Viața în locul care ar putea deveni al doilea Cernobîl. „Dacă explodează, mai rămâne doar umbra din noi”

Data publicării:
Soldat rus la centrala Zaporojia din Energodar / Două dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare
Situația centralei din Energodar este tot mai precară, iar localnicii se tem că în orice moment ar putea avea loc un dezastru nuclear care va afecta milioane de oameni. Colaj foto: Profimedia Images

În timp ce toată lumea așteaptă declanșarea contraofensivei ucrainene, au apărut tot mai multe semne îngrijorătoare legate de situația centralei nucleare din Energodar, care a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, relatează El Pais. Localnicii se tem că dacă situația se va deteriora și mai mult, s-ar putea produce un accident de proporțiile dezastrului de la Cernobîl.

„Dacă explodează, mai rămâne doar umbra din noi”, spune Olga Muja, o localnică de pe malul opus al râului Nipru. La orizont se ridică amenințător cele șase reactoare nucleare ale centralei Zaporojia, cel mai mare producător de energie atomică din Europa, ocupată de forțele ruse din data de 4 martie 2022.

Construcțiile defensive din metal și minele puse de armata ucraineană pentru a se apăra de o eventuală ofensivă a rușilor de partea cealaltă a râului sunt despărțite de locul de joacă al copiilor din sat și de băncile de lemn de zidul barajului, la rândul său minat.

Satul Ostriv se află între pozițiile armatei ruse și orașele Nikopol și Marhaneț din regiunea Dnipropetrovsk, care sunt bombardate de sistemele rusești de artilerie în continuu. Satul Olgăi se află pe calea de atac înspre ambele localități.

„Majoritatea oamenilor a plecat de aici”, spune Olga. „Auzim focuri de armă în fiecare zi, rachete Grad, artilerie, și ne este foarte teamă. Nu înțeleg despre ce este acest război sau de ce vor să ne omoare.”

Cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojia din Energodar.
Cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojia din Energodar. Foto: Profimedia Images

Olga spune că are nicio intenție să plece, că asta este casa ei și că vrea să continue să lucreze în grădina ei și să aibă grijă de găinile și livada ei cu 100 de pomi de fructe.

Unul dintre fiii ei se află pe frontul de la Bahmut. O sună des: „Bună, sunt bine, sunt în viață”.

Două dintre vecinele Olgăi, Raisa Sitnicenko și Valentina Riabcenko, explică faptul că primesc ajutoare umanitare o dată pe lună, inclusiv apă și alimente, dar că viața aici este extrem de dificilă.

Ce se întâmplă în zona roșie din jurul centralei nucleare. „Ar putea fi al doilea Cernobîl”

Orașul cel mai apropiat de Ostriv este Nikopol, situat la rândul său pe partea opusă a râului față de centrala nucleară din Energodar.

Drumul dintre cele două localități este plin de potârnichi și fazani. Întrucât vânătoarea a fost interzisă de mai bine de un an din cauza războiului, sunt mult mai multe păsări care își fac veacul în liniște în apropierea drumului cu cozile lor mari și penajul colorat.

În Nikopol, se aud din nou exploziile. Întreaga regiune a fost desemnată o zonă roșie de Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene. Jurnaliștii nu pot intra în zonele roșii decât cu autorizare specială și numai dacă sunt acompaniați mereu de un ofițer militar.

La fel ca frontul de la Bahmut, și regiunea din jurul orașului Nikopol este o zonă roșie din cauza apropierii de Energodar și centrala sa nucleară. Forțele speciale ucrainene au lansat mai multe atacuri rapide pe partea opusă a marelui rezervor de pe râul Nipru care deservește centrala nucleară.

imagine din centrala nucleară zaporojia
Centrala Zaporojia a fost deconectată de la rețeaua electrică săptămâna aceasta pentru a șaptea oară de la izbucnirea războiului și este ținută în funcțiune cu generatoare de urgență pe motorină. Foto: Profimedia Images

„Acesta ar putea fi al doilea Cernobîl”, spune Raisa Stnelcova din orașul Nikopol, în timp ce se plimbă pe lângă un bloc de patru etaje bombardat de ruși. „Ne-a speriat rău. Acum suntem atacați în fiecare zi, de câteva ori pe zi.”

Primarul Energodarului înainte de ocupația rusească este încrezător că atacul mult așteptat al armatei ucrainene se va încheia cu succes și că centrala nucleară va fi recucerită.

„Erau 53.000 de oameni care locuiau acolo și acum mai sunt doar 15.000”, a spus Dmitro Orlov. „Unii s-au dus în străinătate, dar cei mai mulți sunt în Ucraina în așteptarea eliberării orașului pentru a se întoarce acasă.”

Centrala nucleară nu produce aproape deloc electricitate. Toate cele șase reactoare funcționează pe modul minim. Centrala termoelectrică din vecinătate este aproape închisă și ea. Înainte de război, Energodar producea jumătate din energia nucleară a Ucrainei.

„Situația aceasta nu mai poate continua”. Rușii au angajat oameni care nu se pricep să conducă o centrală nucleară

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a avertizat săptămâna aceasta că centrala Zaporojia a fost deconectată de la rețeaua electrică pentru a șaptea oară de la izbucnirea războiului, ceea ce înseamnă că funcționează cu generatoare de urgență pe motorină.

„Situația securității nucleare a centralei este extrem de vulnerabilă. Trebuie să protejăm centrala acum; situația aceasta nu mai poate continua”, a scris Grossi pe Twitter.

Membrii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică inspectează zona centralei nucleare din Energodar.
Membrii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică inspectează zona centralei nucleare din Energodar. Foto: Profimedia Images

Rușii au angajat manageri fără experiență pe care i-au pus să administreze centrala nucleară, potrivit lui Oleksii Blineciuc, un ucrainean care a lucrat acolo până în vara trecută.

„Aceștia sunt oameni care nu au nimic de-a face cu sectorul energetic și nu ar trebui să fie acolo”, a spus Blineciuc, care a rămas în contact cu unii dintre foștii săi colegi.

„Toată lumea e cu ochii pe Bahmut, dar ceea ce se întâmplă aici este mai important”

Frontul din Zaporojie ar putea fi cel mai important din acest război, potrivit serviciilor de informații britanice și americane, iar armata ucraineană și analiștii din domeniul apărării sunt de acord.

„Toată lumea e cu ochii pe Bahmut, dar ceea ce se întâmplă aici este mai important”, a spus Stepan, un ofițer al batalionului de infanterie Artei.

Dacă ucrainenii reușesc să străpungă linia de apărare a rușilor în regiunea Zaporojie, acest lucru le va permite să avanseze spre coasta Mării Azov fără a mai trebui să debarce pe partea opusă a râului Nipru, o misiune extrem de complexă, potrivit experților militari.

Dacă Kievul eliberează provincia, ar recâștiga controlul asupra Energodarului și a centralei nucleare.

bahumt nou
Toată lumea vorbește despre Bahmut zilele acestea, dar contraofensiva din Zaporojie va fi mult mai importantă din punct de vedere strategic. Foto: Facebook / Ministerul Apărării din Ucraina

Următorul pas ar fi să recucerească orașul Melitopol, de unde forțele ucrainene vor putea tăia liniile de aprovizionare ale trupelor rusești de-a lungul coastei înspre Herson, Marea Neagră și Crimeea.

Dacă contraofensiva se va concentra pe eliberarea regiunii Zaporojie, fiecare centru urban ar putea fi transformat în fortărețe de trupele ruse, iar luptele ar putea devasta complet orașe întregi, la fel cum s-a întâmplat anul trecut în provinciile Herson și Harkov.

Dar dacă rușii păstrează controlul asupra centralei nucleare, nu va fi în joc doar distrugerea unei localități, ci viața a milioane de oameni din care doar umbrele lor vor mai rămâne în cazul unei catastrofe nucleare de genul celei de care se teme și Olga.

Întrebarea este dacă Kremlinul le va ordona trupelor să se retragă în cazul în care vor fi încercuiți sau va continua să joace cartea șantajului nuclear.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...