Live Text Ucraina interzice mitingurile de Ziua Independenței. Armata Kievului spune că a pierdut 9.000 de soldați în război
Suntem în ziua cu numărul 180 a războiului pronit de Vladimir Putin în Ucraina. Preşedintele ucrinean Volodimir Zelenski a declarat că la Mariupol se pregăteşte un „proces-spectacol” pentru soldaţii ucraineni capturaţi, ceea ce Ucraina nu va tolera. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că dacă aşa ceva se va întâmpla, orice negociere cu Rusia nu va mai exista. Separat, liderii din Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Germania au subliniat, în timpul unei convorbiri comune, importanța asigurării securității instalațiilor nucleare de la Zaporojie. Alte patru nave care transportau alimente au părăsit în weekend porturile ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ridicând la 31 numărul total de nave care au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul acordului de export de cereale mediat de ONU. Pe de altă parte, propagandiștii de la Moscova cer răzbunare pentru moartea Dariei Dughina.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Duma de Stat a Rusiei face joi ședință specială pentru centrala de la Zaporojie
ACTUALIZARE 21:00. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a convocat pentru joi o ședință specială a deputaților ruși pentru a discuta despre situația centralei nucleare de la Zaporojie, informează CNN.
„Ședința va avea loc joi, 25 august, la ora 15:00. Subiectul principal este o declarație în legătură cu amenințarea care decurge din bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie de către regimul de la Kiev”, a declarat serviciul de presă al Dumei de Stat pentru agenția RIA Novosti.
Potrivit RIA Novosti, Volodin a declarat că până la sfârșitul săptămânii propunerea privind centrala nucleară va fi discutată cu liderii grupurilor parlamentare, urmând ca decizia finală să fie luată luni.
Kievul și Moscova se acuză reciproc cu privire la securitatea și acțiunile militare de la Zaporojie, cel mai mare complex nuclear din Europa. Lipsa accesului independent la centrală, care este ocupată de forțele rusești din martie, face imposibilă verificarea a ceea ce se întâmplă acolo.
Imaginile recente din satelit transmise de Maxar Technologies de la centrala nucleară din Zaporojie nu arată urme ale unor „bombardamente sistemice”, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora armata ucraineană ar fi întreprins atacuri militare repetate la centrală.
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut de aproape 15 ori cât media sezonieră și au doborât noi recorduri
ACTUALIZARE 19:51 Prețurile europene la gaze naturale au crescut de aproape 15 ori cât media prețului pe timpul verii iar costul energiei electrice a doborât recorduri, în contextul în care amenințarea că Rusia va tăia furnizarea cu gaze a afectat piața și apropie tot mai mult economia germană de recesiune, transmite Bloomberg.
Prețurile de referință la gazele cu livrare în viitor au crescut cu până la 21%, în vreme ce energia în Germania a urcat pentru prima dată peste pragul de 700 de euro pe MWh. Importantul gazoduct Nord Stream se va opri timp de trei zile pentru mentenanță pe 31 august, din nou ducând la îngrijorări că operaționalizarea nu va fi reluată conform anunțului. Europa nu a stat confortabil în ultimele săptămâni în privința livrărilor de gaze prin această legătură, fluxul fiind reluat doar la niveluri foarte scăzute după ce a fost închis pentru lucrări luna trecută.
Citește continuarea AICI
Aleksandr Dughin cere „mai mult decât răzbunare” pentru uciderea fiicei sale
ACTUALIZARE 19:00 Aleksandr Dughin a făcut primele comentarii despre uciderea fiicei sale Daria Dughina într-un atentat cu mașină-capcană care l-ar fi vizat pe el, acuzând Ucraina pentru moartea acesteia, relatează CNN.
Daria a fost ucisă „în fața ochilor mei”, când ne întorceam de la festivalul „Tradiția” de lângă Moscova, spune Aleksandr Dughin într-o declarație transmisă pe Telegram de prietenul său Konstantin Malofeev, cel care deține postul de televiziune ultraconservator Țargrad, acolo unde Aleksandr Dughin a fost redactor-șef.
Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, ar fi fost dus la spital după ce a venit la locul exploziei, sâmbătă seara, și a văzut cu ochii lui ce s-a întâmplat, potrivit platformei media Nexta. Pe rețelele sociale au circulat, sâmbătă seara, imagini în care se vede mașina Dariei Dughina în flăcări, în timp ce Aleksandr Dughin sosește la fața locului și își pune mâinile în cap.
Citește continuarea AICI
Reacția Kievului după acuzația FSB că serviciile Ucrainei au plănuit asasinarea Dariei Dughina
ACTUALIZARE 18:16 Mihailo Podoliak, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a avut prima reacție a Kievului la acuzația FSB (Serviciului de Securitate al Rusiei) că serviciilor de securitate ucrainene au asasinat-o pe Daria Dughina într-un atentat cu mașină capcană sâmbătă lângă Moscova.
Mihailo Podoliak spune, pe Twitter, că „Propaganda rusă trăiește într-o lume fictivă: Femeia ucraineancă și copilul ei de 12 ani au fost «desemnați» responsabili de aruncarea în aer a mașinii propagandistei Dughina. În mod surprinzător, nu au găsit «viza estoniană» la fața locului”.
Garda Națională a Ucrainei a negat rapoartele din presa de stat rusă potrivit cărora presupusul ucigaș al Dariei Dughina ar fi servit anterior în armata ucraineană ca membru al regimentului Azov, transmite CNN.
Citește continuarea AICI
Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc
ACTUALIZARE 18:01 Turcia și-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, arată datele Refinitiv Eikon publicate luni, în contextul în care cele două țări se pregătesc pentru o cooperare mai amplă în domeniul economic și în special în domeniul comerțului de energie, relatează Reuters.
Comerţul dintre Turcia şi Rusia a cunoscut un boom începând din primăvară, deoarece companiile turceşti cărora nu li s-a interzis să facă afaceri cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de companiile din UE care au părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina la începutul acestui an.
Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), în acest an, comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi în aceeași perioadă din 2021, arată datele Refinitiv Eikon.
Citește continuarea AICI
Vladimir Putin a reacționat după două zile la uciderea Dariei Dughina
ACTUALIZARE 17:59 Vladimir Putin vorbește despre o „crimă josnică, plină de cruzime”, care a luat prematur viaţa Dariei Dughina, într-un mesaj de condoleanțe transmis luni de Kremlin, la aproape două zile de la moartea fiicei lui Aleksandr Dughin.
Mesajul vine după ce, tot luni, FSB a acuzat serviciile de securitate ucrainene pentru comiterea atentatului și după ce, potrivit corespondentului la Moscova al ziarului „Le Monde”, ultranționaliștii ruși l-au criticat pe Vladimir Putin că nu avusese nicio reacție nici la 24 de ore după ce Daria Dughina își pierduse viața.
În mesajul de condoleanțe transmis de Kremlin, Vladimir Putin spune că Daria Dughina a fost „o persoană strălucitoare şi talentată, cu o inimă cu adevărat rusă”, relatează Agerpres.
Citește continuarea AICI
Aleksandr Dughin, marele preot al imperiului eurasiatic: „Putin este peste tot, Putin este totul, Putin este absolut” (CNN)
ACTUALIZARE 17.27 Aleksandr Dughin, tatăl tinerei ucise în urma exploziei mașinii în care se afla - și care ar fi fost adevărata țintă a atentatului -, este marele preot al unui naționalism virulent care devine tot mai influent la Moscova, scrie CNN într-un portret dedicat celui supranumit „ideologul lui Putin”. La vârsta de 60 de ani, dintr-o familie de militari, parcursul său a fost remarcabil: de la ideolog de periferie, la liderul unui proeminent curent de gândire în Rusia, care vede țara în inima unui imperiu „eurasiatic”, ce va învinge decadența occidentală. Dughin este fondatorul spiritual al termenului „lumea rusă”.
Cu timpul, acest curent de gândire a încorporat și un dispreț profund față de o identitate a Ucrainei în afara Rusiei. Aleksandr Dughin a ajutat și la revigorarea expresiei „Novorossiya” (Noua Rusie) - care include și teritorii care aparțin Ucrainei - înainte de anexarea Crimeei de către Rusia.
Președintele Vladimir Putin a folosit această expresie când a declarat Crimeea parte a Rusiei în luna martie 2014.
Citește continuarea AICI
Ucraina interzice mitingurile de Ziua Independenței de teama loviturilor cu rachete rusești
ACTUALIZARE 17.15 Autoritățile locale din Kiev au interzis de luni până joi evenimentele publice de amploare, mitingurile și alte adunări legate de aniversarea independenței (24 august), din cauza posibilității unor atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară din Kiev.
În Harkov, primarul Ihor Terekhov a anunțat prelungirea stării de asediu și restricții de călătorie, care vor dura de la ora 16:00 până la ora 07:00 a.m. și care intră în vigoare de marți până joi.
În portul Nikolaev, lângă teritoriul deținut de Rusia la sud, guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat că autoritățile au planificat un ordin pentru ca rezidenții să lucreze de acasă marți și miercuri și i-a îndemnat pe oameni să nu se adune în grupuri mari.
Zelenski a declarat că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât" în perioada premergătoare zilei de miercuri, care marchează, de asemenea, o jumătate de an de la invadarea Rusiei, notează Reuters.
Bulgaria vrea să discute cu Gazprom pentru a obține reluarea livrărilor de gaz rusesc
ACTUALIZARE 16.50 Bulgaria va trebui să discute cu Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, care au fost oprite în aprilie, a anunţat luni ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, după ce noul guvern de la Sofia a promis să asigure un nivel adecvat al aprovizionării pentru această iarnă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
„Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate, discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a afirmat Hristov.
Oficialul bulgar nu a precizat când vor avea loc discuţiile cu partea rusă, deşi a declarat că Sofia va negocia săptămâna aceasta cu Azerbaidjan o majorare a livrărilor de gaze azere şi va discuta despre aprovizionare și cu traderi de gaze din Turcia.
Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.
Câți soldați a pierdut Ucraina în războiul declanșat de Rusia
ACTUALIZARE 16.30 Aproape 9.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cele şase luni de invazie rusă, a anunţat luni comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, citat de agenţia Interfax-Ucraina, transmite AFP.
Copiii ucraineni au nevoie de o atenţie particulară, întrucât taţii lor au plecat pe front şi ''se regăsesc probabil printre cei aproape de 9.000 de eroi care au fost ucişi'', a spus în timpul unui forum desfăşurat la Kiev generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene, potrivit Agerpres.
Aceasta este una dintre extrem de rarele declaraţii ale responsabililor ucraineni despre pierderile militare suferite de Kiev în războiul lansat de Rusia pe 24 februarie.
Cea mai recentă declaraţie de acest fel îi aparţinea preşedintelui Volodimir Zelenski şi fusese făcută la jumătate lunii aprilie, când a afirmat că până atunci aproape 3.000 de militari ucraineni fuseseră ucişi şi alţi circa 10.000 răniţi de la începutul agresiunii ruse.
Serviciul secret rus FSB acuză serviciile speciale ucrainene de asasinarea fiicei lui Dughin
ACTUALIZARE 15:00 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a acuzat luni serviciile speciale ale Ucrainei că au pus la cale atentatul de sâmbătă în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citată de Reuters.
„Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene”, a transmis FSB într-un comunicat, potrivit EFE.
După crimă, autorul atacului în care a murit Dughina au călătorit în Estonia, potrivit Interfax, preluată de Reuters.
Oficialii de securitate din Moscova spun că suspecta închiriase un apartament în același bloc în care locuia Dugina pentru a colecta informații despre stilul ei de viață și despre mișcările ei. FSB a mai spus că atacatoarea a urmat-o pe Dugina la un festival în afara Moscovei, unde Daria și tatăl ei au fost invitați de onoare.
Citește continuarea AICI
Ambasadorul ucrainean în Germania, care a fost critic cu guvernul de la Berlin, va părăsi postul la mijlocul lunii octombrie
ACTUALIZARE 13:25 Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, cunoscut pentru criticile sale publice usturătoare faţă de răspunsul Berlinului la invadarea ţării sale de către Rusia, va părăsi Germania la mijlocul lunii octombrie, informează luni DPA.
„Trebuie să fiu la Kiev pe 15 octombrie pentru ca - se pare - să ocup un nou post în Ministerul de Externe”, a declarat diplomatul de la Kiev, citat de Agerpres.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a sugerat că Melnik va fi unul dintre viceminiştrii de externe, dar acest lucru nu a fost confirmat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că îl recheamă pe Melnik de la postul său la mijlocul lunii iulie, spunând că este o practică normală.
Melnik a fost criticat după ce l-a apărat pe liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil pentru epurare etnică şi masacrul a zeci de mii de polonezi şi evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte DPA.
Melnik a devenit cunoscut pentru cererile sale repetate pentru mai multe livrări de arme de la guvernul german după ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei la 24 februarie.
Melnik a declarat pentru DPA că îşi susţine criticile dure la adresa politicii Germaniei.
„Dacă aş fi rămas tăcut şi politicos la Berlin în ultimele câteva luni foarte dramatice, s-ar putea să nu fi existat această discuţie uriaşă despre la început lipsa, apoi livrările insuficiente de arme germane către Ucraina, aşa cum a fost cazul în primele luni de la începerea războiului”, a spus diplomatul ucrainean.
Succesorul său la Berlin este de aşteptat să fie Oleksii Makeiev, care a petrecut mulţi ani ca director politic în Ministerul de Externe de la Kiev. Numirea sa nu a fost însă confirmată oficial. Makeiev este aşteptat să sosească la Berlin la scurt timp după plecarea lui Melnik.
Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina s-a transformat într-un „scenariu de coșmar”, spune fostul șef al armatei britanice
ACTUALIZARE 13:15 Războiul în desfășurare al Rusiei cu Ucraina nu decurge așa cum a sperat Vladimir Putin, a spus fostul șef al armatei britanice. Generalul Lord Richard Dannatt a declarat pentru Sky News că forțele ruse au fost nevoite să „recalibreze” ceea ce fac, deoarece nu au reușit să obțină o victorie rapidă asupra armatei ucrainene.
„Cred că războiul s-a desfășurat complet diferit de ceea ce și-a imaginat Vladimir Putin. Acesta este probabil cel mai rău scenariu al lui, scenariul lui de coșmar. Dacă ne întoarcem cu șase luni înapoi la 24 februarie, ceea ce a avut în vedere și la ce se aștepta presa internațională era o lovitură de fulger din Belarus către Kiev, care să culmineze cu răsturnarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Putin voia să schimbe regimul de la Kiev, să schimbe guvernul Ucrainaei și să aducă, de fapt, Ucraina sub controlul Rusiei. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat, iar rușii au trebuit apoi să recalibreze planul de luptă”, a transmis Richard Dannatt.
Viceministrul rus de externe: „Rusia poate răspunde nuclear în fața unei agresiuni cu arme convenţionale când statul este ameninţat”
ACTUALIZARE 12:40 Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt „neclare” din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru ziarul Izvestia, publicat luni şi citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.
„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a notat Riabkov.
Oficialul rus a subliniat că Moscova şi-a reafirmat în mod repetat disponibilitatea de a menţine interacţiunea pragmatică cu Washingtonul „pentru a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, precum şi pentru a consolida stabilitatea strategică, în special prin asigurarea controlului armelor”.
Cursul politicii NATO este riscant şi ar putea escalada până la ciocniri armate. Este important să se prevină o astfel de evoluţie a evenimentelor, a mai ținut să precizeze viceministrul rus de externe Serghei Riabkov în interviul pentru Izvestia.
„Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”, a mai declarat oficialul rus.
Citește continuarea AICI
Două activiste au pozat în sânii goi alături de cancelarul german Olaf Scholz
ACTUALIZARE 11:30 Două activiste l-au luat prin surprindere pe Olaf Scholz, scoțându-și tricourile fără niciun avertisment și pozând în sânii goi alături de cancelarul german, într-un gest de protest prin care cer „un embargo asupra gazului, acum” împotriva Rusiei.
Cele două militante, care au profitat de zilele uşilor deschise la guvernul german organizate în weekend-ul pentru a ajunge la cancelarul federal, au fost scoase rapid din clădire de agenţi de securitate, după acţiunea lor menită să denunţe invazia rusă asupra Ucrainei.
Putin declară de Ziua drapelului național că Rusia își va urmări doar interesele fundamentale
ACTUALIZARE 11:04 Rusia ca „naţiune puternică şi independentă” va urmări doar acele politici „care îi satisfac interesele fundamentale”, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, citat de mass-media de stat ruse, potrivit EFE.
Într-o înregistrare video cu ocazia Zilei drapelului naţional rus, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că „de la 1 septembrie anul acesta, toate şcolile din ţară vor începe fiecare săptămână şcolară cu o ceremonie de ridicare a drapelului şi intonarea imnului”.
Rusia „va rămâne fidelă valorilor tradiţionale şi, ca naţiune puternică şi independentă, va urma doar acele politici care îi corespund intereselor fundamentale”, a declarat Putin, citat de Sputnik.
„Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre”, a insistat liderul de la Kremlin, citat de Agerpres.
Drapelul rus, a declarat Putin, simbolizează „credinţa în valorile noastre tradiţionale (...); adevăr şi dreptate, solidaritate şi compasiune, respect pentru istoria de secole neîntreruptă a Rusiei, realizările şi victoriile strămoşilor noştri - care ne inspiră să îngrijim şi să ne apărăm Patria şi să nu permitem niciodată hegemonia sau dictat străin”.
