NATO va continua să trimită bani Ucrainei, dar ezită în privința aderării. Ce spune Rutte despre „planul victoriei” al lui Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
New NATO Chief Mark Rutte Reaffirms Support For Ukraine - Kyiv
Deși NATO „sprijină cu fermitate” Kievul, a spus Rutte, acest lucru „nu înseamnă că pot spune aici că susțin întregul plan”. Foto: Profimedia Images

Kievul va primi bani de la NATO, însă alianța ezită cu privire la solicitarea președintelui Volodimir Zelenski ca Ucraina să primească o invitație clară de a adera la alianță pentru a-l descuraja pe liderul rus Vladimir Putin, transmite Politico.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că alianța va atinge obiectivul de 40 de miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, dar a fost mai neclar în ceea ce privește momentul în care Ucraina va intra în alianță.

Nu este ceea ce dorește să audă Zelenski înainte de vizita sa de joi la Bruxelles pentru a-și promova așa-numitul „plan al victoriei”, care a fost prezentat miercuri parlamentului ucrainean. El urmărește să pună capăt războiului prin obținerea unei invitații de aderare la NATO, plus continuarea livrărilor de arme pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor

Zelenski urmează să se întâlnească cu liderii UE și cu miniștrii apărării din NATO, inclusiv cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Rutte nu s-a angajat cu privire la apelul lui Zelenski, spunând că există multe aspecte în planul său care necesită discuții continue, cu ușile închise, între țările NATO și Ucraina. El a repetat doar promisiunea NATO că drumul Ucrainei către aderare este „ireversibil”.

Deși NATO „sprijină cu fermitate” Kievul, a spus Rutte, acest lucru „nu înseamnă că pot spune aici că susțin întregul plan - ar fi un pic dificil, deoarece există multe aspecte pe care, desigur, trebuie să le înțelegeți mai bine”.

El a adăugat: „Planul are multe aspecte și multe probleme politice și militare. Chiar trebuie să discutăm cu ucrainenii pentru a înțelege ce se află în spatele acestuia, pentru a vedea ce putem face și ce nu putem face.”

Deși NATO a declarat de mult timp că Ucrainei i se va permite în cele din urmă să adere, nu a lansat o invitație efectivă. Ideea îngrijorează multe țări membre, care se tem că alianța ar putea sfârși prin a fi târâtă într-un război cu o Rusie înarmată nuclear.

În timp ce aderarea Kievului a fost amânată, alianța a declarat că va îndeplini un obiectiv financiar stabilit de fostul secretar general Jens Stoltenberg. Scopul este de a asigura un flux constant de bani și arme către Ucraina, în mijlocul incertitudinilor politice ale alegerilor prezidențiale din SUA.

„Sunt încântat să raportez că suntem pe drumul cel bun pentru a îndeplini [promisiunea] de 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, așa cum s-a convenit la Washington”, a declarat Rutte într-o conferință de presă miercuri, referindu-se la summitul liderilor NATO din iulie.

„Pot anunța astăzi că aliații NATO s-au angajat să acorde asistență militară Ucrainei în valoare de 20,9 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, iar aliații sunt pe cale să își îndeplinească angajamentele pentru restul anului”, a spus el.

Rutte a confirmat, de asemenea, că un centru NATO din Wiesbaden, Germania, pentru furnizarea de asistență militară Ucrainei, va fi operațional luna viitoare.

În timp ce partenerii occidentali ai Ucrainei ezită să acorde Kievului permisiunea de a folosi arme donate pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și ezită de asemenea privind când ar trebui să i se permită intrarea în NATO, aliații Rusiei își sporesc sprijinul pentru Moscova. Există rapoarte de la Kiev conform cărora trupele nord-coreene au fost trimise la război - deși Rutte a declarat că NATO nu are încă informații confirmate.

„Alinierea în ascensiune a actorilor autoritari precum China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul subminează stabilitatea în regiunile Euro-Atlantică și Indo-Pacific”, a declarat Rutte.

Ca semn al provocării globale la adresa democrațiilor, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă vor participa joi și vineri la reuniunea miniștrilor apărării din NATO, pentru prima dată în istoria alianței.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimele imagini cu Liam Payne în viață. Ce a făcut artistul cu câteva minute înainte să moară
Digi FM
Cât cere AUR pentru un loc eligibil pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Acuzații grave aduse...
Pro FM
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A căzut de la balcon în timpul...
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar...
Newsweek
În ce ordine se soluționează dosarele noi de pensie? De ce întârzie plățile către pensionari?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Lisa Marie Presley și Nicolas Cage au fost căsătoriți doar 108 zile. Ce-și amintește fiica regretatei vedete...
UTV
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a fost gasit mort in Buenos Aires