Live Text Ucrainenii înaintează înspre Melitopol și Berdiansk și revendică „succese parțiale” în ofensiva spre Marea Azov
Rusia a lansat peste noapte un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala şi diverse oraşe, din est până în vest, cea mai mare parte a ţării petrecându-şi noaptea cu sirenele de raid aerian care au sunat timp de mai multe ore, relatează Reuters. De asemenea, „cea mai mare lovitură” din campania militară a Kievului urmează să vină, a declarat adjunctul ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Între timp, armata ucraineană a revendicat marţi „succese parţiale” înspre oraşele Melitopol şi Berdiansk ocupate de ruşi.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Motivul pentru care Putin nu mai vrea să fie făcute publice necrologuri ale soldaților morți în Ucraina
ACTUALIZARE 23:15 Ministerul Apărării le-a cerut guvernatorilor regiunilor ruseşti cu cei mai mulţi soldaţi morți în războiul din Ucraina să nu mai publice necrologuri, a transmis marţi publicaţia Verstka, fondată de jurnalişti independenţi, potrivit EFE.
Conform Verstka, guvernatorii din Buriatia, Vologda, Tuva şi alte trei regiuni au primit o astfel de recomandare. Tendinţa a fost semnalată pentru prima dată de publicaţia Sibir.Realii, care a indicat că autorităţile din Hakasia au primit solicitarea din partea Ministerului rus al Apărării de a nu publica necrologuri ale soldaţilor şi mercenarilor care au murit în Ucraina.
Unul dintre argumentele autorităţilor federale este că aceste necrologuri sunt folosite de serviciul rusesc al BBC şi de portalul independent Mediazona pentru a calcula pierderile forţelor armate în Ucraina, scrie EFE, citată de Agerpes.
Citește continuarea AICI
Șoigu amenință că va ataca centre de comandă ucrainene, în cazul unor bombardamente în Rusia sau Crimeea
ACTUALIZARE 22:55 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat marți că Rusia va ataca centre de comandă ucrainene, în cazul unor bombardamente cu armament din Occident pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată, relatează AFP, potrivit News.ro. „Ucrainenii planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu HIMARS şi Storm Shadows”, susține Șoigu, precizând că „folosirea acestor rachete ar însemna implicarea totală a SUA și Regatului Unit în conflict”.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Potrivit informaţiilor noastre, conducătorii forţelor ucrainene planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu (sisteme americane de tip) HIMARS şi (rachete britanice de tip) Storm Shadows”, a spus el. „Folosirea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna o implicare totală a Statelor Unite şi Regatului Unit în conflict şi ar antrena lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziei în Ucraina”, ameninţă Şoigu.
Ministrul rus al Apărării nu precizează însă dacă aceste amenințări vizează centre de comandament militar - pe care Moscova afirmă că le atacă deja - sau centre de decizie politică de la Kiev.
Citește continuarea AICI
Rusia amenință din nou R. Moldova, după ce partidul SOR a fost declarat ilegal: Repetă calea Ucrainei de a deveni o țară anti-rusă
ACTUALIZARE 22:30 Aleksei Juravliov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a avertizat, marți, că prin interzicerea forţelor de opoziţie, conducerea Republicii Moldova repetă calea Ucrainei „de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, relatează agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti, potrivit Agerpres.
„Republica Moldova repetă cu repeziciune calea ucraineană de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, susţine parlamentarul rus, adăugând că odată cu venirea Maiei Sandu la putere în Republica Moldova „au început represaliile împotriva politicienilor care susţin apropierea de Rusia”. În acest sens, Aleksei Juravliov a amintit de arestul la domiciliu al fostului preşedinte socialist Igor Dodon.
Acesta este inculpat într-un dosar penal, fiind suspectat de corupere pasivă, acceptarea unor mijloace financiare pentru partidul său din partea unei structuri criminale, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, potrivit presei de peste Prut. „Iar acum Partidul ŞOR, care militează împotriva autorităţilor actuale, a fost scos în afara legii. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Ucraina cu platforma de opoziţie „Pentru Viaţă!”(prorusă)”, a declarat Juravliov, citat de portalul Deschide.md.
Citește continuarea AICI
Recompensa uriașă primită de un soldat rus după ce a distrus un tanc german Leopard-2 pe frontul din Ucraina
ACTUALIZARE 20:50 Un soldat rus care a distrus pe frontul din Ucraina un tanc german Leopard-2 a primit din partea unei fundaţii private o recompensă de un milion de ruble, adică 11.842 de dolari, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.
Această instituţie a publicat imagini care-l arată pe respectivul soldat, Andrei Kravţov, pe un pat de spital şi aparent cu un braţ amputat, primind o diplomă de merit din partea unui triplu campion rus la lupte greco-romane, Alexander Karelin, care îi vorbeşte în acest timp despre recompensa primită, scrie Agerpres.
Această recompensă este finanţată dintr-un fond creat de oameni de afaceri ruşi, o modalitate prin care aceştia îşi arată public adeziunea faţă de campania militară declanşată împotriva Ucrainei de preşedintele Vladimir Putin în februarie 2022.
Ministerul rus al Apărării nu a precizat când şi unde soldatul a distrus tancul Leopard pentru care a fost premiat. Acelaşi minister a anunţat săptămâna trecută că de la începutul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina a plătit bonusuri pentru mai mult de 10.000 de soldaţi ruşi care s-au remarcat prin distrugerea sau capturarea unor arme grele ale armatei ucrainene, bonusul fiind de 100.000 de ruble pentru un tanc şi de 300.000 de ruble pentru un avion.
Rusia va permite pușcăriașilor să-și curețe „cazierul” dacă merg la război împotriva Ucrainei
ACTUALIZARE 20:45 Parlamentul din Rusia a aprobat o nouă lege prin care li se permite deținuților din închisorile rusești să își șteargă cazierul și să fie eliberați dacă acceptă să se alăture armatei ruse și să lupte în războiul împotriva Ucrainei, relatează The Moscow Times.
Prin această decizie se formalizează recrutarea deținuților, o practică folosită de compania de mercenari Wagner a lui Prigojin de anul trecut, înainte ca ministerul apărării de la Moscova să preia controlul asupra recrutării din închisori, la începutul lui 2023.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de paravan al Rusiei, a votat în favoarea legilor care vor permite deținuților actuali și foști și chiar și suspecților să se înroleze la ministerul apărării.
După ce va fi promulgată de Putin, în condițiile în care Rusia încă mai mimează procedurile democratice, deși acestea au fost golite de conținut, ea va permite pușcăriașilor să meargă la război în Ucraina în schimbul ștergerii crimelor și infracțiunilor comise din cazier.
Citește continuarea AICI
Imagini noi cu Budanov, după ce rușii au susținut că ar fi rănit sau mort. Ce spune șeful spionalului militar din Ucraina
ACTUALIZARE 20:40 Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a fost fotografiat la Kiev. Sunt primele imagini cu oficialul ucrainean de la apariția teoriilor rusești conform cărora acesta ar fi fost ucis sau rănit, relatează The Guardian. În imagini care par a fi recente, Budanov a fost văzut cu ambasadorul Japoniei în Ucraina, Matsuda Kuninori
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, Budanov a acuzat marți Rusia că „exploatează” iazul folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de ruși de mai bine de un an.
„Cel mai terifiant este că centrala nucleară Zaporojie a fost exploatată suplimentar în acea perioadă... și anume iazul de răcire a fost exploatat”, a spus Budanov la televiziunea ucraineană, fără a oferi dovezi pentru afirmația sa, relatează Reuters.
Ucraina anunţă „succese parţiale” în contraofensiva spre Marea Azov
ACTUALIZARE 20:30 La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care în ultimele luni şi-au consolidat semnificativ poziţiile defensive, şi a revendicat marţi „succese parţiale” în înaintarea în direcţia oraşelor Melitopol şi Berdiansk ocupate de ruşi, consemnează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o „zonă gri” necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălţimile ce înconjoară satul, înălţimi controlate la nord de trupele ucrainene şi la sud de cele ruse.
Operaţiunile militare în desfăşurare sunt acoperite de o ambiguitate informaţională voită, remarcă AFP, în timp ce Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul a de atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei.
Continuă în acest timp luptele şi în alte sectoare ale frontului, precum cele din zona localităţilor Avdiivka şi Marinka din Doneţk, unde trupele ruse sunt cele aflate în ofensivă, precum şi în jurul oraşului Bahmut cucerit de mercenarii Wagner care au predat apoi controlul acolo trupele ruse, pe care acum armata ucraineană încearcă în continuare să le învăluie prin atacuri pe flancuri.
Pe de altă parte, Rusia atacă ariergarda ucraineană cu drone şi rachete, ţintind departe de linia frontului elemente ale logisticii armatei ucrainene, cum ar fi depozitele de muniţii şi combustibili.
„Cele două tabere suferă pierderi grele” şi „forţele ruse desfăşoară adesea operaţiuni defensive relativ eficace”, rezumă situaţia pe front un raport al serviciilor de informaţii britanice. La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că „ruşii au avut timp să se pregătească” pentru defensivă şi „densitatea câmpurilor de mine este incredibilă”.
Aceste câmpuri de mine, precum şi armele antitanc eficiente, precum elicopterele ruseşti KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe şi vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaţilor săi occidentali şi pe care mizează mult în această contraofensivă.
Imagini captate de drone ruseşti şi distribuite de reţelele de socializare arată de altfel tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley distruse. „În unitatea noastră, din cele zece Bradley, şase au fost distruse şi trei avariate”, povesteşte pentru AFP un soldat ucrainean din Brigada a 47-a mecanizată, una din cele 12 brigăzi pe care Kievul le-a pregătit pentru contraofensivă. Totuşi, un ofiţer ucrainean a remarcat faptul că pierderile umane în rândul echipajelor ucrainene ale blindatelor occidentale distruse sunt sub cele aşteptate, ceea ce sugerează că aceste blindate au o protecţie mai bună faţă de cele de concepţie sovietică.
„În pofida rezistenţei feroce a ocupanţilor, soldaţii noştri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriile ucrainene. Operaţiunea continuă conform planurilor”, a scris marţi pe Telegram şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, contrazicând astfel relatări conform cărora armata ucraineană ar fi luat o pauză operaţională pentru reevaluarea tacticii.
Țările UE vor instrui 30.000 de soldați ucraineni în 2023, anunță Kievul
ACTUALIZARE 19:20 Ţările Uniunii Europene vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Apărării, într-un moment în care armata sa a lansat o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„În 2023, în cadrul Misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina se prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene, între care soldaţi din forţele de apărare teritorială”, indică ministerul într-un comunicat pe contul său de Telegram.
„Obiectivul strategic este de a consolida capacităţile forţelor armate ucrainene pentru desfăşurarea eficientă a operaţiunilor, protejării suveranităţii şi restabilirii integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi protejării civililor”, se afirmă în comunicat.
Acest anunţ survine în aceeaşi zi cu solicitarea Comisiei Europene adresată statelor membre ale UE de a suplimenta cu 50 miliarde de euro la bugetul Celor 27 pentru a ajuta Ucraina până în 2027.
„Suntem într-o lume complet diferită de cea din 2020, când bugetul multianual al UE a fost negociat”, a justificat marţi preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Imagini cu măcelul din tranșee. Soldații ucraineni iau cu asalt liniile de apărare ale ruşilor pe care îi ucid de la mică distanță
ACTUALIZARE 18:30 Scene desprinse parcă din filmele de acțiune, în Ucraina. Forțele Speciale Ucrainene au publicat filmarea completă cu o operațiune în spatele liniilor inamice. Imaginile au fost filmate în timpul unei misiuni în care ucrainenii au pătruns în tranșeele rușilor.
Imaginile filmate cel mai probabil cu o cameră specială fixată pe echipament arată momentul în care soldații ucraineni au lichidat pe loc trei soldaţi ruşi. Unui al patrulea soldat rus i-a propus să se predea. Rusul nu a avut nicio intenţie de predare, aşa că în cele din urmă a fost ucis şi el. Imaginile publicate de ucraineni au un puternic impact emoțional. 0 seconds of 1 minute, 57 secondsVolume 90%
„Unitățile ale Trupelor Speciale Ucrainene au ajuns în spatele liniilor inamice în cadrul unei misiuni recente derulate pe frontul de sud. Au intrat în tranşeele inamice și au ucis 10 ocupanți ruși prinși complet cu garda jos”, transmit Forțele Speciale Ucrainene. Contraofensiva ucraineană a intrat în cea de-a treia săptămână cu rezultate mixte în faţa superiorităţii aeriene şi a liniilor defensive kilometrice ale Rusiei, în special în est şi în regiunea Zaporojie (sud-est), unde se concentrează cele mai grele lupte şi unde Moscova a trimis întăriri. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut că situaţia „în est este dificilă”, întrucât Rusia desfăşoară o ofensivă în direcţiile Liman (Doneţk) şi Kupiansk (Harkov), „încercând să preia iniţiativa”.
Citește continuarea AICI
Trump spune cum ar rezolva „în 24 de ore” războiul din Ucraina: „I-aș spune ceva lui Zelenski și i-aș spune ceva lui Putin”
ACTUALIZARE 18:00 Fostul președinte american Donald Trump a susținut luni, într-un interviu pentru Fox News, că o conversație pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin l-a convins pe acesta să amâne cu câțiva ani invadarea Ucrainei.
Trump a declarat că i-ar fi spus lui Putin că o invazie va fi o „catastrofă” și că va „plăti cu vârf și îndesat”. „Cu Putin, am o relație foarte bună. Adică, nu am mai vorbit cu el de mult timp, dar am avut o relație foarte puternică”, a spus Trump, întrebat cum va pune capăt războiului în 24 de ore, potrivit declarațiilor sale anterioare.
Întrebat despre invazie, fostul președinte a spus despre Putin: „Nu ar fi făcut-o dacă eram eu. A făcut-o după ce am plecat”.
„M-am gândit că o poate face”, a continuat Trump. „Uite, am vorbit cu el. I-am spus, dacă o faci, vei plăti cu vârf și îndesat. Va fi o catastrofă. Nu o face.” Fostul președinte al SUA spune că l-a amenințat pe Putin că va lua măsuri dacă va invada Ucraina. „I-am spus că voi face ceva. El a spus: "Nu, nu, nu, nu vei face asta". Am spus, o voi face, Vladimir, o voi face. O voi face.”
Citește continuarea AICI
Cancelarul german i-a cerut Chinei să-și folosească mai mult influența asupra Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 15:25 Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că a cerut Chinei să își folosească mai mult influența asupra Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Vorbind alături de premierul chinez, Li Qiang, după discuțiile bilaterale din capitala germană, Scholz a mai spus că China nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei și că războiul din Ucraina nu ar trebui să devină un conflict înghețat.
Scholz a declarat, de asemenea, că i-a spus lui Li, în cadrul discuțiilor de la Berlin, că Germania nu dorește să se decupleze de China, ci să diversifice schimburile comerciale în încercarea de a avea relații mai echilibrate în ansamblu.
Rusia spune că „șansele de a purta discuții de pace cu Ucraina sunt slabe”
ACTUALIZARE 15:20 Rusia spune că sunt șanse slabe de a purta discuții de pace cu Ucraina, din cauza poziției Kievului pe această temă, în pofida eforturilor constructive ale unei misiuni de pace africane, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, transmite The Guardian.
Președintele rus, Vladimir Putin, a avut sâmbătă discuții „foarte productive” cu liderii africani și a rămas deschis la dialog și la contacte pe tema Ucrainei, a declarat Peskov.
O persoană a murit în urma unor atacuri rusești în Herson
ACTUALIZARE 15:20 Suspilne, televiziunea de stat din Ucraina, anunță că o persoană a fost ucisă marți dimineață în Herson în urma atacurilor rusești, potrivit șefului autorității regionale, Oleksandr Prokudin, transmite The Guardian.
Trupele rusești au atacat Herson în cursul dimineții. Un bărbat în vârstă de 27 de ani a murit. Case, o grădiniță, o școală și o benzinărie au fost lovite de obuze rusești.
Serviciul de mesagerie Telegram a fost amendat în Rusia, deşi este folosit intens inclusiv de Kremlin
ACTUALIZARE 15:15 Companiile din spatele aplicaţiilor de mesagerie Telegram şi Viber au fost amendate marţi de un tribunal din Moscova pentru că nu au reuşit să şteargă ceea ce Rusia consideră a fi conţinut ilegal despre războiul din Ucraina, relatează Reuters, care citează agenţii ruse, potrivit News.ro.
Telegram, cu sediul în Dubai, a fost obligată să plătească patru milioane de ruble (47.525 de dolari), a precizat Interfax, iar compania japoneză din spatele Viber a fost amendată cu un milion de ruble.
