Corespondentul BBC de la cel de-al XIX-lea Congres al Partidului Comunist din China a întrebat mai mulți delegați ce părere au despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Postat în fața Palatului Poporului, unde se desfășoară evenimentul, într-o atmosferă ploioasă la Beijing, reporterul britanic face slalomuri printre delegații grăbiți în încercarea de a le „fura” o opinie legată de liderul Coreei de Nord.
Cei mai mulți oficiali chinezi au refuzat să stea de vorbă cu reporterul. Alții, în schimb, au evitat un răspuns clar.
„Sunt un polițist local. Participarea la acest congres mă entuziasmează foarte tare și mă inspiră”, spune o femeie cu o umbrelă roșie, iar când este întrebată ce crede despre Kim Jong-un, se depărtează rapid de microfonul jurnalistului, schițând un zâmbet încurcat.
Întrebat dacă liderul de la Phenian poate fi numit un „bun vecin”, un alt delegat, își mută privirea, dându-și discret ochii peste cap, și răspunde: „Cât timp nu ne provoacă, nu ne vom teme de această situație. Acesta este răspunsul liderului nostru Xi (Xi Jinping – n.r.)”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Poate că cel mai amuzant răspuns a venit din partea unei doamne cu un sacou alb și cu eșarfă multicoloră: „Îmi pare rău, mă grăbesc. Trebuie să am grijă de o persoană bolnavă”.
China se va „deschide şi mai mult”, va trata „în mod echitabil” firmele străine şi îşi va consolida rolul de economie de piaţă, a promis miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce partidul-stat pare să-şi sporească controlul asupra celei de a doua economii mondiale, relatează AFP, potrivit News.ro.
„Deschiderrea aduce progres, închiderea ne duce înapoi. China nu-şi va închide uşile, ci le va deschide şi mai mult”, a dat asigurări Xi într-un discurs-fluviu de peste trei ore în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres cincinal al Partidului Comunist Chinez (PCC, la putere).
Liderul, care urmează să primească un nou mandat de cinci ani, pare să-şi regăsească astfel accentele de la Davos, unde a apărat, la începutul lui 2017, globalizarea şi liberul schimb.
„Vom flexibiliza în mod considerabil condiţiile accesului pe piaţă (...), vom proteja drepturile şi interesele legitime ale investitorilor străini. Toate întreprinderile înregistrate în China vor fi tratate pe picior de egalitate”, a promis Xi Jinping în fastuosul Palat al Poporului de la Beijing.
Aclamat de cei aproximativ 2.330 de delegaţi din partid, el s-a angajat totodată - fără să prezinte şi un calendar în acest sens - să continue liberalizarea pieţei de schimb, în pofida faptului că convertibilitatea yuanului rămâne foarte încadrată.
Aceasta cu scopul de a consolida tranziţia de la o „creştere rapidă” la o dezvoltare economică „axată pe calitate” şi reducerea inegalităţilor, potrivit lui Xi.