Aleksandr Dughin, tatăl tinerei ucise în urma exploziei mașinii în care se afla - și care ar fi fost adevărata țintă a atentatului -, este marele preot al unui naționalism virulent care devine tot mai influent la Moscova, scrie CNN într-un portret dedicat celui supranumit „ideologul lui Putin”. La vârsta de 60 de ani, dintr-o familie de militari, parcursul său a fost remarcabil: de la ideolog de periferie, la liderul unui proeminent curent de gândire în Rusia, care vede țara în inima unui imperiu „eurasiatic”, ce va învinge decadența occidentală. Dughin este fondatorul spiritual al termenului „lumea rusă”.
Cu timpul, acest curent de gândire a încorporat și un dispreț profund față de o identitate a Ucrainei în afara Rusiei.
Aleksandr Dughin a ajutat și la revigorarea expresiei „Novorossiya” (Noua Rusie) - care include și teritorii care aparțin Ucrainei - înainte de anexarea Crimeei de către Rusia. Președintele Vladimir Putin a folosit această expresie când a declarat Crimeea parte a Rusiei în luna martie 2014.
Dughin a manifestat un dispreț visceral față de împotrivirea ucrainenilor de a fi asimilați de „mama Rusia”. După ce zeci de protestatari pro-ruși au fost uciși în timpul confruntărilor de la Odesa, în luna mai 2014, el a spus: „Ucraina fie trebuie ștearsă de pe fața pamântului și reclădită de la zero, fie oamenii trebuie să înțeleagă. Cred că poporul ucrainean are nevoie de o revoltă totală la toate nivelele și în toate regiunile. O revoltă armată împotriva juntei. Nu numai în sud-est”.
„Cred că trebuie uciși, uciși, uciși. Gata cu vorbăria. Este opinia mea de profesor”, a mai spus Dughin.
Un an mai târziu, în 2015, el a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA, pentru „complicitate în acțiuni sau politici care amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”.
Nașterea Eurasianismului
Lucrarea care l-a propulsat pe Dughin pe scena publică este „Bazele geopoliticii” (1997), în care își prezintă viziunea despre un imperiu eurasiatic, care se întinde la de la Dublin până la Vladivostok. Cartea propune crearea de instabilitate și discordie în Statele Unite, o anticipare a campaniei de dezinformare care a înconjurat alegerile prezidențiale din 2016, din SUA.
„Este foarte important să fie introdusă dezordine geopolitică în activitatea internă din America, încurajând toate felurile de separatism și conflicte etnice, sociale și rasiale, prin susținerea activă a tuturor mișcărilor dizidente - extremiste, rasiste, secte -, destabilizând astfel procesul politic intern în SUA”, scria el în carte.
Cartea a devenit best-seller în Rusia.
John Dunlop, expert la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford, a scris în 2004 că nicio carte nu a avut „o influență asupra armatei, poliției și elitelor etatiste străine comparabilă” cu cea a lucrării lui Dughin.
Cartea l-a împins pe Dughin către o carieră academică, iar pentru o perioadă a fost chiar președintele Departamentului de sociologie al Universității de stat din Moscova.
Dughin a fost mereu unul dintre cei mai vocali suporteri ai lui Putin. În 2007, spunea: „Putin nu mai are oponenți și chiar dacă ar mai avea, ar fi bolnavi mintali și ar trebui internați în spital. Putin este peste tot, Putin este totul, Putin este absolut, Putin este de neînlocuit”.
Treptat, vederile sale politice s-au mutat de la periferia dezbaterii politice din Rusia în centrul ei.
În 2011, când era prim-ministru, Vladimir Putin a început să vorbească despre Uniunea Eurasiatică. Dughin a spus că Putin are nevoie de „o ideologie, un motiv pentru care trebuie să se întoarcă” pentru un al treilea mandat de președinte.
Când Rusia a început să-i sprijine pe separatiștii din Donbas în 2014, Dughin era o figură importantă în Uniunea Tineretului Eurasiatic, care recruta oameni cu experiență militară pentru a lupta de partea autoproclamatei Republici Populare Donețk.
Nu duce lipsă de dușmani
Ca unul dintre arhitecții ideologici ai expansionismului rusesc, Dughin s-a referit la două „versiuni” ale lui Putin și a scris o carte numită „Putin vs. Putin”.
El l-a descris pe Putin cel „selenar”, care este pragmatic și precaut, și pe Putin cel „solar”, dedicat restaurării unui imperiu Eurasiatic și confruntării cu Occidentul.
În luna martie, după o lună de război în Ucraina, într-un interviu pentru un cotidian din Moscova, Dughin a declarat că „fără nicio îndoială Putin cel solar a câștigat și asta era menit să se întâmple, lucru pe care-l spun nu de anul trecut, ci de mulți ani”.
„Rusia a traversat Rubiconul, ceea mă bucură foarte tare”, a mai spus ideologul.
Pentru Dughin, acest lucru era esențial, pentru că - spune el - Occidentul folosea Ucraina ca să distrugă Rusia. „Ei cred că au o șansă să învingă Rusia; nu literal, pentru că este imposibil, ci s-o strivească și s-o oblige să se predea, excluzând-o din sistemul lor global.”
De asemenea, era esențial - în opinia lui - ca Rusia să arate „opoziția fermă față de junta și nazismul ucrainean, care îi anihilează pe civilii pașnici”, precum și respingerea liberalismului și hegemoniei SUA - limbaj similiar cu cel folosit de Putin pentru a justifica invadarea Ucrainei.
Cu siguranță, Dughin nu duce lipsă de dușmani în Rusia, mai notează CNN. Într-un interviu din 2019, el spunea: „Toți cei aflați la putere în Rusia sunt niște nemernici. Cu excepția lui Putin”.
În acest an, tot el declara că adeziunea lui la conceptul de „eurasianism” este la fel de puternică azi, ca atunci când a scris „Bazele geopoliticii”.
„În centrul lui (al conceptului - n.r.) se află poporul rus. Și este deschis acelor popoare care vor să-și împletească destinul cu soarta poporului rus.”
Pentru el, conflictul din Ucraina face parte din lupta existențială dintre decadența Occidentului și o societate construită pe tradiție, ierarhie și credință creștin-ortodoxă.
În lumea lui Dughin, destinul Rusiei „nu va fi complet până nu vom uni toți slavii din est și toți frații eurasiatici într-un mare spațiu. Totul decurge din această logică a destinului - și asta se întâmplă și cu Ucraina”.
Editor : Bogdan Păcurar