Partizanii ucraineni au ucis un soldat rus care comitea o agresiune sexuală
ACTUALIZARE 10:50 Partizanii ucraineni au tăiat gâtul unui soldat rus care a încercat să agreseze sexual, duminică seară, o fetiță din Melitopolul ocupat, afirmă primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov. Incidentul s-a petrecut pe strada Eroilordin Melitopol, conform Nexta.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Obuzele rusești au ucis încă două persoane în regiunea Donețk
ACTUALIZARE 10:45 Doi civili au fost uciși în urma bombardamentelor lansate duminică de ruși în localitățile Horlivka și Kosteantînivka, conform guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirlenko, citat de The Kyiv Independent.
Erdogan urmează să discute în această săptămână cu Vladimir Putin
ACTUALIZARE 10:42 Președintele turc, Tayyip Erdogan, intenționează să discute în această săptămână cu omologul său rus Vladimir Putin despre situația de la centrala nucleară Zaporojie și despre soluționarea crizei declanșate de războiul din Ucraina, scrie agenția de stat rusă RIA Novosti, citând o sursă diplomatică, potrivit The Guardian.
Erdogan a spus că intenționează să discute cu Putin despre concluziile întâlnirii sale de la Liov cu Volodimir Zelenski și cu secretarul general al ONU António Guterres, precum și să îi ceară președintelui rus să ia măsuri specifice pentru a rezolva situația de la centrala Zaporojie.
ISW: Rușii nu vor mai putea cuceri prea multe teritorii în perioada următoare
ACTUALIZARE 10:36 În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că elanul forțelor rusești din câștigurile teritoriale obținute în jurul Bahmut și Avdiivka la sfârșitul lunii iulie este probabil epuizat, iar atacurile rusești din estul Ucrainei sunt probabil la apogeu, deși progrese rusești foarte mici vor continua probabil.
ISW spune că forțele rusești au cucerit Novoluhanske și centrala termoelectrică Vuhlehirska la sud-est de Bahmut la 25 și, respectiv, 26 iulie, consolidând controlul rusesc în jurul unor puncte hidrografice dificile după multe săptămâni de lupte.
Sursele de informare rusești au sărbătorit aceste câștiguri ca pe o victorie militară semnificativă, fără a spune că forțele militare ucrainene au reușit să rupă contactul și să se retragă din zonă. Forțele rusești au sărbătorit, de asemenea, capturarea fortificațiilor ucrainene din jurul puțului de ventilație al minei de cărbune Butivka, la sud-vest de Avdiivka, după ce forțele ucrainene s-au retras din zonă la 30 iulie, se arată în analiza ISW.
Conform experților americani, forțele rusești au valorificat aceste câștiguri într-o măsură limitată și au atacat spre Bahmut dinspre nord-est și sud-est, precum și în jurul Avdiivka, dar aceste atacuri stagnează acum.
ISW este de părere că forțele rusești nu au obținut câștiguri teritoriale semnificative în jurul Bahmut sau Avdiivka de când au avansat prin Novoluhanske, centrala electrică, mina de cărbune Butivka și câteva așezări mici din apropierea acestor zone.
Eșecul forțelor ruse de a valorifica câștigurile anterioare în jurul Bahmut și Avdiivka este un exemplu al unei probleme militare rusești cu adevărat fundamentale - incapacitatea - clar demonstrată - de a transforma câștigurile tactice în succese operaționale.
Forțele rusești au eșuat în mod constant să profite de victoriile tactice pentru a manevra în zonele din spate ale Ucrainei sau pentru a desprinde părți semnificative din liniile de apărare ucrainene, mai punctează experții ISW.
Prin urmare, acestea le oferă în mod continuu ucrainenilor timp pentru a se dezangaja tactic și a restabili poziții de apărare împotriva cărora rușii trebuie să lanseze apoi noi atacuri.
Acest fenomen explică ritmul extrem de lent al avansurilor rusești în est și arată clar că rușii nu vor putea cuceri mult mai mult teren în următoarele luni, cu excepția cazului în care situația va evolua în moduri neprevăzute, se mai arată în evaluarea ISW.
Forțele rusești vor rămâne probabil în continuare incapabile să angajeze suficiente resurse în orice operațiune ofensivă pentru a recăpăta impulsul necesar pentru progrese teritoriale semnificative care să se traducă în succese operaționale.
De asemenea, trupele rusești vor trebui să genereze și să angajeze grupuri de asalt, echipamente și moral suplimentare pentru a relua chiar și aceste progrese teritoriale limitate care produc câștiguri tactice mici.
Ministerul britanic al Apărării: Rușii au probleme în a motiva trupele separatiste din Lugansk și Donețk
ACTUALIZARE 10:24 În analiza de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia are probleme tot mai mari în a motiva trupele separatiste din Donețk care luptă alături de armata Moscovei, unele unități refuzând să mai lupte, în ciuda amenințărilor comandanților.
Londra notează că pe data de 15 august 2022, canalele de socializare ucrainene au difuzat o înregistrare video care ar fi arătat elemente dintr-o unitate militară a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL) care au prezentat o declarație în care își exprimau refuzul de a fi desfășurate ca parte a operațiunilor ofensive din regiunea Donețk.
Britanicii spun că luptătorii au susținut că și-au îndeplinit datoria de a asigura controlul LPR asupra întregii regiuni Lugansk, care a fost asigurată în iulie 2022, și că nu sunt dispuși să lupte în regiunea Donețk, în ciuda amenințărilor și intimidărilor comandanților de rang înalt.
Ministerul britanic al Apărării este de părere că Rusia să se chinuie din ce în ce mai mult să motiveze forțele auxiliare pe care le folosește pentru a-și spori trupele regulate din Donbas.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Comandanții recurg probabil la stimulente financiare directe, în timp ce unele unități de luptă sunt considerate nesigure pentru operațiuni ofensive, punctează guvernul britanic.
Un factor care contribuie în mod constant la aceste probleme este clasificarea războiului de către Rusia drept „operațiune militară specială”, care limitează puterile de constrângere legală ale statului, concluzionează Ministerul britanic al Apărării.
Cine a fost Daria Dughina, fiica „ideologului lui Putin”. Ea spunea că a simțit „energie neagră”, „satanică” la Azovstal
ACTUALIZARE 10:10 Daria Dughina, fiica „ideologului lui Putin”, Aleksandr Dughin, a urmat linia de gândire a tatălui ei, promovând aceleași idei despre Eurasianism și susținând invazia Rusiei în Ucraina. Ea conducea un site care publica numeroase dezinformări, ceea ce a dus la includerea ei pe lista de sancțiuni a Statelor Unite și a Marii Britanii. Înainte de a fi ucisă în explozia din weekend-ul trecut, Daria Dughina coordona publicarea unei cărți despre războiul din Ucraina, „Cartea Z”.
Daria Dughina (30 de ani) a fost inclusă anul acesta pe lista de sancțiuni atât de Statele Unite, cât și de Marea Britanie, potrivit publicației The Hill. Motivul, același: propagarea de dezinformări în mediul online privind invazia Rusiei în Ucraina.
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, care impune sancțiunile, notează că Daria Dughina conducea site-ul United World International, care publică dezinformări și a sugerat inclusiv că Ucraina ar „pieri” dacă va deveni membră NATO.
La rândul ei, Marea Britanie a sancționat-o pe fiica lui Aleksandr Dughin pentru că este „un contributor de profil înalt la dezinformare pe diverse platforme online în legătură cu Ucraina și invazia Rusiei în Ucraina”.
Citește continuarea AICI
Misterioasa grupare care s-ar afla în spatele morții Dariei Dughina îi îndeamnă pe ruși la revoltă: „Putin e un criminal de război”
ACTUALIZARE 10:00 Armata Națională Republicană, despre care un fost deputat rus spune că s-ar afla în spatele uciderii Dariei Dughina, a lansat un manifest pe Telegram prin care îi îndeamnă pe ruși să se revolte împotriva lui Vladimir Putin. În manifest se spune că președintele rus eu un „criminal de război” și un uzurpator al puterii.
„Noi, activiști, militari și politicieni ruși, acum partizani și luptători ai Armatei Naționale Republicane, îi scoatem în afara legii pe provocatorii de război, tâlharii și asupritorii popoarelor Rusiei. Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război, care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens”, se arată în manifestul publicat pe canalul de Telegram Rospartizan.
„Credem că oamenii lăsați fără drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi! Scopul nostru este să oprim distrugerea Rusiei și a vecinilor săi, să oprim activitățile unor oameni de afaceri de la Kremlin care au furat bogăția poporului nostru și comit crime în interiorul și în afara țării. Declarăm oficialii Guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului. Cei care nu renunță la putere vor fi distruși de noi”, continuă manifestul.
„Declarăm oameni de afaceri care își fac bani din corupție și legături cu funcționarii trădători ai Patriei și complici ai uzurpatorului. Proprietatea celor care nu se căiesc și nu vorbesc public împotriva acestui guvern și a războiului său vor fi distruși de noi. Declarăm angajații structurilor de putere complici ai uzurpatorului. Cei care nu-și lasă armele vor fi distruși de noi. Declarăm încărcăturile militare și ale celor care câștigă bani în război și îi ajută financiar ținte legale pe care le vom distruge”, mai spune gruparea, până acum necunoscută.
Citește continuarea AICI
Șase luni de infern în Ucraina. Cum a ajuns în impas războiul smintit al lui Putin („The Guardian”)
ACTUALIZARE 09:40 Săptămâna aceasta, Kievul va sărbători Ziua Independenței în aceeași zi în care se împlinește o jumătate de an de lupte: 24 august. Momentul este marcat cu o expoziție de tancuri rusești distruse, expuse pe strada principală a capitalei. Speranțele liderului rus de a obține o victorie rapidă s-au năruit demult, iar de negocieri de pace nu poate fi vorba. Ce urmează în Ucraina de acum încolo? se întreabă Shaun Walker, corespondentul „The Guardian”, într-o analiză a celor șase luni de invazie rusă.
În după-amiaza zilei de 21 februarie devenise imposibil de ignorat faptul că Vladimir Putin plănuiește ceva cu adevărat teribil pentru Ucraina. Până în acel moment, multe voci îndemnaseră la calm în fața avertismentelor tot mai insistente ale americanilor și britanicilor privind o invazie la scară largă. Guvernele francez și german, oficialii ruși și chiar președintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerau că acumularea de trupe la graniță era mai degrabă o cacealma a lui Putin, iar avertismentele Washingtonului erau exagerate.
Pe 24 august, la jumătate de an de la începutul invaziei, Ucraina își va sărbători Ziua Independenței. Într-o schimbare față de tradiționala paradă militară, zeci de piese de echipament militar rusesc avariat au fost aduse pe strada centrală Hreșciatik din Kiev. Este atât o recunoaștere a faptului că armata ucraineană este utilă pe front, dar și o mostră de umor negru. Se spune că Putin spera să organizeze o paradă a victoriei pe acest bulevard după ce va cuceri rapid Kievul. Au existat informații conform cărora unii dintre soldații ruși chiar își împachetaseră în bagaj și uniformele de paradă.
„După șase luni de război, afișarea umilitoare a armamentului rusesc ruginit este un avertisment pentru toți dictatorii despre cum planurile lor pot fi zădărnicite de o națiune liberă și curajoasă”, a comentat Ministerul Apărării din Ucraina.
Citește continuarea AICI
Un grup de rezistență rus necunoscut până acum ar fi în spatele uciderii Dariei Dughina, susține un fost deputat din Dumă
ACTUALIZARE 09:20 Un fost deputat rus care acum este stabilit la Kiev după ce a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin susține că un grup de partizani ruși, necunoscut până acum, se află în spatele atacului în care a murit Daria Dughina, fiica ultranaționalistului Aleksandr Dughin. Ilia Ponomarev afirmă că atentatul a fost opera Armatei Naționale Republicane, un grup clandestin care activează în interiorul Rusiei și care are drept scop răsturnarea regimului Putin.
„Această acțiune, la fel ca multe alte acțiuni ale partizanilor desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (ANR)”, a declarat Ponomarev, vorbind pe canalul său de YouTube. „Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism. O pagină nouă, dar nu și ultima”, adaugă fostul membru al Dumei de Stat a Rusiei.
Ponomarev susține că partizanii ANR din interiorul Rusiei sunt pregătiți să comită alte atacuri similare împotriva unor ținte proeminente, cunoscute ca având legături apropiate cu Kremlinul, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei, relatează „The Guardian”, care precizează că nu poate verifica autenticitatea afirmațiilor.
Citește continuarea AICI
Zelenski avertizează că dacă luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în cuști, nu va mai fi nicio negociere cu Rusia
ACTUALIZARE 09:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că la Mariupol se pregăteşte un "proces-spectacol" pentru soldaţii ucraineni capturaţi, ceea ce Ucraina nu va tolera. El a subliniat că dacă aşa ceva se va întâmpla, orice negociere cu Rusia nu va mai exista.
Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să fie vigilenți înainte de Ziua Independenței. Aceasta este sărbătorită pe 24 august, zi care va marca și șase luni de când forțele ruse au invadat Ucraina. Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de crud, a avertizat liderul ucrainean. S-a referit în mod special la procesul deschis apărătorilor de la Azovstal, care s-au predat după aproape trei luni de rezistență eroică. Sunt vehiculate informații conform cărora aceștia ar putea fi aduși în cuști la procesul pus la cale de separatiștii pro-ruși din Donbas.
"Suntem uniți, suntem mai încrezători acum decât am fost multe decenii. Și acesta este unul dintre fundamentele puterii noastre. Prin urmare, este una dintre țintele principale pentru teroriștii ruși.
Chinuirea oamenilor este unul dintre mijloacele teribile de presiune, devenit ceva obișnuit pentru Rusia. Sunt relatări în mass-media că la Mariupol se pregătește decorul pentru un simulacru de proces absolut dezgustător și absurd al apărătorilor ucraineni, al războinicilor noștri care sunt captivi ai ocupanților. Dacă acest proces dezgustător va avea loc, dacă oamenii noștri vor fi târâți în acest decor încălcând toate acordurile, toate regulile internaționale, dacă va exista abuz...
Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere va fi imposibilă. Rusia se va scoate din negocieri. Nu vor mai fi discuţii. Statul nostru a spus totul. Toţi partenerii Ucrainei au fost informaţi despre ceea ce poate pregăti statul terorist în această săptămână. Astăzi am vorbit cu preşedintele Macron despre toate ameninţările. Preşedintele Turciei Erdogan este de asemenea informat despre toate acestea. Sunt sigur că şi secretarul general al ONU va reacţiona. Ei şi alţi lideri mondiali au primit semnale adecvate de la noi. Toată lumea înţelege totul. Ei înţeleg ce fac ocupanţii şi ce ameninţă. Şi înţeleg că Ucraina nu va tolera acest lucru. Nu va tolera chinuirea oamenilor despre care se poate spune un singur lucru: sunt eroi ai patriei lor, au apărat libertatea poporului lor de invadatorii de pe pământul lor. Chiar şi în timp de război, trebuie să existe reguli.
Puterea lumii este cu siguranţă suficientă pentru a face orice stat, orice terorist să respecte aceste reguli. Ei bine, noi toţi - toţi ucrainenii - trebuie să ne amintim un lucru: indiferent de ce, scopul nostru este victoria. Indiferent de ce, ne îndreptăm spre victorie, în ciuda tuturor. Indiferent de ce, slavă tuturor războinicilor noştri! Ucraina este mai presus de toţi şi de toate", a declarat preşedintele Ucrainei.
Rușii au instalat pe scena de concerte a Filarmonicii din Mariupol cuști de fier în care vor fi judecați foștii luptători ucraineni de la Azovstal. Practic, întreaga clădire a Filarmonicii a fost transformată în tribunal, iar autoritățile ruse plănuiesc să înceapă procesul luptătorilor de la Azovstal chiar de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, conform serviciilor secrete al armatei ucrainene.
"De Ziua Independenței Ucrainei, ocupanții intenționează să desfășoare un proces-spectacol al luptătorilor de la Azovstal capturați, în orașul aflat temporar sub ocupație. În acest scop, sălile neatinse de bombardamente ale Filarmonicii din Mariupol sunt adaptate într-un ritm rapid. Pe scena filarmonicii se instalează cuști de fier în care vor fi ținuți apărătorii ucraineni", se arată într-un comunicat postat de serviciile secrete militare ucrainene.
Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:
- Rusia a poziționat 5 nave de război și submarine în Marea Neagră
- Un colonel în retragere îndeamnă la folosirea minelor antipersonal la Kiev
- Ucraina se pregătește de o „provocare” rusă de Ziua Independenței: La Kiev se lucrează de acasă o săptămână, la Harkov se introduce stare de asediu
- Rusia spune că a bombardat un depozit cu rachete HIMARS și alte sisteme antiaeriene în regiunea Odesa
- Kievul spune că Ucraina nu este implicată în atentatul cu mașină capcană în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin
- Serviciul de Informații al Ucrainei: Rușii au ordonat personalului centralei nucleare Zaporojie să-și prelungească zilele libere
Editor : Georgiana Marina | Marco Badea
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- mariupol
- volodimir zelenski
- razboi în ucraina
- live text razboi ucraina
- azovstal
- invazia rusă ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News