Foto Zeci de mii de ucraineni ar fi răpiți și duși în lagăre de filtrare înființate de Rusia la graniță, ca în Cecenia. Imagini din satelit

Data actualizării: Data publicării:
tabara ridicata de rusia langa mariupol
Rusia a construit „tabere de filtrare” pe coasta de sud-est a Ucrainei. FOTO: I News

Rusia ar fi construit "tabere de filtrare" pe coasta de sud-est a Ucrainei, unde ar aduce forțat mii de ucraineni cărora le-ar lua pașapoartele, înainte de a-i trimite în diferite zone îndepărtate din Rusia. În mai multe imagini din satelit se văd zeci de corturi albastre și albe instalate într-o tabără ridicată în localitatea de coastă Bezimenne, în Donețk, controlat de separatiști, la mică distanță de Mariupol. Aceste imagini sugerează că Rusia pare să acționeze în Ucraina ca în Cecenia.

Imaginile din satelit, obținute de I News, vin pe fondul afirmațiilor din partea autorităților ucrainene că zeci de mii de oameni sunt răpiți din orașul asediat Mariupol și mutați cu forța peste granița cu Rusia.

Imaginile arată aproximativ 30 de corturi albastre și albe ridicate într-o tabără pe locul unei foste piețe din satul de coastă Bezimenne, în Donețk.  Sunt primele imagini din satelit care arată că Rusia ar fi construit, așa cum a făcut în Cecenia, "tabere de filtrare" în interiorul Ucrainei.

tabara-rusia-inews
Rusia ar fi construit "tabere de filtrare" pe coasta de sud-est a Ucrainei. FOTO: I News

Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat că trupele ruse au deportat din Mariupol cu forța, în lagăre, 6.000 de rezidenți, inclusiv femei și copii.

"Ocupanții îi forțează pe oamenii deja epuizați de război să se urce în autobuze. Sunt, de asemenea, informații conform cărora ocupanții ruși confiscă pașapoartele oamenilor și alte documente de identitate ucrainene. Oamenii deportați sunt mai întâi duși în așa-numitele lagăre de filtrare, de unde sunt trimiși în diferite orașe îndepărtate din Rusia", a spus primarul într-un mesaj Telegram.

El a adăugat că autoritățile locale întocmesc de urgență o bază de date cu cei care ar fi fost luați forțat.

Avertismentul primarului vine după ce ambasadorul SUA la ONU a spus că există "informații credibile și tulburătoare" că forțele ruse creează liste de ucraineni pentru a fi trimiși în lagăre sau uciși.

Moscova a declarat presei ruse că a ridicat 30 de corturi pentru 440 de persoane într-o așa-numită "tabără umanitară", că au fost trimise 18 tone cu ajutoare și că oamenilor li s-au oferit lenjerie de pat și mese calde.

Tabăra identificată pe terenul viran din Bezinmenne se află pe drumul E58 vest-est dintre Mariupol și Rusia, la doar 20 de minute de mers cu mașina de granița cu Rusia.

Imaginile sugerează că ar putea fi o locație în care rușii ar fi instalat o "tabără de filtrare". Bezimenne este una dintre cele patru locații aflate la est de Mariupol, de-a lungul coastei Mării Azov, celelalte trei fiind situate dincolo de granița cu Rusia.

"Taberele de filtrare" sunt numite astfel deoarece acolo oamenii sunt verificați și triați de militari sau de alți oficiali.

Imaginile din satelit arată zeci de mașini și alte vehicule aliniate pe drum. La două străzi distanță se văd mai multe vehicule militare. O altă imagine din satelit Maxar arată mașini și autobuze albe care intră din direcția Mariupol. Alte imagini surprinse de Planet Labs PBC arată că tabăra a fost construită în jurul datei de 20 martie.

tabara-rusia-inews2
Rusia ar fi construit "tabere de filtrare" pe coasta de sud-est a Ucrainei. FOTO: I News

Până acum, singura informație pentru taberele ridicate și controlate de ruși a venit de la ucraineni care au spus că prietenii sau rudele lor au fost duși în tabere de filtrare înainte de a fi mutați împotriva voinței lor peste granița cu Rusia. Tabăra a fost identificată folosindu-se imagini comparative cu hărțile anterioare ale localității.

Ucrainenii susțin că nu mai știu nimic de prieteni și rude care au fost duși în taberele rușilor

Mai multe imagini făcute publice pe rețelele sociale arată că în corturile albastre sunt paturi verzi, iar zeci de oameni stau la coadă pentru mâncare. Muncitorii din lagăr par să poarte însemnele Ministerului pentru Situații de Urgență din Moscova.

