Yahya Sinwar este noul lider al grupării Hamas, după asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran

Data actualizării: Data publicării:
Jmhhc2g9ZWU0ODYyOGU2MDI5YTRhZjRkZTNhZTE1N2ZiYjU1NWY=.thumb
Yahya Sinwar, noul lider al grupării Hamas. Foto: Profimedia Images

Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat, marţi, pe Yahya Sinwar drept liderul său, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran, în 31 iulie, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres. 

Numirea lui Sinwar vine după ce şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi că răspunsul grupării sale la atacurile israeliene de săptămâna trecută va fi „puternic şi eficient”.

Până acum, Yahya Sinwar a fost liderul Hamas din Gaza și este considerat ca fiind cel care a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel, potrivit France 24.

Cine este Yahya Sinwar

Yahya Sinwar s-a născut în 1962 și este fondatorul serviciului de securitate al Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care gestionează problemele de securitate internă, investighează agenții israelieni suspectați și urmărește ofițerii serviciilor de informații și de securitate israeliene.

Sinwar a fost arestat de trei ori. După a treia sa arestare, în 1988, a fost condamnat la patru pedepse cu închisoarea pe viață. Cu toate acestea, el s-a numărat printre cei 1.027 de prizonieri arabi palestinieni și israelieni eliberați de Israel în schimbul unui soldat israelian ținut în captivitate timp de peste cinci ani de Hamas.

El a revenit la poziția sa de lider proeminent în Hamas și a fost numit șef al biroului politic al grupării din Fâșia Gaza în 2017. În 2015, SUA l-au inclus pe Sinwar pe lista sa neagră a „teroriștilor internaționali”.

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.

La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu „terorişti” numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul atacului de la 7 octombrie împotriva Israelului.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până marţi la prânz, cu 39.653 de morţi şi 91.535 de răniţi în rândul palestinienilor.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei