Zeci de manifestanți reținuți, unii duși la spital în urma ciocnirilor cu poliția. Criza politică se adâncește în Georgia

Data actualizării: Data publicării:
politisti care se imbrancesc cu manifestanti
Proteste violente la Tbilisi, capitala Georgiei, unde opoziția cere alegeri anticipate Foto: EPA/Agerpres

Mai mulţi manifestanţi au fost loviţi de polițiști şi luați cu ambulanțele din piața centrală a capitalei Georgiei, potrivit imaginilor difuzate vineri de canalul de televiziune local Formula TV.  Zeci de oameni au fost reţinuţi la Tbilisi.

Evenimentele au loc la o zi după demisia premierului, pe fondul crizei politice apărute în această țară. La rândul său, liderul opoziției a fost este vizat de un mandat de arestare preventivă.

Premierul Ghiorghi Gaharia și-a dat demisia tocmai în semn de protest faţă de mandatul de arestare, emis prin decizie judecătorească, a lui Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite (MNU), partidul fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. Nika Melia este acuzat de organizarea unor „violenţe în masă” în timpul protestelor de amploare care au zguduit ţara timp de aproape o săptămână în 2019 şi riscă nouă ani de închisoare.

Melia, căruia zilele trecute i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, pentru a putea fi adus în faţa justiţiei, respinge aceste acuzaţii şi denunţă o „represiune împotriva opoziţiei”. Baricadat în sediul partidului său din Tbilisi, acesta este susţinut aproape de toate formaţiunile de opoziţie.

Bidzina Ivanişvili, miliardarul suspectat că manevrează din culise puterea

Sute de protestatari georgieni s-au adunat vineri în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru a-și manifesta susținerea față de partidele de opoziţie care cer organizarea de noi alegeri legislative, întrucât asupra rezultatelor scrutinului din octombrie planează grave suspiciuni de fraudă. Poliția a încercat să-i disperseze și au avut loc ciocniri violente, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Arbitrariul poliţiei nu are limite. Aceştia (poliţiştii) recurg la represiune în pofida apelurilor opoziţiei în favoarea unei dezescaladări a confruntării politice”, a reacţionat Levan Habeişvili, unul dintre liderii principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU).

Opoziţia cere legislative anticipate de la alegerile - contestate - din octombrie, câştigate la mică diferență de „Visul georgian”, partidul fondat de fostul premier Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din Georgia, suspectat că ar controla din culise puterea din Georgia.

Uniunea Europeană şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea crizei politice din Georgia, o fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, obişnuită cu tulburări şi lupte pentru putere.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita