Live Text Putin discută marți cu Erdogan despre exportul de cereale din Ucraina. Zelenski a numit un nou șef al Serviciului de Securitate

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Recep Erdogan
Foto: Profimedia Images
Din articol
Rușii au bombardat ținte civile în Donbas. Șase persoane au murit „În memoria lui am cumpărat o frumoasă mașină”. Propaganda Rusiei prezintă beneficiile banilor primiți de familiile soldaților morți Un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia, precum cel din Coreea, va însemna un război mult mai sângeros mai târziu (Podoleak) Serviciul de Securitate al Ucrainei: Comandanţii ruşi au folosit hărți cu Ucraina din anii ’60 în timpul invaziei Să ai încredere că Putin va debloca Marea Neagră este ca și când ai crede în Moș Crăciun (ministrul german al agriculturii) Zelenski l-a numit la conducerea interimară a SBU pe Vasil Maliuk, fostul șef al direcției anticorupție Separatiștii proruși speră să ocupe tot Donbasul până la finalul anului Putin discută marți cu Erdogan despre exporturile de cereale din Ucraina Gazprom a anunțat un important client european că nu îi va livra gaze invocând o clauză de „forță majoră” UE a aprobat un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina Putin spune că Rusia nu poate fi tăiată de restul lumii și că nu va fi aruncată în trecut Comisia Europeană încearcă să înlocuiască gazul din Rusia cu cel din Azerbaidjan Rusia construiește al doilea gazoduct către China. Acesta va trece prin Mongolia Reuters: Rușii încep să cumpere produse alimentare mai ieftine din cauza inflației O parte din regiunea Lugansk continuă să reziste ocupației rusești Ministerul britanic al Apărării: Grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași pentru a lupta pe frontul din Ucraina Borrell: Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este „o problemă de viață și de moarte”   H&M își va lichida afacerile din Rusia Rușii se tem de un atac cu rachete în Crimeea și mută navele din Sevastopol. Șoigu cere armatei să distrugă sistemele ucrainenilor Oficial militar occidental: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu un „conflict înghețat” Rușii au bombardat zonele rezidențiale din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost eliberată ISW: Rușii au bombardat poziții militare și civile pe toate fronturile, însă fără niciun avans teritorial important Liderii UE discută înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei Banca Naţională a Ucrainei a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari de la începutul războiului Zelenski a vorbit cu Trudeau la telefon: Ucrainenii nu acceptă decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream Un preot a izbucnit în lacrimi la înmormântarea Lizei, copilul-simbol al atacului de la Vinița: „Răul nu poate învinge” Jurnalista rusă care a criticat războiul din Ucraina a fost arestată Zelenski îi răspunde lui Medvedev Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis duminică seară două decretele prin care i-a demis din funcţie pe șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei și pe procurorul general al Ucrainei. Kievul îi acuză pe ruși că trag intenționat în câmpurile cu grâu ca să le dea foc, după ce incidente de acest fel s-au produs duminică în regiunile Zaporojie, Herson și Nikolaev. Ambasadoarea Ucrainei în SUA a declarat că Rusia își intensifică crimele de război și cere lumii să rămână concentrată pe măsură ce războiul se prelungește, iar Dmitri Medvedev transmite că refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia, iar orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”. Fostul premier britanic Tony Blair declară Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final, în timp ce șeful forţelor armate britanice respinge speculaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar putea fi asasinat.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTJuly17,2022
Situația frontului din Ucraina la data de 17 spre 18 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Rușii au bombardat ținte civile în Donbas. Șase persoane au murit

ACTUALIZARE 23.:59 Şase persoane au fost ucise într-un bombardament rus la Toreţk (fost Dzerjinsk), oraş din Donbas, în estul Ucrainei, a anunţat luni serviciul de stat ucrainean pentru situaţii de urgenţă, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Un imobil a fost distrus de un obuz la Toreţk, bombardat în timpul dimineţii. Echipele de salvare au recuperat cinci trupuri neînsufleţite. Trei persoane au fost scoase de sub dărâmături, dintre care una a decedat la spital”, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook, însoţit de fotografii cu dărâmăturile.

Potrivit informațiilor din zonă, o clădire de locuit, o școală, o grădiniță și un colegiu medical au fost, de asemenea, avariate în urma bombardamentelor rusești, menționează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În afară de Donbas, epicentrul ofensive ruse, bombardamente au fost semnalate de asemenea, luni dimineaţa, la Mikolaiv (Nikolaev, sud), precum şi în regiunile Harkiv (Harkov, nord-est) şi Dnipropetrovsk (Dnepropetrovsk, centru-est).

„În memoria lui am cumpărat o frumoasă mașină”. Propaganda Rusiei prezintă beneficiile banilor primiți de familiile soldaților morți

ACTUALIZARE 22:40 Familia a primit o frumoasă mașină nouă drept compensație pentru moartea fiului lor, care a luptat ca soldat în Ucraina. Un astfel de reportaj, considerat propagandă, a fost difuzat de către televiziunea rusă de stat Rusia 1. Acesta arată o familie într-o nouă mașină Lada care merg la cimitirul unde fiul lor este îngropat.

masina lada propaganda rusia 1
Foto: captură video Francis Scarr/ Twitter

Reportajul copiază retorica Kremlinului atunci când descrie invazia din Ucraina drept o luptă contra nazismului. „Precum bunicul și străbunicul, a luptat împotriva fascismului”, spune reportajul despre un tânăr care a fost trimis ca membru al armatei ruse în Ucraina la începutul agresiunii, unde a murit în timpul luptelor.

Reportajul se concentrează pe faptul că părinții au cumpărat o mașină Laza cu banii primiți de la guvern după moartea fiului lor. „În memoria fiului nostru am cumpărat o mașină nouă şi frumoasă”, spune tatăl soldatului Alexei care a fost ucis. Potrivit reportajului, a fost un vis de-al lui Alexei să aibă o mașină ca asta.

Citește continuarea AICI

Citește și Un grup din afara țării organizează o campanie de false alerte cu bombă, anunță procurorii din Republica Moldova

Un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia, precum cel din Coreea, va însemna un război mult mai sângeros mai târziu (Podoleak)

ACTUALIZARE 21:13 Un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia va însemna un război sângeros mai târziu, iar înfrângerea Moscovei este singura modalitate de a pune punctul pe „i” în această istorie, susţine Mihailo Podoleak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discuţiile de pace cu Rusia, într-o reacţie la o declaraţie făcută anterior de către fostul comandant al forţelor aliate în Europa, amiralul James Stavridis, transmite RBC.ua.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea dura încă patru-şase luni şi ar putea să devină un conflict îngheţat după modelul Războiului din Coreea, declarase duminică Stavridis.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Mihailo Podoleak scrie că Ucraina şi Rusia diferă ca dimensiuni geografice de cele două Corei. „Este vorba de două lucruri complet diferite, de un context diferit, de dimensiuni diferite”, spune el, conform Agerpres.

Citește continuarea AICI

Citește și Oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar șterge 1,5% din PIB-ul UE în cel mai negru scenariu

Serviciul de Securitate al Ucrainei: Comandanţii ruşi au folosit hărți cu Ucraina din anii ’60 în timpul invaziei

ACTUALIZARE 20:27 O parte dintre comandanţii ruşi au utilizat în invazia din Ucraina hărţi vechi din anul 1969 şi pe care nu erau indicate zone rezidenţiale mai noi, cum ar fi Saltovka, o suburbie a Harkovului, sau rezervoare de apă, relatează luni agenţia de presă Ukrinform, citând serviciul de presă al filialei SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) din regiunea Harkov.

„Anchetatori ai SBU au stabilit că o parte dintre comandanţii armatei ruse, care a invadat teritoriul nostru la sfârşitul lunii februarie, s-au ghidat după hărţi topografice din 1969. Dovadă stau documente ale invadatorilor confiscate de SBU în zone care fuseseră ocupate temporar în regiunea Harkov' de trupele invadatoare”, menţionează într-un comunicat serviciul de presă, citat pe pagina sa de Facebook.

harta sbu
O parte dintre comandanţii ruşi au utilizat în invazia din Ucraina hărţi vechi din 1969 şi pe care nu erau indicate zone rezidenţiale mai noi. Foto: Служба безпеки України/ Facebook

Citește continuarea AICI

Să ai încredere că Putin va debloca Marea Neagră este ca și când ai crede în Moș Crăciun (ministrul german al agriculturii)

ACTUALIZARE 18:31 Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici în ceea ce privește eforturile de eliberare a milioanelor de tone de grâne blocate de Rusia în porturile ucrainene, cu toate că ONU spune că se fac progrese înspre semnarea unui acord, scrie Politico.

Ministrul german al agriculturii Cem Özdemir a spus luni că în opinia sa dacă ai încredere în asigurările oferite de președintele rus Vladimir Putin este ca și când ai crede în „Moș Crăciun sau iepurașul de Paște”.

„Nu cred că se vor obține prea multe pentru că [acordul] se bazează pe cuvântul lui Putin pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care este scris”, a spus Özdemir la Bruxelles, înainte de a se întâlni cu ceilalți miniștrii ai agriculturii din UE.

„Dacă și acum mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau iepurașul de Paște. Ar fi la fel de serios și bazat pe adevăr”, a spus ministrul german.

Citește și Erdogan ameninţă din nou că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Zelenski l-a numit la conducerea interimară a SBU pe Vasil Maliuk, fostul șef al direcției anticorupție

ACTUALIZARE 18:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit luni ca şef interimar al Serviciului de Securitate (SBU) pe Vasil Maliuk, la o zi după ce l-a îndepărtat brusc din funcţie pe predecesorul acestuia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zelenski a semnat luni decretul de numire a lui Maliuk la şefia interimară a SBU, după ce duminică l-a suspendat de la conducere pe Ivan Balanov, prietenul său din copilărie, pentru ceea ce preşedintele a spus a fi eşecul acestuia de a elimina trădarea din rândurile SBU.

Maliuk are 39 de ani, a fost prim-adjunct al şefului SBU din martie 2020 şi a condus Direcţia principală de combatere a corupţiei şi crimei organizate a Direcţiei centrale a SBU, conform profilului său de pe site-ul serviciului.

Duminică, Zelenski l-a suspendat de asemenea pe procurorul-şef al Ucrainei, Irina Venediktova, invocând zeci de cazuri de colaborare cu Rusia printre angajaţii biroului său şi ai SBU.

Andrii Smirnov, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale, a afirmat luni la televiziunea ucraineană că Bakanov şi Venedinktova ar putea reveni în funcţii dacă vor fi exoneraţi de anchetele din instituţiile pe care le-au condus.

'Trăim într-o ţară care respectă legea şi, desigur, mă pot gândi la (posibilitatea) aceasta', a spus Smirnov.

Într-o altă schimbare la nivel înalt, parlamentul a acceptat luni demisia înaintată săptămâna trecută de ministrul pentru politici sociale, Marina Lazebna, care nu şi-a motivat decizia.

Premierul Denis Şmîhal a emis un comunicat în care i-a mulţumit pentru munca 'eficientă' depusă de la numirea în funcţie în martie 2020, dar nu a precizat cine o va înlocui.

Separatiștii proruși speră să ocupe tot Donbasul până la finalul anului

ACTUALIZARE 18:00 Miliţiile separatiste proruse din provincia ucraineană Doneţk cred că vor reuşi să preia controlul acesteia până la sfârşitul anului, a spus luni un reprezentat al separatiştilor proruşi, potrivit agenţiei EFE.

''Avem un anumit avans, iar în ce priveşte viitorul, nu vom da date concrete, dar eliberarea Donbasului se va încheia anul acesta'', a afirmat la postul de televiziune rus Rossiya 24 purtătorul de cuvânt al separatiştilor, Eduard Basurin.

După ce a cucerit Severodoneţk şi Lisiceansk, ultimele oraşe majore din Lugansk, cealaltă provincie separatistă prorusă din Donbas, armata rusă a încheiat ocuparea acesteia din urmă, deşi oficiali ucraineni afirmă că trupele ruse încă nu au ajuns la graniţele ei administrative.

Armata rusă se concentrează acum pe înaintarea în Doneţk, iar miliţiile proruse din Lugansk au susţinut luni că au preluat controlul asupra localităţii Siversk, un important nod feroviar în Doneţk şi care este considerat de ruşi esenţial în continuarea ofensivei lor. Oficialii ucraineni nu au comentat deocamdată acest anunţ

Putin discută marți cu Erdogan despre exporturile de cereale din Ucraina

ACTUALIZARE 17:45 Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta marţi, la Teheran, despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina, blocate în această ţară de ofensiva militară rusă cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Negocieri care implică Moscova, Kievul, Ankara şi ONU urmează să aibă loc în zilele următoare în Turcia, după ce în runda precedentă de discuţii de pe 13 iulie s-au înregistrat progrese.

negocieri telegram ria
Discuțiile între părțile ucraineană, rusă, turcă și ONU au avut loc cu ușile închise, într-o locație nedezvăluită. Foto: Telegram/RIA

„În primul rând, suntem gata să continuăm munca în această direcţie, în al doilea rând, această tematică va fi discutată de preşedinţii” Putin şi Erdogan, a declarat luni, potrivit agenţiilor de presă ruse, consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, în ajunul unei întâlniri între cei doi lideri în Iran.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că „un document final” va fi gata în scurtă vreme pentru a permite exportul de cereale din Ucraina.

Potrivit lui Uşakov, un centru de coordonare urmează să fie înfiinţat la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Acordul negociat prin intermediul ONU vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile ucrainene din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Acesta ar urma, de asemenea, să faciliteze exporturile ruseşti de cereale şi de îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc canalele logistice şi financiare ruse.

Produsele agricole ruseşti şi ucrainene sunt esenţiale pentru a evita o înmulţire a crizelor alimentare în lume, notează France Presse.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a confirmat luni că „s-a ajuns la un acord de principiu” cu Ucraina şi Rusia pentru stabilirea unui coridor maritim securizat care să permită transportul cerealelor.

Potrivit unei surse oficiale sub protecţia anonimatului, o nouă reuniune ar putea avea loc „miercuri sau joi”, după summitul de marţi din Iran între preşedinţii rus, iranian şi turc.

Luni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este o „chestiune de viaţă sau de moarte” şi şi-a exprimat „speranţa” că se va ajunge la un acord în această săptămână.

Gazprom a anunțat un important client european că nu îi va livra gaze invocând o clauză de „forță majoră”

ACTUALIZARE 17:03 Grupul rus Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră” cu privire la livrările de gaze către cel puţin un important client din Europa, potrivit unei scrisori trimisă de Gazprom în data de 14 iulie şi consultată luni de Reuters.

În această scrisoare, Gazprom anunţă că nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale cu privire la furnizarea de gaze naturale din cauza unei „situaţii extraordinare”, care nu poate fi controlată de grupul rus. Gazprom adaugă că măsura invocării „forţei majore”, o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, „ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp”.

Gazprom
Foto: Profimedia Images

UE a aprobat un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

ACTUALIZARE 16:58 Miniştrii europeni de externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite agenţia DPA.

„Europa continuă să susţină pacea şi să apere valorile noastre”, a justificat Michel acest nou ajutor destinat în principal înarmării Ucrainei, al cincilea oferit de UE şi care aduce la circa 2,5 miliarde de euro valoarea asistenţei militare europene oferite acestei ţări de la începerea agresiunii ruse pe 24 februarie.

Putin spune că Rusia nu poate fi tăiată de restul lumii și că nu va fi aruncată în trecut

ACTUALIZARE 16:46 Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că este imposibil ca Rusia să fie tăiată de restul lumii și că sancțiunile impuse de țările occidentale nu vor inversa dezvoltarea Rusiei, transmite Reuters.

De când și-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie, Rusia a fost lovită cu un val de sancțiuni ale Vestului, menite să o izoleze de restul economiei globale și au privat-o de accesul la bunuri, printre care electronice, semiconductori și componente de aeronave.

„Nu doar restricțiile dar și închiderea aproape completă a accesului la produse străine de înaltă tehnologie este folosită în mod deliberat, intenționat împotriva țării noastre”, a spus Putin într-o videoconferință cu reprezentanți ai guvernului.

„Este clar că asta este o provocare uriașă pentru țara noastră, însă…nu ne vom da bătuți și nu vom sta într-o stare de dezordine, sau cum prezic unii dintre «binevoitorii» noștri, să mergem înapoi decenii. Desigur că nu”, a spus acesta.

Comisia Europeană încearcă să înlocuiască gazul din Rusia cu cel din Azerbaidjan

ACTUALIZARE 15:29 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, călătorește luni la Baku pentru a căuta mai multe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat executivul UE, în timp ce Uniunea Europeană încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, notează Reuters.

„Pe fondul utilizării continue de către Rusia a surselor sale de energie ca o armă, diversificarea importurilor noastre de energie este o prioritate pentru UE. Președinta von der Leyen și comisarul (european pentru energie) Kadri Simson se vor afla mâine în Azerbaidjan pentru a consolida și mai mult cooperarea”, a transmis duminică seară oficiul de presă al executivului comunitar într-un mesaj pe Twitter.

Rusia construiește al doilea gazoduct către China. Acesta va trece prin Mongolia

ACTUALIZARE 14:45 Mongolia se așteaptă ca Rusia să înceapă în următorii doi ani lucrările la gazoductul „Power of Siberia 2 (Puterea Siberiei 2)”, care urmează să treacă prin teritoriul său, conform premierul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai, care a declarat acest lucru într-un interviu acordat jurnaliștilor Financial Times.

Anunțul făcut de premierul mongol vine în contextul în care Moscova se pregătește să lege în premieră  la Asia exploatările de gaz din Siberia care până acum furnizau gaze naturale Europei.

Gazoductul „Puterea Siberiei 2” a devenit unul vital pentru Rusia pe măsură ce aceasta se pregătește să piardă Europa ca piață pentru exporturile sale energetice ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident din cauza invadării Ucrainei.

Citește și Prețul petrolului a crescut, după eșecul lui Biden de a asigura creșterea producției din Arabia Saudită

Reuters: Rușii încep să cumpere produse alimentare mai ieftine din cauza inflației

ACTUALIZARE 13.10 Cumpărătorii ruși se orientează către produse alimentare mai ieftine, din cauza scăderii veniturilor, a anunțat luni principalul retailer alimentar din țară, X5 Group, în condițiile în care inflația ridicată afectează puterea de cumpărare a rușilor, scrie Reuters.

Deși o rublă mai puternică și o scădere a cererii de consum au ajutat Rusia să țină în frâu inflația, care a urcat la maximele ultimilor 20 de ani în termeni anuali după ce Moscova a invadat Ucraina, prețurile de consum sunt încă ridicate.

Serviciul federal de statistică Rosstat a anunțat săptămâna trecută că prețurile de consum au crescut cu 11,60% până acum în acest an. 

Dar inflația alimentelor în al doilea trimestru din 2022 a fost de 19,5%, a spus retailerul X5 Group, în creștere de la 13,5% în primul trimestru.

A man with a baby stroller looks at the Moscow State University high-rise building on Vorobyovy Gory (Eng:Sparrow Hills) in the center of Moscow, Russia
Imagine cu un bărbat care plimbă un cărucior de bebeluș și se uită la clădirea Universității de Stat din Moscova situată în centrul Moscovei. Foto: Profimedia Images

Factorii deflaționişti, inclusiv consolidarea rublei și creșterea ofertei de fructe, legume, ouă și zahăr, încetinesc totuși această rată de creștere, a spus retailerul.

Inflația ridicată este de ani de zile principala preocupare a rușilor, deoarece afectează nivelul de trai, lucru care anul acesta va fi agravat de criza economică declanșată de sancțiunile occidentale fără precedent împotriva Rusiei.

Este de așteptat ca Banca Centrală a Federației Ruse să reducă rata cheie de la 9,5% la ședința consiliului de administrație din 22 iulie, după ce Rusia a înregistrat o scădere a prețurilor de consum în iunie.

O parte din regiunea Lugansk continuă să reziste ocupației rusești

ACTUALIZARE 12.20 Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhai Haidai, susține că o parte din regiune continuă să reziste ocupației rusești și blochează inamicul.

Bombardamentele continuă în permanență, iar rușii înregistrează pierderi la nivel de personal și echipament militar.

Potrivit The Guardian, oficialul ucrainean a mai sugerat că grupurile de rezistență ale ucrainenilor sunt active în zonele ocupate de ruși, comentând că locuitorii din adăposturi ajută armata.

Ministerul britanic al Apărării: Grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași pentru a lupta pe frontul din Ucraina

ACTUALIZARE 11.47 În evaluarea de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia a folosit grupul de mercenari Wagner pentru a-și consolida pozițiile pe frontul din Ucraina.

În acest scop, grupul Wagner (cunoscut drept armata privată a lui Putin-  n.red.) a renunțat la  „standardele” sale și a început să angajeze condamnați și persoane care au fost trecute pe lista neagră, ceea ce ar putea afecta eficiența militară a Rusiei, observă britanicii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În același timp, Londra spune că Rusia își consolidează pozițiile în zonele ocupate din sudul Ucrainei.

Borrell: Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este „o problemă de viață și de moarte”  

ACTUALIZARE 11.35 Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este  „o problemă de viaţă şi de moarteşi avem speranţacă se va ajunge la un acord săptămâna aceasta pentru a debloca portul Odesa, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP.

Viaţa a zeci de mii de persoane depinde de acest acordîn curs de negociere între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, a explicat Borrell la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE consacrată războiului din Ucraina.

Acest proiect de acord este menit să scoată prin Marea Neagră circa 20 de milioane de cereale blocate în silozuri ucrainene din cauza ofensivei duse de Moscova. De asemenea, oficialul european ar urma să faciliteze exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.

Rusia a anunţat că un document final”  va fi încheiat la o reuniune organizată săptămâna aceasta de Turcia.