În videoclipuri pot fi văzute toalete mobile și un autobuz alb. Printre persoanele dintr-un videoclip se află un bărbat înarmat, într-o uniformă de camuflaj, având fața acoperită cu o cagulă verde și însemnul Z pe piept.

Mai multi luptători ceceni au fost fotografiați la o școală din Bezimenne, în 13 martie. Ulterior, în aceeași săptămână, au apărut imagini cu ceceni care trag cu mitraliere în blocuri și scot un copil mic dintr-un subsol din Mariupol.

În alte imagini distribuite pe rețelele sociale, o femeie a povestit că familia unui prieten a fost răpită din Mariupol și dusă într-o tabără. Prietenii unui bărbat au susținut, de asemenea, că au pierdut legătura cu el după ce a fost dus peste granița spre Rostov, în Rusia.

Parlamentar ucrainean: "Un alt act teribil de crimă de război comis de ocupanții ruși"

"Ministerul de Externe al Ucrainei, precum și administrația publică Mariupol susțin oficial că aproape 6.000 de ucraineni au fost deja deportați cu forța în lagărele de filtrare din Rusia. Acesta este un alt act teribil de crimă de război comis de ocupanții ruși. Se pare că oamenii noștri care au fost duși acolo nu pot părăsi locul respectiv și sunt obligați să lucreze acolo unde sunt trimiși. Rușii se comportă ca teroriști și ca naziștii. Bombardează maternități, orfelinate, grădinițe, cămine pentru bătrâni. Taberele de filtrare sunt doar o altă metodă de rele tratamente, pe teritoriile ocupate parțial și temporar.

Ei distrug, umilesc și îi asupresc pe ucrainenii. Oamenii noștri ar rămâne fără niciun act de identitate, fără niciun drept. Sunt captivi ai ocupației ruse. Prin acțiunile de teroare asupra țării noastre și prin amenințarea la adresa întregului continent Rusia continuă să depășească orice limite pe care civilizația le-a stabilit", a declarat Inna Sovsun, parlamentar ucrainean.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați a transmis că a văzut reportaje în presă despre oameni răpiți și duși în lagăre, dar nu le-a putut confirma sau verifica și caută mai multe informații.

Rusia a fost condamnată internațional după războiul din Cecenia pentru folosirea lagărelor de filtrare, grupurile pentru drepturile omului raportând că până la 200.000 de persoane au fost duse acolo și torturate.

Ce știu rușii despre tabăra de lângă Mariupol

"Ajutorul umanitar va fi trimis constant de salvatorii ruși", susține Ministerul Rus pentru Situații de Urgență.

Mai multe imagini video difuzate de canalele de știri ruse între 7 și 15 martie par, de asemenea, să arate femei și copii într-o tabără mai mică din Bezimenne, în care sunt trei corturi verzi lângă o stație de autobuz, la două străzi distanță de tabăra cu corturi albastre. Imaginile din satelit arată că acele corturi verzi nu se mai află acum acolo.

În acele imagini, este văzută o femeie escortată pe stradă de un bărbat înarmat, îmbrăcat într-o uniformă verde, în timp ce femei și copii se urcă într-un autobuz alb. Un alt videoclip arată femei și bărbați în vârstă urcându-se noaptea, într-un autobuz cu perdele violet care acoperă ferestrele.

Într-un alt videoclip, sute de oameni despre care s-a spus că sunt din Mariupol sunt văzuți la o școală din același sat, inclusiv femei așezate pe podeaua unei săli de clasă. O femeie din acel videoclip spune că soldații ruși le-au spus să plece imediat, deoarece urmează un nou bombardament. "Am fugit fără nimic", spune femeia.

Alte relatări din mass-media rusă susțin că la Matveev Kurgan și Veselo-Voznesnke, de partea rusă a graniței, au fost instalate corturi pentru 7.500 de persoane, iar în mai multe videoclipuri se văd zeci de corturi albe și două fete în paltoane roz urcându-se într-un autocar verde.

Alte imagini video arată 200 de paturi de campanie instalate într-o sală de sport în orașul rus Taganrog. Într-un videoclip postat pe 8 martie, oamenii despre care se spune că sunt "evacuați" au putut fi văzuți stând la coadă pentru a le fi verificate pașapoartele ucrainene și alte documente, în timp ce sunt urmăriți de bărbați care par a fi ofițeri de poliție ruși, îmbrăcați în uniforme gri de camuflaj și având căști și arme.

În februarie, s-au transmis informații că 5.000 de oameni din Donețk și Lugansk au fost mutați la Kursk, Belgorod, Bryansk și Voronezh, care se află la aproximativ 273 de kilometri de granița cu Ucraina. Moscova a susținut, marți, că aproximativ 16.000 de persoane au trecut granița cu Rusia în ziua precedentă și că "fluxul de refugiați este în creștere".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri