Un fost deputat rus care acum este stabilit la Kiev după ce a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin susține că un grup de partizani ruși, necunoscut până acum, se află în spatele atacului în care a murit Daria Dughina, fiica ultranaționalistului Aleksandr Dughin. Ilia Ponomarev afirmă că atentatul a fost opera Armatei Naționale Republicane, un grup clandestin care activează în interiorul Rusiei și care are drept scop răsturnarea regimului Putin.
„Această acțiune, la fel ca multe alte acțiuni ale partizanilor desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (ANR)”, a declarat Ponomarev, vorbind pe canalul său de YouTube. „Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism. O pagină nouă, dar nu și ultima”, adaugă fostul membru al Dumei de Stat a Rusiei.
Ponomarev susține că partizanii ANR din interiorul Rusiei sunt pregătiți să comită alte atacuri similare împotriva unor ținte proeminente, cunoscute ca având legături apropiate cu Kremlinul, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei, relatează „The Guardian”, care precizează că nu poate verifica autenticitatea afirmațiilor.
Manifestul ANR: „Putin va fi dat jos și distrus de noi!”
Fostul deputat a citit ceea ce pretinde că ar fi un manifest al ANR: „Îl declarăm pe președintele Putin un uzurpator al puterii și un criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens. Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții - este esența politicii sale. Noi credem că oamenii prigoniți au dreptul să se revolte împotriva tiranilor. Putin va fi dat jos și distrus de noi!”
Presupusul manifest declară că guvernul rus și administrațiile regionale sunt „complicii” lui Putin.
„Cei care nu renunță la putere vor fi distruși de noi”, amenință ANR.
Printre alte ținte ale ANR se numără oameni de afaceri corupți, casele și proprietățile celor care nu condamnă Kremlinul și războiul, precum și „angajații structurilor de putere”.
Echipamentele militare și persoanele care profită de pe urma lor vor fi, de asemenea, vizate.
Manifestul promite că ANR nu va viza civili, însă precizează că Daria Dugina era o țintă legitimă, pentru că era „tovarășa fidelă” a tatălui ei, care a susținut genocidul din Ucraina. „Ea a fost o voce care a îndemnat la violență și crimă” în zonele ocupate de ruși din Ucraina, spune Ponomarev.
La solicitarea The Guardian, Ilie Ponomarev și-a confirmat comentariile printr-un mesaj SMS.
Cine este Ilia Ponomarev
Membru de stânga al parlamentului rus, Ilia Ponomarev a fost singurul deputat care a votat în 2014 împotriva anexării Crimeei. Drept răzbunare, Kremlinul i-a interzis să mai intre în țară când fostul deputat s-a întors dintr-o călătorie în SUA.
Ilia Ponomarev a devenit cetățean ucrainean în 2019, iar în martie, după invadarea Ucrainei, a lansat un canal Telegram care oferă știri actualizate despre acțiunile anti-război din orașele rusești. Ilia Ponomarev finanțează canalul cu circa 1 milion de dolari pe an, din veniturile obținute din investițiile sale.
Pe de altă parte, ranchiuna pe care Ponomarev i-o poartă li Putin este binecunoscută. Însă afirmația sa conform căreia ar exista o mișcare clandestină rusă, activă pe teritoriul Rusiei, care ar încearca să-i asasineze pe susținătorii proeminenți ai războiului ar marca, dacă este adevărată, o escaladare dramatică și este de natură să înfurie Kremlinul, comentează The Guardian.
Keir Giles, expert la grupul de reflecție Chatham House, spune că nu este clar dacă afirmațiile lui Ponomarev despre ANR sunt adevărate. „Modul în care Kremlinul va răspunde depinde de faptul dacă este vorba de o mișcare de rezistență autentică sau doar de o perdea de fum în stil rusesc. Și s-ar putea să nu aflăm așa curând”, spune expertul, citat de „The Guardian”.
Propaganda rusă cere răzbunare
Dacă atentatul cu mașină-capcană asupra Dariei Dughina ar avea legătură cu războiul, ar fi pentru prima dată din februarie când violențele dezlănțuite în Ucraina ajung în capitala rusă și ating familia unui aliat al Kremlinului, în apropierea unuia dintre cele mai exclusiviste cartiere ale Moscovei, remarcă „The Guardian”.
Kievul a negat ferm acuzațiile că s-ar afla în spatele morții Dariei Dughina. „Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu acest lucru, pentru că nu suntem un stat criminal ca Rusia și nici unul terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.
În schimb, propaganda rusă consideră deja că Ucraina este în spatele atentatului care a ucis-o pe Daria Dughin, fiica ultranaționalistului care i-ar fi oferit lui Vladimir Putin argumentele ideologice pentru a invada această țară. „Patrioții” ruși cer răzbunare și o pedeapsă pe măsură. Kievul se va zgudui - transmit susținătorii lui Putin, între care Margarita Simonian, redactorul-șef de la Russia Today, care cere să fie atacate centrele decizionale din capitala Ucrainei.
Editor : Luana Pavaluca