Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene pentru a-şi asigura accesul în continuare pe piaţa unică a blocului, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, adăugând că țara pe care o guvernează va fi printre ultimele care vor părăsi blocul comunitar, în cazul în care acesta se va dezintegra vreodată, transmite Reuters.
Premierul conservator naţionalist de la Budapesta a asigurat că pentru ţara sa, care este beneficiar net al fondurilor UE, principalul motiv al rămânerii în Uniunea Europeană nu îl reprezintă banii care vin de la Bruxelles, transmite Agerpres.
Banii europeni și alegerile de anul viitor
„Dacă ne uităm la întregul an, primim mai mulţi bani de la Bruxelles decât plătim. Dar dacă scădem suma pe care o repatriază în fiecare an companiile occidentale, balanţa este negativă", a menţionat primarul maghiar la postul public de radio din Ungaria.
Declarația vine la aproape două luni după ce Viktor Orban a transmis public că Ungaria nu este dispusă să accepte bani din fondul de reconstrucţie post-pandemie al Uniunii Europene dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea de către Budapesta a legii care restricţionează informaţiile despre homosexualitate.
„UE este importantă pentru noi pentru că îi furnizează Ungariei o piaţă. Trebuie să susţinem UE şi să rămânem în ea. Din acest motiv, indiferent de fisurile care vor apărea, noi ne vom afla printre puţinii care vor rămâne în Uniune, dacă va lua sfârşit vreodată", a mai subliniat Viktor Orban în declarația de la postul public de radio. Acesta a mai menţionat că anul acesta creşterea economică va trece probabil de 5,5%. De altfel, Orban le va prezenta deputaţilor maghiari proiectele guvernamentale în cadrul şedinţei inaugurale a sesiunii de toamnă a legislativului, luni, 20 septembrie 2021.
Deși a reuşit să atragă investiţii majore în industria automobilelor şi producătoare, care au susţinut creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, contribuind astfel la o crearea unei imagini bune pentru guvernul său sub aspectul managementului economic, Viktor Orban se va confrunta anul viitor cu un scrutin electoral ce se anunţă intens contestat.
Conform Euronews, opoziția politică de la Budapesta a hotărât să se unească într-o încercare istorică de a-l combate electoral pe premierul maghiar ultraconservator Viktor Orban, care a câștigat trei rânduri de alegeri consecutive și conduce țara de 11 ani.
Șase formațiuni politice se vor uni în spatele unui candidat pentru a-l învinge pe Viktor Orban la alegerile parlamentare de anul viitor. Partidele de opoziție vor organiza sâmbătă o primă rundă de alegeri primare pentru a alege un candidat, după cum remarcă jurnaliștii Deutsche Welle. O a doua rundă este așteptată să aibă loc la începutul lunii octombrie, iar câștigătorul acesteia va fi susținut de partidele de opoziție la alegerile din 2022.
Relațiile nu tocmai bune dintre Bruxelles și Budapesta
Relațiile dintre UE și Ungaria au fost tensionate de-a lungul întregului deceniu de când Viktor Orban se află la conducerea guvernului de la Budapesta. Însă, de dată mai recentă Ungaria se află în dispută cu Bruxelles-ul în privința aspectelor care țin de libertatea presei sau drepturile comunităţii LGBTQ, iar în luna iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură legală împotriva guvernului FIDESZ în legătură cu o serie de măsuri adoptate la Budapesta, pe care UE le consideră discriminatorii față de comunitatea LGBTQ.
Reacția lui Viktor Orban nu a întârziat să apară, transmițând că procedurile de infringement împotriva Ungariei reprezintă o mișcare „rușinoasă”, care echivalează cu „huliganism legalizat”.
De asemenea, într-un interviu acordat în luna august canalului de televiziune american Fox News, Viktor Orban a spus că a devenit „oaia neagră” a UE pentru că se opune unei societăţi de tip „post-creştin şi post-naţional”. Totodată, acesta a declarat că consideră o insultă la adresa poporului ungar includerea Ungariei de către preşedintele american Joe Biden în rândul „regimurilor totalitare”.
Citește și: Papa îndeamnă Ungaria să-și „deschidă brațele” față de toți oamenii, în contextul politicii anti-migraționiste a lui Viktor Orban
Editor : Marco Badea