Live Text Putin l-a demis pe „Măcelarul din Alep”, comandantul districtului de vest din cauza pierderilor din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Nikolai Yevmenov, Alexander Juravliov și Vladimir Putin
Pentru supraviețuitorii războiului civil de lungă durată din Siria, scenele din Harkov sunt asemănătoare cu multe altele provocate de Rusia după ce a intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad în 2015. Generalul-colonel Alexander Juravliov, aflat între șeful forțelor navale ruse și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images
Din articol
Trei soldați mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Rusia Ambasadorii ruși din țările UE sunt convocați pentru o notă de protest, după anexarea teritoriilor ucrainene Rusia l-a demis pe comandantul districtului militar de vest Rusia nu știe cât din teritoriul ucrainean a anexat. Kremlinul: „Ne vom consulta în continuare cu populația” Un general rus susține că 1,5 milioane de uniforme militare „s-au evaporat” din depozitele armatei: Nu există explicații pentru asta Șantajul rușilor. Gazprom spune că poate da drumul la gaz doar printr-o conductă Nord Stream 2, gazoduct neautorizat de Germania Răspunsul Kremlinului după ce Kadîrov i-a cerut lui Putin să atace Ucraina cu bombe nucleare: „Emoțiile ar trebui excluse din evaluări” Rușii au golit bancomatele din Finlanda. O companie de ATM-uri a interzis retragerile de bani cu un card foarte popular în Rusia Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși Forțele de ocupație ruse au început mobilizarea forțată a populației locale din regiunea ocupată Melitopol Savant rus, opozant al lui Putin, a murit în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” Kadîrov a anunțat că își trimite la război cei trei fii minori. Mesaj lui pentru Ucraina: Până și copiii vă vor zdrobi în bucăți De ce Macron nu livrează mai multe arme Ucrainei? „Franța riscă să devină irelevantă” Rusia ar putea ataca centrele de aprovizionare cu arme din Polonia - senator american Un fost general rus, despre imaginile cu recruți beți: „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji acolo” Fostul șef al CIA dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia, trimiși acasă pentru că nu îndeplineau condițiile. Comisarul-șef, dat afară "Veniți cu mâncare. Noi cumpărăm băutură ca să ne încălzim". Sfaturile unui soldat rus către noii recruți Putin a sărbătorit anexarea celor patru teritorii din Ucraina într-o haină de lux de 7.500 de euro Reuters: Noua ordine europeană: Italia devine mai puternică și Germania devine mai bolnavă Rușii fac un film de propagandă în Lugansk, cu un fals Zelenski, svastici și soldați-caricatură. Cum se va numi pelicula Zelenski despre aderarea Ucrainei la NATO: „Mergem spre această direcţie” Ucraina are nevoie de garanții de securitate chiar înainte de a adera la NATO Administrația prezidențială de la Kiev: Noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar trebui să fie mult mai puternic Câteva dintre cele mai importante informații din ziua cu numărul 221:

Suntem în ziua cu numărul 222 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Orașul cheie Liman din nordul regiunii Donețk este acum „eliberat complet” de forțele ruse, după cum a declarat Volodimir Zelenski. SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a precizat duminică fostul director al CIA, David Petraeus. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că ucrainenii pot respinge armata lui Putin „datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează Kievului”. Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmihal, a transmis că 900 de profesori din Ucraina s-au oferit voluntari să se alăture forțelor armate ale Kievului pentru a lupta împotriva invaziei ruse, în timp ce președintele ucrainean a anunțat eliberarea a două așezări din regiunea Herson.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Trei soldați mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Rusia

ACTUALIZARE 20:30 Trei ruși care au fost mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Poroșino, în regiunea Ekaterinburg, potrivit unor informații citate de Novaia Gazeta, relatează „The Guardian”.

Novaia Gazeta citează, la rândul său, informații obținute de postul local de știri EAN. Un deputat din Duma de Stat a Rusiei, Maksim Ivanov, ar fi declarat: „Da, confirm că trei persoane au murit.
Unul dintre cei mobilizați a murit din cauza unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza cirozei hepatice”, a spus el.

Postul de știri ASTRA informase anterior despre sinuciderea unui bărbat de 46 de ani din regiunea Kurgan. Cadavrul său a fost găsit pe 1 octombrie în cantina centrului militar de pregătire.

Ambasadorii ruși din țările UE sunt convocați pentru o notă de protest, după anexarea teritoriilor ucrainene

ACTUALIZARE 20:25 Uniunea Europeană a decis, într-o „manieră coordonată”, ca ambasadorii ruși din statele membre ale UE să fie convocați, după decizia lui Vladimir Putin de a anexa regiuni ucrainene, a declarat luni pentru CNN un purtător de cuvânt al UE. De asemenea, Bruxelles-ul l-a convocat pe diplomatul cu rangul cel mai înalt care reprezintă Moscova pe lângă instituțiile europene, în semn de protest față de anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene.

„Ca răspuns la ultimele măsuri luate de Rusia, care își intensifică și mai mult agresiunea împotriva Ucrainei cu referendumuri false și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, ambasadorii ruși în statele membre ale UE și la instituțiile UE sunt convocați în manieră coordonată”, a declarat pentru CNN Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Oficialul a precizat că demersul are drept scop „să transmită o condamnare fermă în legătură cu aceste acțiuni” și să ceară „oprirea imediată” a demersurilor care „subminează integritatea teritorială a Ucrainei și încalcă dreptul internațional și Carta ONU”. Convocarea ambasadorilor a început săptămâna trecută, încă de vineri, când Putin a semnat decretele de anexare. Ambasadorul rus la UE a fost convocat luni după-amiază la Bruxelles, a adăugat purtătorul de cuvânt. Măsura face parte dintr-un exercițiu coordonat cu statele membre ale UE, a precizat Peter Stano.

Rusia l-a demis pe comandantul districtului militar de vest

ACTUALIZARE 18.17 Rusia l-a demis pe comandantul districtului militar de vest, generalul colonel Alexander Juravliov, potrivit presei ruse citate de Reuters.

Anunțul vine după ce armata rusă a suferit mai multe înfrângeri dureroase în Ucraina, în ultimele săptămâni.

Publicația RBC a prezizat că Juravliev va fi înlocuit de generalul-locotenent Roman Berdnikov. Juravliov a fost responsabil pentru unul dintre cele mai sângeroase capitole ale războiului din Siria.

În perioada în care a activat în Siria, Juravliov a apelat mult mai mult la muniția cu dispersie în Alep, unde s-a înregistrat o creștere de 791% față de perioada precedentă, potrivit CNN.

În decembrie 2016, rebelii care se baricadaseră în estul Alepului s-au predat, iar guvernul sirian și forțele rusești au recucerit teritoriul. La sfârșitul bătăliei pentru Alep, Juravliov a lăsat comanda armatei ruse din Siria și s-a întors în Rusia, acolo unde a primit cele mai înalte onoruri pe care le poate primi un ofițer rus: Erou al Federației Ruse.

Juravliov a spus mai târziu într-un interviu că Siria l-a învățat despre valoarea „ingeniozității militare” și că lecțiile învățate acolo sunt integrate precum o „componentă organică” în toate antrenamentele militare rusești.

Rusia nu știe cât din teritoriul ucrainean a anexat. Kremlinul: „Ne vom consulta în continuare cu populația”

ACTUALIZARE 16.20 Moscova va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor ucrainene despre care se pretinde a fi anexate de Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează CNN.

„În ceea ce privește regiunile Herson și Zaporojie vom continua consultările cu populația acestor regiuni”, a declarat luni Dmitri Peskov, când i s-a cerut să clarifice granițele teritoriilor anexate de Federația Rusă.

Ca răspuns la întrebările despre sub ce format vor avea loc aceste consultări, Peskov a spus că „nu poate răspunde la această întrebare în acest moment”, dar a adăugat că va depinde de voința oamenilor care trăiesc pe acele teritorii. 

El a spus că nu sunt planificate noi referendumuri.

Federal educational marathon Federal educational marathon "Znanie. Sila" of the Russian society "Znanie" in the Moscow concert hall "Zaryadye".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Un general rus susține că 1,5 milioane de uniforme militare „s-au evaporat” din depozitele armatei: Nu există explicații pentru asta

ACTUALIZARE 16.10 Odată cu începerea mobilizării parțiale anunțate de Putin, disfuncționalitățile din armata rusă au devenit din ce în ce mai evidente. Recruții au constatat că trebuie să-și cumpere singuri trusele de prim ajutor, sau că saci de dormit vor avea doar dacă-și aduc ei. De această dată, un general în rezervă, actual deputat în Duma de Stat, vorbește despre „evaporarea” a peste un milion și jumătate de uniforme militare. 

Generalul cu două stele, Andrei Gurguliov, a declarat, pe canalul său de Telegram, că este profund derutat de modul în care cifrele de pe hârtie nu corespund cu realitatea. De această dată, „surpriza” este dispariția uniformelor militare: „Eu încă nu pot înțelege unde au dispărut 1,5 milioane de truse (n.red. uniforme complete) care erau depozitate în punctele de primire a recruților. Noi astăzi avem probleme ba cu uniforma, ba cu altceva. Toate aceste lucruri existau, unde s-au evaporat? Asta nu poate fi explicat de nimeni, nicăieri, nicicum”.

Un general rus acuză că din depozitele armatei au dispărut peste 1,5 milioane de uniforme. FOTO: Profimedia Images

 Citește continuarea AICI

Șantajul rușilor. Gazprom spune că poate da drumul la gaz doar printr-o conductă Nord Stream 2, gazoduct neautorizat de Germania

ACTUALIZARE 16.00 Compania rusă Gazprom a anunțat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream sparte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea fluxului prin conducta unică rămasă neafectată, care este însă parte din gazoductul Nord Stream 2, neautorizat de Germania, transmite Reuters.

Compania rusă a declarat într-un comunicat că presiunea din cele trei linii s-a stabilizat și că lucrează pentru a reduce riscurile de mediu. În același timp, Garda de Coastă suedeză a spus că o scurgere de la conducta Nord Stream 2 nu s-a oprit, ci a crescut în dimensiune.

Europa a lansat investigații după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte rusești Nord Stream 1 și 2, fiecare formată din câte o pereche de conducte, ipoteza principală fiind cea a unui sabotaj, după ce în Marea Baltică, în locul în care s-au produs avariile, au fost detectate explozii puternice.

Citește continuarea AICI

Răspunsul Kremlinului după ce Kadîrov i-a cerut lui Putin să atace Ucraina cu bombe nucleare: „Emoțiile ar trebui excluse din evaluări”

ACTUALIZARE 15.50 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat luni că motivele pentru folosirea unei arme nucleare tactice de putere redusă sunt clar stabilite în doctrina de apărare a Federației Ruse și „nu pot exista alte considerente”, informează Ria Novosti. Peskov a făcut declarația ca răspuns la declarațiile făcute de liderul cecen, Ramzan Kadîrov, care i-a cerut lui Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina.

„Chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui excluse din orice evaluări”, a spus Peskov, citat de Tass, referitor la solicitarea lui Kadîrov de folosire a armei nucleare în Ucraina.

„Folosim arme nucleare în baza a ceea ce este afirmat în doctrina relevantă, nu pot exista alte considerente aici”, a mai spus Peskov.

Citește continuarea AICI

Rușii au golit bancomatele din Finlanda. O companie de ATM-uri a interzis retragerile de bani cu un card foarte popular în Rusia

ACTUALIZARE 15.10 Rețeaua de bancomate Nosto din Finlanda nu mai acceptă, începând de azi, retrageri de bani cu cardurile UnionPay, după ce rușii au golit ATM-urile de la granița de est a Finlandei, a anunțat compania bancară într-un comunicat.

„În ultimele săptămâni, rușii au golit ATM-urile Nosto de la granița de est a Finlandei, în special în sud-estul Finlandei, uneori în doar câteva ore. Înainte, ATM-urile aveau destule bancnote pentru o zi întreagă. În același timp, au fost folosite unele carduri internaționale nesupuse sancțiunilor pentru a retrage sume ajungâng până la zeci de mii de euro”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei.

Citește continuarea AICI

Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi

ACTUALIZARE 14.45 Forțele ucrainene ar fi recucerit luni orașe de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, Moscova fiind forțată să cedeze teritoriu de-a lungul unei a doua linii de front importante, la doar câteva zile după ce a pretins că l-a anexat, relatează Reuters.

Amploarea avansului ucrainean nu a fost confirmată, Kievul păstrând o tăcere aproape totală cu privire la situația din zonă. Însă bloggerii militari ruși au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului.

Într-unul dintre rarele comentarii ale unui oficial ucrainean cu privire la situație, Anton Gerașcenko, consilier la Ministerul de Interne, a postat ceea ce a spus că este o înregistrare video cu un soldat ucrainean fluturând un steag în Zolota Balka, în aval de fosta linie de front.

Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute, a citat bloggeri ruși care au relatat că forțele lor s-au retras până la Dudchany – 40 km în aval de locul în care se luptaseră cu trupele ucrainene cu o zi înainte.

„Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă, de obicei înseamnă că au probleme”, a scris el pe Twitter.

O avansare ucraineană de-a lungul râului Nipru ar putea prinde mii de trupe rusești pe malul celălalt, izolate de toate proviziile. Râul este foarte lat, iar Ucraina a distrus deja principalele puncte de trecere.

Rapoartele au fost primele care descriu un avans rapid al Ucrainei în sudul țării de la începutul războiului și vin la doar o zi după ce Ucraina a înfrânt trupele rusești într-un bastion important, Liman, la capătul opus al frontului din est.

Avansurile din est și din sud – unele dintre cele mai mari din războiul de până acum – au avut loc toate pe teritoriul pe care președintele Vladimir Putin a afirmat că l-a anexat de la Ucraina abia vineri, cu un concert de celebrare lângă zidurile Kremlinului.

De asemenea, ele au loc pe fondul unor rapoarte privind haosul din cadrul unei mobilizări ordonate în urmă cu mai puțin de două săptămâni de Putin, care a văzut zeci de mii de bărbați ruși chemați brusc în armată și alte zeci de mii de persoane care au fugit în străinătate.

Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că aproximativ jumătate dintre bărbații chemați acolo au fost găsiți inapți pentru serviciu și trimiși înapoi acasă. El l-a concediat pe comisarul militar al regiunii.

Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși

ACTUALIZARE 14.30 Conform presei ruse, Duma de Stat de la Moscova a votat unanim anexarea la Rusia a celor regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Forțele de ocupație ruse au început mobilizarea forțată a populației locale din regiunea ocupată Melitopol

ACTUALIZARE 14.20 Forțele de ocupație ruse au început mobilizarea forțată a populației locale pe teritoriul districtului ocupat Melitopol, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov.

„Bărbații tocmai au început să fie prinși pe străzi. În weekend am avut un număr mare de cazuri când bărbați de diferite vârste au fost abordați și li s-a cerut să vină la comandant pentru a fi înregistrați”, a notat Fedorov în Telegram.

Potrivit acestuia, localnicii încearcă să plece din teritoriile ocupate. Astăzi, 3 octombrie, la punctul de control de lângă Vasylivka se aflau patru mii de oameni, scrie publicația ucraineană ZN.ua.

Savant rus, opozant al lui Putin, a murit în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare”

ACTUALIZARE 14.00 Un savant rus, acuzat de „înaltă trădare” pentru că a vândut secrete militare Chinei, a murit duminică în timp ce se afla în arest la domiciliu, informează The Moscow Times.

Fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat în 2020 că a vândut Chinei secrete militare referitoare la tehnologia de detectare a submarinelor. Savantul, care în acel moment avea 78 de ani, a fost plasat de atunci în arest la domiciliu. Mitko risca o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Kadîrov a anunțat că își trimite la război cei trei fii minori. Mesaj lui pentru Ucraina: Până și copiii vă vor zdrobi în bucăți

ACTUALIZARE 13.35 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că cei trei fii ai săi, toți minori, vor merge în curând în prima linie a războiului din Ucraina.

„O vârstă minoră nu ar trebui să conteze pentru pregătirea apărătorilor Patriei noastre: Nepoții primului președinte al Republicii Cecene, Eroul Rusiei Akhmat-Kadzhi Kadîrov - Akhmat, Eli și Adam, de 16, 15 și 14 ani. Dar pregătirea lor militară a început cu mult timp în urmă, la o vârstă fragedă”, a scris Kadîrov pe contul lui de Telegram, luni, potrivit ria.ru.

De ce Macron nu livrează mai multe arme Ucrainei? „Franța riscă să devină irelevantă”

ACTUALIZARE 12.20 Dacă Franța vrea să conducă Europa către o nouă eră a autonomiei militare, de ce contribuția sa la efortul de război al forțelor ucrainene împotriva invadatorilor ruși este atât de mică? Aceasta este întrebarea incomodă pusă de unii dintre cei mai importanți gânditori strategici din Franța, care îl împing pe președintele Emmanuel Macron să ia o decizie urgentă privind livrarea unei canități mai mari de arme către Kiev, scrie BBC News.

O analiza recentă efectuată pe teren în Polonia a arătat că ponderea Franței în ceea ce privește livrările străine de arme către forțele armate ale Ucrainei este mai mică de 2%, mult în urma SUA cu 49%, dar și în urma Poloniei (22%) și Germaniei (9%). 

Citește continuarea AICI

Rusia ar putea ataca centrele de aprovizionare cu arme din Polonia - senator american

ACTUALIZARE 11.45 Senatorul american Marco Rubio a declarat pentru CNN că dacă Putin înțelege că poate pierde războiul din cauza livrărilor occidentale de arme către Ucraina, ar putea da ordinul ca armata rusă să lovească centrele logistice „de unde vin aceste provizii”, inclusiv centrele din Polonia, scrie The Kyiv Independent.

Marco Rubio, care este membru al Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, a declarat că Vladimir Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriul.

Rubio a spus că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție din care pleacă către Ucraina proviziile de război acordate de SUA și de aliații săi, inclusiv puncte care se află în interiorul Poloniei. 

Melbourne, Brevard County, Florida, USA, September 17, 2022. Republican Senator Marco Rubio held a brief campaign rally at the Melbourne Auditorium and presented his views on the upcoming 2022 election to a crowd of supporters. Photo Credit: Julian Leek/A
Senatorul american Marco Rubio. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Un fost general rus, despre imaginile cu recruți beți: „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji acolo”

ACTUALIZARE 10.30 Imaginile cu recruți beți din Rusia, care au umplut rețelele sociale după decretul de mobilizare semnat de Putin, au ajuns subiect de discuție inclusiv la televiziunile rusești. Tema a fost abordată de propagandistul nr. 1 al Kremlinului, Vladimir Soloviov, la emisiunea sa. Însă un general rus, fost comandant adjunct al Districtului Militar Sudic al Rusiei, actual deputat, a spus că e normal ce se întâmplă și că în lunga lui carieră militară nu a văzut niciodată oameni treji la centrele de recrutare.

„Normal, sunt puțin chercheliți, ca să nu spun mai mult. Iar unii comentează «Au venit beți, îți poți imagina așa ceva!». Eu atât le spun: «Serios? Vă rog!». Am văzut cum s-a recrutat pentru războaiele din Cecenia, cum au fost chemați rezerviștii în taberele de instrucție. Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji acolo. Ăsta-i adevărul, așa a fost mereu în țara noastră. Trebuie să menții ordinea cumva, dar ei reușesc să se ferească. Chiar și cei care dorm beți în cort o să se trezească și o să meargă să studieze știința militară. Așa a fost mereu și așa va fi mereu”, a declarat fost comandant adjunct al Districtului Militar Sudic al Rusiei, Andrei Guruliov, la o emisiune tv. 

Citește continuarea AICI

Fostul șef al CIA dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina

ACTUALIZARE 09.56 SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a precizat duminică fostul director al CIA, David Petraeus, scrie The Guardian.

Generalul american în retragere a mai spus că nu a vorbit personal cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre probabila reacție a SUA, dar a declarat într-un interviu pentru ABC News că el crede că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina va declanșa un răspuns NATO condus de SUA.

profimedia-0353711841
Fostul director al CIA, David Petraeus. Foto Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia, trimiși acasă pentru că nu îndeplineau condițiile. Comisarul-șef, dat afară

ACTUALIZARE 09.10 Șeful comisariatului militar din regiunea Kabarovsk din sud-estul Rusiei a fost dat afară după ce jumătate din recruții proaspăt mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare, a anunțat guvernatorul regiunii, potrivit Reuters.

„În zece zile, câteva mii de cetățeni au primit ordine de încorporare și s-au prezentat la centrele militare. Aproape jumătate din ei au fost trikiși acasă, pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare”, a declarat Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Kabarovsk.