Serviciul Telegram, fondat de fraţii de origine rusă Pavel şi Nikolai Durov în 2013, este extrem de popular în Rusia, unde este folosit zilnic inclusiv de Kremlin şi de Ministerul Apărării, precum şi de jurnalişti, personalităţi din opoziţie, grupuri de apărare a drepturilor şi milioane de oameni obişnuiţi.
Agenţia de ştiri TASS a precizat că amenda aplicată Telegram a fost pentru că a refuzat să elimine 32 de canale care publică „informaţii false” despre ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina.
Rusia a înăsprit controlul asupra acoperirii conflictului de către mass-media şi bloggeri, introducând pedepse mai dure după invazia sa la scară largă în Ucraina de anul trecut, invocând „discreditarea” acţiunilor forţelor sale armate sau publicarea de informaţii false despre acestea. Moscova a aplicat frecvent amenzi împotriva unei serii de furnizori de conţinut, inclusiv Google, Twitter, Facebook şi Instagram ale Meta, iar luna aceasta, pentru prima dată, împotriva WhatsApp.
TASS a relatat că acelaşi tribunal din Moscova analizează un caz împotriva Apple, acuzată, de asemenea, că nu a reuşit să şteargă conţinut „ilegal”.
Comisia Europeană propune un pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro
ACTUALIZARE 15:00 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marţi un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, eşalonaţi pe o perioadă de patru ani, potrivit News.ro.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Propunem o facilitate pentru Ucraina pentru următorii patru ani, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, pentru a oferi o finanţare previzibilă pentru calea sa către UE, împreună cu partenerii globali şi cu sectorul privat”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.
Cifra vine după o revizuire a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi înaintea unei conferinţe internaţionale care va avea loc săptămâna aceasta la Londra, care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei în urma războiului cu Rusia.
Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă şi fiabilitate partenerilor ucraineni ai blocului, a declarat von der Leyen.
„Această rezervă financiară ne va permite într-adevăr să ne calibrăm sprijinul financiar în funcţie de evoluţia situaţiei de pe teren”, a spus preşedinta Comisiei Europene.
Pentru 2023, UE a oferit Kievului un astfel de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro.
Înaintea discuţiilor de la Londra, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Kievul vrea cel puţin 40 de miliarde de dolari ca o primă parte a unui „Plan Marshall verde” pentru a-şi reconstrui economia după război.
Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât produsul intern brut al ţării.
Rusia ameninţă să răspundă „imediat” la eventualele atacuri ucrainene cu HIMARS şi Storm Shadow asupra teritoriului său
ACTUALIZARE 14:50 Atacurile cu rachete HIMARS şi Storm Shadow asupra teritoriului rus va semnifica implicarea directă a Washingtonului şi Londrei în conflict şi va duce la un răspuns „imediat” împotriva „centrelor de luare a deciziilor” ucrainene, a ameninţat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de EFE şi Gazeta.ru, potrivit Agerpres.
„Utilizarea acestor rachete în afara zonei în care se desfăşoară operaţiunea militară specială va semnifica implicarea deplină a SUA şi Marii Britanii în conflict şi va provoca atacuri imediate asupra centrelor de luare a deciziilor de pe teritoriul Ucrainei”, a avertizat Şoigu într-o reuniune cu Statul Major al comandamentului militar rus.
Rusia deţine informaţii potrivit cărora „comandamentul Forţelor armate ale Ucrainei intenţionează să atace teritoriile ruseşti, inclusiv Crimeea, cu rachete HIMARS şi Storm Shadow”, a declarat Serghei Şoigu.
Referitor la situaţia de pe front, ministrul rus a spus că „forţele ucrainene încearcă în continuare să desfăşoare acţiuni ofensive” pe fronturile din Doneţk (est) şi Zaporojie (sud).
„Regimul de la Kiev foloseşte o cantitate mare de armament occidental şi unităţi de elită ale căror trupe au fost antrenate de specialişti ai NATO. Din 4 iunie, armata ucraineană a încercat să atace poziţiile trupelor ruse de 263 de ori. Datorită acţiunilor abile şi abnegaţiei unităţilor noastre, toate atacurile au fost respinse, inamicul nu şi-a atins obiectivele”, a spus el.
Bombardamentele rusești au avariat clădiri din orașul Zaporojie, potrivit unui oficial ucrainean
ACTUALIZARE 12:20 Mai multe clădiri au fost avariate în orașul Zaporizhzhia și în suburbiile din jur de bombardamentele rusești în primele ore ale zilei de marți, a declarat un oficial local ucrainean, potrivit CNN.
