Zelenski face apel la Occident ca acesta să își închidă granițele pentru ruși timp de un an. „Să trăiască în propria lor lume”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0712552273
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”, pentru că rușii „iau pământul altcuiva”.

Zelenski cere această soluție dacă Rusia continuă să anexeaze mai multe teritorii ucrainene. El a spus că rușii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă. Liderii ruși au semnalat că ar putea organiza referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene ocupate din estul și sudul Ucrainei (Herson și Zaporojie) pe 11 septembrie.

Oficialii ruși spun că acele voturi ar legitima pretenția Rusiei asupra acelor zone, dar criticii spun că voturile ar fi manipulate de regimul de la Kremlin.

Secretarul de stat american Antony Blinken și înalți oficiali de la Casa Albă au avertizat că orice tentativă de acaparare teritorială prin referendumuri „false” ar aduce „costuri suplimentare impuse Rusiei”.

Nu este clar care ar fi aceste consecințe. La fel cum au făcut înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie, Zelenski și alți oficiali ucraineni își împing partenerii occidentali să anunțe sancțiuni ca un factor de descurajare. 

Liderul de la Kiev a declarat luni pentru cotidianul american că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt slabe în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Companiilor aeriene rusești li s-a interzis să survoleze cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, ceea ce a făcut mai dificilă călătoria rușilor în străinătate. 

Dar nu există o interdicție generală, așa cum sugerează Zelenski. Cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu.

Unii critici au susținut că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.

Zelenski a spus că astfel de distincții nu contează. Indiferent ce fel de ruși sunt... faceți ca aceștia să plece în Rusia”, a ținut să transmită președintele ucrainean.

Atunci vor înțelege și vor spune: Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?. Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el, a mai adăugat președintele ucrainean.

 „Nu vreți această izolare? a mai Zelenski, vorbind ca și cum s-ar fi adresat direct rușilor.  „Spuneți întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeți și trăiți acolo. Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin”, a precizat liderul de la Kiev.

Deja există voci care susțin cererea lui Volodimir Zelenski

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează agenția germană de presă DPA.

Ţara baltică membră a UE şi NATO a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii vecinului ei mult mai mare, acordându-le doar din motive umanitare.

Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media de autorităţile ruse. De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

Cu toate acestea, autorităţile de securitate letone au avertizat recent asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia.

La sfârșitul lunii iulie, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a îndeamnat UE să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși, potrivit Sky News.

Referendumurile din Herson și Zaporojie ar putea să atragă țărine NATO în conflict

Controlul Rusiei asupra regiunii Zaporojie a stârnit, de asemenea, controverse luni, în urma presupuselor lovituri care au vizat în weekend cea mai mare centrală nucleară din Europa. 

Ca răspuns, liderii mondiali și experții în domeniul nuclear au cerut forțelor de ocupație ruse și apărătorilor ucraineni să declare o zonă fără armată în jurul centralei de la Zaporojie și să lase inspectorii internaționali să intre acolo pentru a analiza zona. Rusia a indicat luni că va face acest lucru, dar nu a indicat dacă va lua măsurile necesare pentru a facilita o astfel de vizită.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa, pe care Rusia a capturat-o în martie. Ucraina a acuzat Rusia că folosește centrala ca scut pentru artilerie și că a lansat rachete în zonă. Rusia a acuzat Ucraina că a lansat lovituri în apropiere.

În ceea ce privește un referendum din Herson pentru alipirea la Rusia, analiștii spun că majoritatea comunității internaționale nu ar recunoaște un astfel de vot sau anexarea ulterioară a Rusiei, dar odată ce rușii au revendicat oficial teritoriul și l-au declarat parte a Federației Ruse, ar șterge orice posibilitate ca trupele ruse să se retragă fără a fi forțate să iasă din punct de vedere militar.

Oficialii ucraineni înțeleg gândirea Rusiei din experiență. Forțele ruse au invadat Crimeea în 2014, au organizat un vot care a fost respins la nivel internațional și de atunci dețin controlul asupra peninsulei. Oficialii de la Kiev încă se plâng că răspunsul occidental nu a fost suficient de puternic atunci.

De data aceasta, noile anexări ar complica lucrurile și pentru țările occidentale care au furnizat Ucrainei arme. Oficialii din Washington și capitalele europene au căutat cu atenție să limiteze armele pe care le furnizează pentru loviturile asupra forțelor ruse din interiorul Ucrainei. Dar dacă Moscova ar considera atacurile din Herson și Zaporojie post-referendum drept țintirea teritoriului rus, ar putea exista riscul atragerii țărilor NATO în conflict.

Zelenski a spus că anexarea de teritorii ar exclude orice negociere cu Rusia.

Oficialii ucraineni sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia își va mări calendarul referendumului ca răspuns la amenințarea Ucrainei cu o contraofensivă militară în regiune. Forțele ucrainene au câștigat în mod constant teren în jurul orașului Herson, primul oraș important capturat de Rusia și singura capitală regională.

Progresele militare reprezintă adesea câte un mic sat. Acest progres a fost ajutat în parte de utilizarea de către Ucraina a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 sau lansatoare HIMARS, furnizate de SUA, pentru a deteriora podul Antonovsky, care reprezintă cheia eforturilor Rusiei de a-și reaproviziona trupele.

Rusia pare să-și mute trupele și echipamentele spre sud, creând potențial un conflict militar pentru porturile de la Marea Neagră, despre care analiştii spun că ar putea fi cheia traiectoriei războiului. Zelenski a spus că dorește ca Rusia să știe că recâștigarea controlului asupra Hersonului a fost doar un prim pas. „Să știe că, de îndată ce vom avea suficiente forțe și mijloace, ne vom dezocupa toate teritoriile”, a mai spus președintele ucrainean.

Citește și: Pentagon: Aproape 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei. Forțele ruse au avansat 10 km în Donbas

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...