, a spus Lozinskîi.

Cu toate acestea, el a adăugat că Zelenski „nu a explicat cum plănuiește să realizeze implementarea acestor puncte”.

Peskov a numit planul lui Zelenski „efemer” și a adăugat: „Kievul trebuie să se trezească și să admită că politicile sale nu au perspective”.

Zelenski va fi joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii UE, unde va face din nou eforturi pentru acceptarea planului său.

Vom auzi de la președintele Zelenski despre planul său de victorie propus și vom lucra la următorii pași pentru a construi un consens în jurul unei inițiative de pace”, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, în invitația sa adresată liderilor occidentali.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Delia, dezvăluiri neașteptate. Cine este persoana care îi gestionează banii: „Am deplină încredere!”
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Puff Daddy, acuzat că a violat o femeie cu o telecomandă, după ce aceasta a sugerat implicarea lui în...
Newsweek
800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Actrița de la Hollywood care este de nerecunoscut după ce a slăbit 45 de kilograme. Imaginile cu aceasta au...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...