Nu s-au înregistrat victime, potrivit lui Iurii Malashko, șeful administrației militare regionale din Zaporojie.
Malashko a precizat că loviturile au vizat, printre altele, „zone de comunicații, proprietăți și echipamente aparținând unei întreprinderi agricole”.
Rusia a lansat un apel către personalul de la ambasadele ucrainene
ACTUALIZARE 12:15 Rusia a lansat un apel către personalul de la ambasadele ucrainene din întreaga lume să dezerteze la Moscova, potrivit The Guardian.
„Ne adresăm angajaților misiunilor diplomatice ucrainene și reprezentanțelor organelor de stat din străinătate. Dacă vă simțiți responsabili de soarta Patriei voastre, de asigurarea păcii și stabilității în Europa și sunteți presați de regimul criminal de la Kiev care conduce Ucraina spre o catastrofă națională, veniți la Moscova, unde dumneavoastră și cei dragi vouă vă va fi garantată siguranța”, a precizat Serviciul de informații externe al Rusiei.
Ucraina negociază cu producătorii occidentali de armament
ACTUALIZARE 12:10 Ucraina negociază cu producătorii occidentali de armament pentru a stimula producția de arme, inclusiv drone, și ar putea semna contracte în următoarele luni, a declarat un ministru ucrainean pentru Reuters, potrivit The Guardian.
Sergiy Boyev, ministrul adjunct pentru industrii strategice din Ucraina, a declarat că Kievul poartă discuții cu producători din Germania, Italia, Franța și Europa de Est pentru ca aceștia să producă arme chiar în Ucraina.
„Suntem în discuții foarte detaliate cu ei. Și suntem siguri că vom avea acordurile contractelor semnate în următoarele câteva luni”, a declarat Boyev pentru Reuters.
Biden: Amenințarea lui Putin cu armele nucleare e reală
ACTUALIZARE 12:00 Preşedintele american Joe Biden a apreciat luni că ameninţarea omologului său rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este „reală”, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Biden condamnase sâmbătă anunţul absolut „iresponsabil” al lui Putin că Rusia a desfăşurat astfel de arme în Belarus.
Preşedintele a reamintit la o întâlnire cu donatorii din California că „acum câţiva ani”, când şi-a exprimat îngrijorarea faţă de secarea fluviului Colorado, „toată lumea m-a privit de parcă eram nebun”. M-au privit ca şi atunci când spun că sunt îngrijorat că Putin ar putea folosi arme atomice tactice”, a adăugat el. Săptămâna trecută, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice din Rusia, iar unele din acestea sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice cu care SUA au lovit Hiroshima şi Nagasaki la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Citește continuarea AICI
Rusia a lansat peste noapte un vast atac aerian asupra Ucrainei, de la est la vest
ACTUALIZARE 9:00 Rusia a lansat peste noapte un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala şi diverse oraşe, din est până în vest, cea mai mare parte a ţării petrecându-şi noaptea cu sirenele de raid aerian care au sunat timp de mai multe ore, relatează Reuters.
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat că, potrivit informaţiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia.
Forţele şi apărarea aeriană au identificat şi distrus în spaţiul aerian din jurul Kievului 20 de ţinte inamice, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev.
„Un alt atac aerian masiv asupra capitalei”, a scris Popko pe Telegram.
Administraţia militară din Liov, un oraş cu aproximativ 700.000 de locuitori aflat la 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, ţară membră a NATO, a anunţat că Rusia a lovit o „infrastructură esenţială” din oraş, provocând un incendiu.
Potrivit rapoartelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.
Iurii Malaşko, şeful administraţiei militare a regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că raidul Rusiei a vizat infrastructura de telecomunicaţii şi ferme agricole.
Nu au fost raportate victime în Zaporojie.
Comandamentul militar suprem a declarat că Rusia a lansat şapte rachete în atacul asupra regiunilor Zaporojie, potrivit rapoartelor preliminare.
Rusia nu a făcut deocamdată comentarii despre atacurile lansate.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii afirmă că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului rămâne foarte contaminată
ACTUALIZARE 8:30 Ministerul ucrainean al Sănătăţii a declarat că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului Nova Kakhovka rămâne foarte contaminată, transmite CNN.
„În rezervoarele din regiunile Kherson, Odesa şi Mykolaiv, indicatorii individuali depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite”, se arată într-o declaraţie a ministerului Sănătăţii publicată luni. Regiunea Odesa se află „sub cel mai mare pericol” în acest moment, se arată în declaraţie.
Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafaţă au fost înfiinţate de-a lungul canalului râului în zona de inundaţii şi de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson, potrivit declaraţiei. Cei mai periculoşi poluanţi din apă au fost salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi şi E. coli.
Ministerul Sănătăţii a îndemnat locuitorii să nu înoate şi să pescuiască în apele din regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson.
Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru prăbuşirea barajului. Rusia a invocat probleme de securitate pentru a refuza ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite în zonele inundate ocupate de Rusia.
Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii Kherson numit de Rusia, a declarat luni că 8.100 de persoane au fost evacuate din regiune de la începutul operaţiunii de salvare - inclusiv 583 de copii şi 290 de persoane cu mobilitate redusă. Saldo a mai spus că în zonele afectate se acordă asistenţă medicală şi compensaţii băneşti.
Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare din regiunea Kherson, în zonele controlate de Ucraina, a declarat că situaţia pe malul stâng al regiunii Kherson - ocupată în prezent de ruşi - este „critică” şi a spus că ruşii au eşuat în eforturile de evacuare.
„Oamenii sunt blocaţi în apă. Oficial, 11 persoane au murit înecate numai în Oleshky. Cu toate acestea, această cifră este subestimată, deoarece Rusia încearcă să ascundă faptul că au murit civili”, a declarat el.
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut sprijin internaţional pentru a ajuta la salvarea victimelor prăbuşirii barajului din zonele ocupate de Rusia în Ucraina şi a acuzat Rusia că nu oferă „niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate”.
Rusia susţine că a detonat de la distanţă un tanc încărcat cu explozibili, într-o tactică aparent nouă
ACTUALIZARE 8:20 Ministerul rus al Apărării a afirmat că o fortăreaţă ucraineană a fost distrusă de un tanc controlat de la distanţă, încărcat cu o cantitate uriaşă de explozibil, în ceea ce pare a fi o nouă tactică pe câmpul de luptă, transmite CNN.
Într-o postare pe canalul său Telegram în weekend, ministerul a afirmat că „aproximativ 3,5 tone de TNT şi 5 bombe FAB-100” au fost ambalate în tanc. Bombele FAB-100 transportă în mod normal o încărcătură utilă de 100 de kilograme (220 de lire). Într-o înregistrare video partajată de minister sâmbătă, un comandant de tanc rus, cu indicativul „Bernaul”, a declarat că a fost însărcinat cu instalarea tancului şi executarea atacului.
„La aproximativ 300 de metri (984 de picioare) de inamic, operatorul tancului a pus vehiculul pe gaz manual, îndreptându-l în direcţia inamicului. A sărit din el şi s-a dus în spate. Eu am rămas în spate pentru a observa, iar după ce vehiculul s-a apropiat de poziţiile inamicului, l-am detonat prin control radio. Explozia a fost foarte serioasă, au fost mulţi explozibili... ca urmare, conform datelor de interceptare radio, inamicul a suferit pierderi semnificative”, a declarat comandantul.
O înregistrare video realizată cu drona arată tancul staţionând după ce aparent a lovit o mină în apropierea liniilor ucrainene. Se produce apoi o explozie uriaşă, dar nu este clar de ce. Cu o clipă înainte ca tancul să explodeze, pare să fie o străfulgerare venită dinspre poziţiile ucrainene, ceea ce ar putea fi o încercare de a distruge tancul.
Zelenski: Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi
ACTUALIZARE 8:15 Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a primit raportări de pe câmpul de luptă, potrivit News.ro.
„În unele zone războinicii noştri înaintează, în alte zone îşi apără poziţiile şi rezistă asalturilor şi atacurilor intensificate ale ocupanţilor. Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi. În general, este o situaţie de presiune, presiunea noastră, ceea ce ne permite să deschidem calea pentru drapelul nostru. Culorile albastru şi galben se vor afla în tot sudul şi estul nostru. Şi statul malefic nu are aşa fortificaţii sau rezerve încât să oprească Ucraina. Pentru că noi suntem pe propriul nostru pământ şi asta ne dă cea mai mare putere”, a subliniat preşedintele ucrainean, mulţumindu-le din nou luptătorilor.
El a menţionat că i-a arătat premierului britanic Rishi Sunak, cu care a avut o convorbire, nevoile actuale ale apărării, spunând că rachetele cu rază lungă Storm Shadow britanice sunt foarte utile şi precise pe front.
Zelenski a adăugat că au discutat despre pregătirile pentru Summitul NATO de la Vilnius şi că Marea Britanie a luat o decizie politică semnificativă privind sanţiunile împotriva Rusiei, aceea de a le menţine până când statul agresor compensează toate daunele provocate ucrainenilor şi ţării.
El a afirmat că discuţiile au vizat şi conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care va avea loc la Londra, şi de la care se aşteaptă să întărească eforturile internaţionale, inclusiv ale marilor companii, în sprijinul revenirii Ucrainei.
Zelenski a spus că a discutat despre conferinţă, cooperare financiară şi paşii spre UE cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. De asemenea, ei au discutat despre un al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.
Preşedintele ucrainean a menţionat că a discutat şi cu premierul Ţărilor de Jos Mark Rutte şi premierul Danemarcei Mette Frederiksen.
„Banca Mondială. Am vorbit cu preşedintele Băncii astăzi. Şi nu doar despre cooperare acum, dar şi despre transformarea post-război a Ucrainei. Despre decizii şi paşi, despre noua doctrină a unei noi Ucraina, o Ucraina victorioasă, paşi pe care îi vom pregăti şi îi vom implementa. Toţi împreună. Aşa cum acum depăşim această agresiune împreună”, a punctat Zelenski.
Cea mai puternică lovitură a contraofensivei acum urmează, anunță Ucraina
ACTUALIZARE 8:10 „Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini”, a spus Maliar pe Telegram. Militarii „se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează”.
După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei în urmă cu două săptămâni pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.
„Inamicul nu va renunţa cu uşurinţă la poziţiile sale şi trebuie să ne pregătim pentru o luptă dură. De fapt, exact asta se întâmplă acum”, a spus Maliar, scrie Agerpres.
Citește continuarea AICI
Cele mai importante evenimente din ziua precedentă:
- Zelenski: Militarii noştri sunt în mişcare, înaintăm pas cu pas
- Administraţia pro-rusă a recunoscut că forţele ucrainene au capturat un sat din regiunea Zaporojie
- ONU declară că Rusia refuză să permită acordarea de asistenţă în zonele inundate după prăbuşirea barajului Kahovka
- Rușii anunță că au zădărnicit „acțiuni teroriste și de sabotaj” în Zaporojie
- Imagini cumplite cu luptele din tranșee. Un cecen de-al lui Kadîrov este împușcat de la mică distanță de un soldat ucrainean
- NATO nu va invita oficial Ucraina să adere la Alianță la summitul de la Vilnius
- Kremlinul spune că a refuzat ajutorul ONU după prăbușirea barajului Kahovka din cauza „preocupărilor de securitate”
- Ucraina spune că opt sate au fost recucerite de la forțele ruse în două săptămâni de contraofensivă
- Armata Suediei vrea să recruteze 10.000 de oameni. Oficialii suedezi se tem de un atac al Rusiei
- O imagine cu o maşină încărcată cu explozibili a fost surprinsă la Kahovka de o dronă ucraineană, înainte de ruperea barajului
- Prigojin, mesaj ironic pentru Politico: Faceţi-mi rost de avioane de luptă F-35
- Ucraina acuză Ungaria că „ține în izolare” 11 soldați ucraineni pe care rușii i-au predat la Budapesta
- Lavrov acuză Occidentul că vrea să destabilizeze Rusia înainte de alegerile prezidenţiale
- Londra extinde sancțiunile împotriva Moscovei și vrea să-i forțeze pe ruși să plătească reparații de război Ucrainei
- Navalnîi lansează din închisoare o „campanie electorală” prin care vrea să-i întoarcă pe ruși împotriva războiului și a lui Putin
- Macron anunță că un sistem de apărare sol-aer cu rază medie a fost livrat Ucrainei
Editor : Bianca Chirilă
- Etichete:
- vladimir putin
- atacuri
- razboi ucraina
- contraofensiva
- volodimir zelenski
- invazie ruseasca
- live text razboi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News