Uniunea Europeană intenţionează să-şi continue presiunea asupra Moscovei, cu noi sancţiuni, precum şi cu un sprijin financiar şi militar pentru Ucraina, a anunţat Josep Borrell.

profimedia-seful diplomatiei europene joseph borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Unii lideri europeni au declarat că sancţiunile sunt o eroare, o greşeală. Nu cred că sunt o eroare, este ceea ce noi trebuie să facem şi noi vom continua să o facem, a afirmat Borrell ca răspuns la o declaraţie a premierului ungar Viktor Orban.

Comisia Europeană a prezentat vineri noi măsuri, printre care un embargo asupra achiziţiilor de aur din Rusia, notează Agerpres.

Miniştrii de externe ai ţărilor din UE trebuie să se pronunţe asupra deblocării unei a cincea tranşe din cele 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pacepentru a finanţa echipamentele militare şi armele furnizate Ucrainei.

H&M își va lichida afacerile din Rusia

ACTUALIZARE 11.30 Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a anunţat luni că a decis să-şi lichideze afacerile din Rusia, alăturându-se numărului în creştere de companii care se retrag din această ţară, transmite Reuters.

Compania suedeză şi-a suspendat afacerile din Rusia în urma invadării Ucrainei de către Moscova. Rusia era a şasea mare piaţă a H&M, iar compania a majorat aici numărul de magazine, în timp ce le-a redus pe alte pieţe.

"După o examinare atentă, vedem că este imposibil, ţinând cont de actuala situaţie, să ne continuăm afacerile din Rusia", a afirmat directorul general, Helena Helmersson, citat de Agerpres.

Compania suedeză intenţionează să redeschidă temporar magazinele din Rusia pentru o perioadă limitată de timp, în vederea vânzării stocului rămas.

În urma retragerii de pe piaţa rusă, H&M se aşteaptă să înregistreze costuri de aproximativ două miliarde de coroane suedeze (191,3 milioane de dolari), care vor fi incluse în rezultatele din trimestrul trei din 2022.

În perioada martie - mai 2022, profitul înainte de taxe a urcat în ritm anual cu 33%, la 4,78 miliarde de coroane suedeze (471 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 3,87 miliarde de coroane suedeze. Marja operaţională a urcat la 9,2%, de la 8,3%.

Vânzările nete au urcat în ritm anual cu 17%, sau cu 12% în monedă locală, la 54,5 miliarde de coroane suedeze (5,4 miliarde de dolari) în al doilea trimestru fiscal, în timp ce analiştii se aşteptau la 52,8 miliarde de coroane suedeze.

Dar în iunie vânzările în monedă locală au scăzut cu 6%, în special în urma opririi afacerilor din Rusia, Ucraina şi Belarus. 

Rușii se tem de un atac cu rachete în Crimeea și mută navele din Sevastopol. Șoigu cere armatei să distrugă sistemele ucrainenilor

ACTUALIZARE 11.25 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale Ucrainei, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile de aprovizionare ruse. De asemenea, Rusia se teme de un atac în Crimeea ocupată ilegal din 2014. Potrivit autorităților ucrainene, rușii ar fi început să mute o parte din navele aflate în portul Sevastopol.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare să intensifice operaţiunile de prevenire a atacurilor ucrainene în zonele deţinute de Rusia, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters. Ordinul lui Șoigu are legătură cu ceea ce Kievul spune că este un șir de lovituri de succes efectuate asupra a 30 de centre de logistică și muniție ruse, folosind mai multe sisteme de lansare multiplă de rachete furnizate recent de Occident.

Loviturile provoacă ravagii în liniile de aprovizionare rusești și au redus semnificativ capacitatea ofensivă a Rusiei, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei.

US To Send Advanced Missile Systems To Ukraine
Lansator de rachete de înaltă precizie HIMARS. Foto: Profimedia Images

Oficialii ucraineni spun că noile sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA pe care au început să le primească luna trecută le permit să atingă ținte în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, și în alte zone ocupate de armata lui Putin.

„Bună dimineața de la HIMARS”, a scris duminică pe Telegram Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, alături de un videoclip care arată o explozie mare despre care a spus că este un alt depozit de muniție rusesc distrus în sudul Ucrainei.

Citește continuarea AICI

Oficial militar occidental: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu un conflict înghețat”

ACTUALIZARE 10.10 Războiul din Ucraina ar putea dura încă 4 sau 6 luni, și s-ar putea încheia cu un conflict înghețat”, crede fostul comandant al forțelor aliate, amiralul James Stavridis, conform Nexta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rușii au bombardat zonele rezidențiale din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk

ACTUALIZARE 10.00 Potrivit șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, o femeie de 75 de ani a fost rănită, iar mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse după ce rușii au tras peste 60 de obuze asupra orașului Nikopol, transmite Nexta. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Spitalul din oraș, centrale și uzine au fost și ele lovite, la fel și portul, relatează The Kyiv Independent.

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost eliberată

ACTUALIZARE 9.50 Marina Ovsiannikova a scris pe Facebook, la câteva ore după ce a fost reținută, că s-a întors acasă. „Sunt acasă. Totul este în regulă. Dar acum știu că e mai bine să pleci de acasă cu o geantă și un pașaport pentru orice eventualitate”, a spus Ovsiannikova. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW: Rușii au bombardat poziții militare și civile pe toate fronturile, însă fără niciun avans teritorial important

ACTUALIZARE 9.40 În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ruse au încheiat pauza operațională și ai efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, folosind artileria, atacuri cu rachete și aeriene pe toate fronturile. 

ISW consideră că este puțin probabil ca sfârșitul pauzei operaționale rusești să creeze un nou val de atacuri la sol pe mai multe axe, în ciuda ordinului dat de ministrul rus Serghei Șoigu în acest sens.

Trupele ruse acordă prioritate avansurilor în jurul Siversk și Bakhmut, menținând în același timp poziții defensive la nord de orașul Harkov și de-a lungul Axei de Sud. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW observă că forțele ruse au continuat să stabilească condiții pentru reluarea ofensivelor către Sloviansk, bombardând așezări de-a lungul liniei Izium – Sloviansk.

În special, Ministerul rus al Apărării nu a revendicat noi câștiguri teritoriale pe 17 iulie. ISW continuă să prognozeze că sfârșitul pauzei operaționale va fi caracterizat de o reluare fluctuantă și eșalonată a ofensivelor terestre.

ISW preconizează că noile autorități locale din teritoriile ocupate de ruși în timpul războiului pregătesc o campanie propagandistică împotriva unor așa-numite  „mișcări de rezistență ucrainene”, cu scopul de a justifica măsuri sporite și opresive de control.

Liderii UE discută înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 9.25 Miniștrii de externe ai statelor UE se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile la adresa Rusiei, potrivit unor oficiali europeni.

Printre noile sancțiuni ar figura embargoul asupra importuilor de aur rusesc, o măsură deja aplicată de alți parteneri internaționali. În același timp, ar putea fi extinsă lista neagră a cetățenilor ruși supuși sancțiunilor.

Banca Naţională a Ucrainei a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari de la începutul războiului

ACTUALIZARE 9.17 Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari, de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie, a anunţat duminică viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, transmite Reuters.

„Vindem (acest aur), astfel încât importatorii noştri să poată cumpăra bunurile necesare pentru ţară”, a declarat Rozhkova, la televiziunea naţională. 

Oficialul ucrainean a dat asigurări că aurul nu este vândut pentru a susţine grivna: moneda naţională a Ucrainei.

Rusia-aur
Imagine sugestivă cu lingouri aur. Foto: Profimedia Images

Luna trecută, Banca Naţională a Ucrainei a decis să majoreze dobânda de politică monetară, de la 10% până la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercursiunile economice ale invaziei ruse, notează Agerpres.

„Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an”, cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară. 

Citește continuarea AICI

Zelenski a vorbit cu Trudeau la telefon: Ucrainenii nu acceptă decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream

ACTUALIZARE 9.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania „încălcând regimul de sancţiuni” împotriva Rusiei, relatează AFP.

Aceasta a fost prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream, transmite Agerpres.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o„inacceptabilă”.

BeFunky-collage
Colaj foto cu premierul canadian și președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Un preot a izbucnit în lacrimi la înmormântarea Lizei, copilul-simbol al atacului de la Vinița: „Răul nu poate învinge”

ACTUALIZARE 8.20 Un preot a izbucnit în lacrimi la înmormântarea Lizei, fetița în vârstă de 4 ani, devenită copilul-simbol al atacului de la Vinița. Plângând, acesta le-a spus rudelor că "răul nu poate învinge". AP notează că la căpătâiul fetei ucise în bombardamentul rusesc de joia trecută a stat și bunica ei: "Mămica ta nici măcar nu a văzut cât de frumoasă ești astăzi". Mama Lizei, Irina, a primit vestea morții fiicei sale pe patul de spital, fiind încă în stare gravă.

Liza, unul dintre cei trei copii uciși într-un atac cu rachete rusești la Vinița, a fost înmormântată duminică. 

"Uite, floarea mea! Uite câți oameni au venit la tine", a spus bunica Lizei, Larisa Dmitrishina, în timp ce o mângâia pe Liza, aflată într-un sicriu înconjurat de flori și ursuleți de pluș, adus la Catedrala "Schimbarea la Față" din Vinița. "Mămica ta nici măcar nu a văzut cât de frumoasă ești astăzi".

Tatăl Lizei, Artem Dmitriev, a rămas tăcut, cu lacrimi curgându-i pe față.

Citește continuarea AICI

Jurnalista rusă care a criticat războiul din Ucraina a fost arestată

ACTUALIZARE 7.50 Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a ajuns cunoscută după ce a apărut în direct la televiziune cu o pancartă criticând ofensiva Moscovei în Ucraina, a fost arestată duminică în Rusia, au anunţat surse din anturaj şi avocatul acesteia.

"Marina a fost arestată. Nu există informaţii despre locul în care se află", se arată într-un mesaj postat pe contul Telegram de anturajul jurnalistei.

Acest mesaj este însoţit de trei fotografii în care apare Marina Ovsiannikova, 44 de ani, fiind dusă spre o dubă albă de doi poliţişti după ce se pare că fusese oprită în timp ce mergea cu bicicleta.

Zelenski îi răspunde lui Medvedev

ACTUALIZARE 7.20 După ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că orice atac extern asupra Crimeei va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că nimeni nu acceptă intimidarea politicienilor ruși cu privire la o presupusă „zi a judecății” pentru Ucraina.

„În schimb, va veni ziua judecății pentru Rusia, pentru crimele comise de statul terorist”, a declarat liderul de la Kiev în mesajul zilnic către națiune transmis duminică noapte și citat de agenția Ukrinform.

„Cât de cinic este să spui așa ceva, astăzi, la comemorarea a opt ani de când Rusia a distrus avionul Boeing 777 deasupra Donbasului ucrainean. Într-un aparent act de terorism, 298 de oameni au fost uciși, cetățeni din 10 țări, printre care și 80 de copii. Chiar și atunci, Rusia urma această cale: spre statutul de stat terorist", a subliniat președintele ucrainean. Zelenski a mai asigurat că toți criminalii de război ruși vor fi trași la răspundere.

Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general

ACTUALIZARE 7.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat o decizie surprinzătoare și i-a demis duminică seara pe șeful serviciului securității interne (SBU), Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie, și pe procurorul general, Irina Venediktova, figură devenită foarte cunoscută în ultimele luni, care se ocupa de investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina.

Ambii oficiali rămași fără funcție sunt acuzați că nu și-au făcut treaba bine, iar asta a permis rușilor să avanseze în Ucraina.

Pe de altă parte, șeful serviciului de informații interne care era responsabil de regiunea Crimeea a fost arestat. Bărbatul, care fusese demis din funcție în martie 2022, este acuzat că a colaborat cu forțele de ocupație și că le-a dat documente secrete rușilor

Ordinele de demitere a șefului securității interne și a procurorului general au fost publicate pe site-ul Președinției ucrainene.  Printr-un alt decret, procurorul general adjunct Oleksii Simonenko este numit procuror general interimar.

Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Ucrainenii îi acuză pe ruși că trag intenționat în câmpurile cu grâu ca să le dea foc. Incidente de acest fel s-au produs azi în regiunile Zaporojie, Herson și Nikolaev, printre altele. Toate sunt zone agricole importante, unde recoltarea este în toi și, în același timp, sunt zone de front. În unele cazuri, fermierii ies pe câmp ca să adune ce pot. Merg cu tractoarele și combinele printre flăcări. În plus, agricultorii ucraineni trebuie să fie atenți și la rachetele sau obuzele care au rămas neexplodate.
  • Locuitorii din oraşul Cernihiv îşi manifestă indignarea faţă de acţiunile armatei ruse, care a distrus o capelă din cimitirul central construită în memoria militarilor care au fost ucişi în regiunea Donbas începând din 2014.
  • Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov.
  • Rusia îşi consolidează poziţiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul Apărării britanic. Această consolidare include deplasări de efective şi echipamente militare între oraşele Mariupol şi Zaporojie. De asemenea, sunt întărite măsurile de securitate în zona oraşului Melitopol, a scris pe Twitter ministerul citat.
  • Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor, a declarat, pentru Agerpres, directorul adjunct al centrului, Olexandr Barsukov.

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură reglezi termostatul la centrală pe timp de noapte, doar pe timp de zi. Așa faci...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei