Zelenski l-a demis pe șeful companiei Ukrenergo pentru că nu a protejat centralele de atacurile rușilor. UE, nemulțumită de decizie

Data publicării:
centrala distrusa
Una dintre cele mai mari centrale din Ucraina, în apropiere de Kiev, a fost lovită de ruși și cuprinsă de flăcări. Foto: Captură video

Şeful Ukrenergo, reţeaua pentru transportul energiei electrice din Ucraina, a fost demis luni, au declarat surse citate de televiziunea publică Suspîlne, pe motiv că nu a reuşit să protejeze instalaţiile energetice ale ţării, aflate sub atacul constant al ruşilor. 

Potrivit Suspîlne, Volodimir Kudrîţki a fost demis cu un vot de 4-2 de către Consiliul de Supraveghere al companiei. Aceasta a declarat că va fi înlocuit de Oleksii Breht.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ukrenergo, a Ministerului Energiei din Ucraina sau a oficiali ucraineni de rang înalt, precizează Reuters.

Decizia vine după o întâlnire, săptămâna trecută, a preşedintelui Volodimir Zelenski cu ofiţeri militari de rang înalt, care a fost dedicată valului de atacuri ruseşti asupra obiectivelor energetice ale ţării. Ministrul energiei, Herman Haluşcenko, a fost prezent şi el la respectiva întâlnire.

Chiar înaintea reuniunii Consiliului de administraţie al Ukrenergo, presa ucraineană a publicat o scrisoare din partea organizaţiilor occidentale active în Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, prin care, adresându-se prim-ministrului Denîs Şmîhal, îşi exprimau „profunda îngrijorare” cu privire la informaţiile privind demiterea iminentă a lui Kudrîţki. „Un astfel de eveniment ar putea pune în pericol capacitatea noastră colectivă de a sprijini Ukrenergo şi alte măsuri prioritare ale securităţii energetice vitale a Ucrainei”, avertizează scrisoarea.

Iaroslav Jelezniak, deputat din opoziţie, a prezis că reacţia internaţională va fi „rapidă şi destul de dureroasă”.

Mass-media ucrainene au sugerat că principalul motiv din spatele concedierii a fost incapacitatea companiei de a furniza apărări adecvate pentru siturile energetice şi nereguli în atribuirea contractelor.

Ziarul Ekonomîcina Pravda a citat surse guvernamentale anonime care au declarat că Kudrîţki, şef al companiei din 2020, nu a reuşit să pună în aplicare deciziile luate la reuniunile anterioare ale comandamentului militar.

În cei doi ani şi jumătate de război, Rusia a alocat resurse considerabile pentru a ataca şi a dezactiva obiective energetice ucrainene cheie. Forţele Moscovei au lansat un nou val de atacuri în cursul săptămânii trecute.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...