El a mai spus că eliberarea din funcție a comisarului Iuri Laiko nu va afecta planul de mobilizare stabilit de Putin.

Carrying out the partial military mobilization announced by Russian President Vladimir Putin on September 21, 2022. Genre photography. The ceremony of sending mobilized citizens from Sevastopol and the Republic of Crimea on Nakhimov Square..
Decretul de mobilizare al lui Putin a stârnit proteste în Rusia. Foto: Profimedia

Citește continuarea AICI

"Veniți cu mâncare. Noi cumpărăm băutură ca să ne încălzim". Sfaturile unui soldat rus către noii recruți

ACTUALIZARE 08.55 Sute de bărbați ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina au fost lăsați să doarmă sub cerul liber, pe un câmpul pustiu din Siberia. Noaptea, temperaturile coboară lejer sub zero grade.

Un recrut le recomandă celor care urmează să fie mobilizați să-și ia de acasă de toate - saci de dormit, mâncare și puști -, pentru că nu vor primi nimic.

Citește continuarea AICI

Putin a sărbătorit anexarea celor patru teritorii din Ucraina într-o haină de lux de 7.500 de euro

ACTUALIZARE 08.40 Chiar dacă atacă Occidentul cu orice ocazie, Vladimir Putin pare să fie un fan al produselor de lux din Vest. Cea mai recentă dovadă, haina pe care a purtat-o la discursul din Piața Roșie, unde a sărbătorit anexarea celor patru teritorii ucrainene.

putin-geaca-lux
Putin a sărbătorit anexarea celor patru teritorii din Ucraina într-o haină de lux de 7.500 de euro. FOTO: Captură Digi24

Reuters: Noua ordine europeană: Italia devine mai puternică și Germania devine mai bolnavă

ACTUALIZARE 08.25 O mare parte din Europa se confruntă cu o criză de aprovizionare pe timp de iarnă, iar printre cele mai expuse state se numără Germania, Ungaria și Austria. Printre națiunile mai puțin afectate se numără Franța, Suedia și Marea Britanie, care nu s-au bazat în mod tradițional pe Rusia, precum și Italia. După cum se arată într-o analiză Reuters, criza energetică europeană generează o nouă ordine europeană: o Italie puternică și o Germanie bolnavă. 

În săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Claudio Descalzi, directorul general al companiei energetice italiene Eni, a întreprins o serie de călătorii la furnizorii de gaze din Africa.

Vizitele au inclus întâlniri cu oficiali din Algeria în luna februarie, plus discuții în Angola, Egipt și Republica Congo în luna martie, Descalzi fiind adesea însoțit de înalți oficiali de la Roma, potrivit comunicatelor companiei și guvernului italian.

Gaz UE Rusia criză energetică
„Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor '70 și '80 și probabil că va dura mai mult”. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Rușii fac un film de propagandă în Lugansk, cu un fals Zelenski, svastici și soldați-caricatură. Cum se va numi pelicula

ACTUALIZARE 08.10 În regiunea ocupată Lugansk din estul Ucrainei, rușii fac un film despre război, în care folosesc toate simbolurile pe care propaganda de la Moscova le atribuie ucrainenilor: că sunt naziști, că sunt conduși de americani, că ascund biolaboratoare în care se produc virusuri mortale.

„În autoproclamata «Republică Populară Lugansk» au început filmările la o peliculă despre război, cu titlul «Oameni politicoși». În film puteți vedea un fals Zelenski, soldați purtând svastică și chiar laboratoare biologice”, a scris publicația Nexta pe Twitter, postând câteva fotografii de la filmări.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea AICI

Zelenski despre aderarea Ucrainei la NATO: „Mergem spre această direcţie”

ACTUALIZARE 07.40 În discursul de duminică seară către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis.

„Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat președintele ucrainean în discursul său.

Potrivit agenției ucrainene Ukrinform, liderul de la Kiev a mai vorbit și despre vizita soţiei sale Olena Zelenska în Turcia, împreună cu o delegaţie de oficiali ucraineni.

„S-au întâmplat lucruri importante astăzi în Turcia, în timpul vizitei Primei Doamne a Ucrainei, a şefului administraţiei prezidenţiale şi altor reprezentanţi ai noştri. În prezenţa Olenei, prima corvetă dintre cele care se vor construi pentru ţara noastră de către Turcia a fost lansată. Este corveta Hetman Ivan Mazepa. Construirea corvetei a început în 2021. Nu există motive pentru ca proiectul nostru de a construi o nouă flotă pentru Ucraina să eşueze.

Vom implementa toate planurile. Scopul nostru este că creăm o bază în toată regula pentru construirea şi mentenanţa navelor în Ucraina.

Andrii Iermak şi delegaţia ucraineană au vizitat facilităţile companiei Baykar, care produce în special cunoscutele drone Bayraktar pentru noi. Această reuniune nu este însă simbolică, ci una practică. Ne pregătim să creăm un centru de pregătire şi o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, precum şi să fabricăm împreună motoare de aparate de zbor. Cu siguranţă vom implementa aceste proiecte”, a transmis președintele Zelenski.

„Ucraina a fost şi va fi mereu unul dintre centrele europene pentru industria militară şi de aviaţie. Şi sunt mândru că pot spune aceste cuvinte absolut justificat, în baza rezultatelor celei de-a 221-a zi a războiului Rusiei împotriva ţării noastre. A fost şi o întâlnire între primele doamne ale Ucrainei şi Turciei şi le mulţumesc preşedintelui Erdogan şi soţiei sale Emine pentru susţinerea continuă eforturilor noastre de readucere a păcii”, a adăugat președintele ucrainean.

Ucraina are nevoie de garanții de securitate chiar înainte de a adera la NATO

ACTUALIZARE 07.30 „Chiar înainte ca Ucraina să adere la NATO, avem nevoie de garanții ale securității statului nostru pentru a face față rapid agresiunii ruse și pentru a face imposibilă repetarea agresiunii ruse după victoria noastră în viitor”, a transmis Ihor Zhovkva, șef adjunct al biroului președintelui Ucrainei, în timpul unui interviu pentru Ukrinform.

Administrația prezidențială de la Kiev: Noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar trebui să fie mult mai puternic

ACTUALIZARE 07.20 Pachetul de noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care se află în curs de pregătire, ar trebui să fie mult mai puternic decât este acum. Declarația a fost făcută tot de Ihor Zhovkva, șef adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei.

Oficialul de la Kiev a fost de acord cu evaluarea noului pachet de către ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care a afirmat că sancțiunile nu corespund nivelului de amenințare reprezentat în prezent de noile încercări ale Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene.

„Președintele discută despre acest lucru și cu liderii. După ce s-a întâmplat vineri în Federația Rusă și având în vedere ce se poate întâmpla mai departe (recunoașterea anexării teritoriilor ucrainene în parlamentul rus - n.red.), un astfel de pachet, sau mai degrabă, propunerile pentru acest pachet par slabe”, a mai spus Ihor Zhovkva.

Potrivit acestuia, autoritățile ucrainene vor face tot posibilul pentru a întări noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Pe 30 septembrie, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că nivelul sancțiunilor UE împotriva Rusiei ar trebui să corespundă nivelului de amenințare reprezentat de Moscova.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua cu numărul 221:

  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus Ucraina „face progrese” în război.
  • Insider: Mai multe drone ar fi spionat ucrainenii care se antrenează la o bază militară din Germania
  • Campionul olimpic Evgheni Plușenko: Dacă vine ordinul de mobilizare, nu am de gând să fug. O să fac antrenamentul cu plăcere
  • Rușii au găsit o metodă de a falsifica rezultatele atacurilor eșuate din Ucraina
  • Șeful NATO spune că ucrainenii pot respinge armata lui Putin
  • Kadîrov și „Bucătarul lui Putin”, furioși pe generalii ruși pentru înfrângerea din Liman
  • Rusia oficializează luni și marți anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina
  • Rusia își trimite deputații la război. Duma de Stat pregătește o lege care le permite parlamentarilor să lupte pe bază de voluntariat
  • Curtea Constituţională a Rusiei a declarat constituțională anexarea teritoriilor din Ucraina
  • Papa îl imploră pe Putin să oprească „spirala morții”
  • ISW: Armata rusă, în starea sa actuală, nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...