VIDEO. Imagini spectaculoase de la Trident Juncture, cel mai mare exercițiu NATO de la sfârșitul Războiului Rece

Data publicării:
trident juncture

Până pe 7 noiembrie, în Norvegia se desfășoară cele mai ample manevre militare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece - exercițiul Trident Juncture 18.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel mai mare exerciţiu militar al NATO de după Războiul Rece este strict defensiv, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, aflat în Norvegia, unde săptămâna trecută a început exerciţiul Trident Juncture, relatează dpa, citată de Agerpres

În jur de 50.000 de militari, 10.000 de vehicule militare şi mai mult de 300 de aparate de zbor şi nave iau parte la exerciţiu, care se desfăşoară pe uscat, pe mare, în aer şi va implica şi capabilităţi cibernetice.

„Acesta este un exerciţiu necesar pentru a ne asigura că NATO furnizează o descurajare credibilă. Motivul pentru care facem aceasta este pentru a preveni conflictul, nu pentru a provoca un conflict'', a subliniat Stoltenberg, în faţa presei, după o întâlnire cu ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen.

Cei doi au asistat, împreună cu alţi oficiali, printre care ambasadori la NATO, la manevrele desfăşurate în apropierea oraşului norvegian Trondheim.

De altfel, Stoltenberg a subliniat că Alianţa a dat dovadă de transparenţă în privinţa acestor exerciţii şi a invitat observatori din alte state.

Scopul Trident Juncture este de a exersa răspunsul NATO la un atac asupra unuia din membrii săi.

În afară de cele 29 de ţări membre ale NATO, ţările partenere Finlanda şi Suedia contribuie cu forţe la acest exerciţiu, care se va desfăşura până în 7 noiembrie.

Declarațiile șefului NATO despre Rusia

Stoltenberg a reiterat că Rusia a informat NATO săptămâna trecută despre teste cu rachete pe care plănuieşte să le întreprindă în largul apelor Norvegiei începând de joi, 1 noiembrie.

„Mă aştept ca Rusia să se comporte într-o manieră profesionistă, noi nu ne vom modifica planurile exerciţiului”, a spus secretarul general, precizând că NATO va monitoriza operaţiunea Rusiei, care se va încheia sâmbătă.

Jens Stoltenberg a salutat faptul că miercuri urmează să se reunească la Bruxelles Consiliul NATO-Rusia, un forum esenţial de dialog, dar a refuzat să comenteze cu privire la agenda întâlnirii.

Atât Stoltenberg, cât şi ministrul Bakke-Jensen au subliniat că Trident Juncture nu este un exerciţiu în stilul Războiului Rece.

„Noi exersăm apărarea colectivă - aceasta este misiunea principală a NATO. Trebuie să arătăm că avem determinarea, capabilităţile, voinţa de a-i apăra pe toţi aliaţii”, a subliniat Stoltenberg.

„În timpul Războiului Rece existau două blocuri militare care se confruntau, Pactul de la Varşovia şi NATO. Erau sute de mii de trupe gata de luptă de ambele părţi de-a lungul frontierei Est-Vest în Europa. Astăzi nu mai există nimic similar”, a adăugat el.

O altă diferenţă este aceea că acum există mai puţine arme nucleare în Europa, a mai spus secretarul general al Alianţei.

„Ceea ce vedem astăzi este o situaţie mai imprevizibilă, în care este mai dificil de prevăzut ce se va întâmpla şi în care există mai puţin acord în privinţa regulilor jocului”, a menţionat el.

Potrivit lui Stoltenberg, utilizarea „tacticilor hibride” printre care atacurile cibernetice şi amestecul în politica internă, precum şi riscul de atacuri teroriste se află printre provocările contemporane cărora trebuie să le răspundă NATO.

Jens Stoltenberg, fost şef al guvernului de la Oslo, a sosit în ţara sa, Norvegia, luni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic