În jur de o mie de migranți au ajuns, de sâmbătă, pe insula Lampedusa, în Italia, după ce au traversat Marea Mediterană cu diverse ambarcațiuni. Migranții au venit în Europa din Africa, în principal din statele din zona sub-sahariană.
Aproximativ 270 de migranţi aflaţi în şase ambarcaţiuni au fost aduşi pe ţărmul insulei Lampedusa, duminică dimineaţă, de garda de coastă italiană, după ce alţi 718 migranţi au fost recuperaţi, sâmbătă, din 27 de bărci şi au fost transportaţi pe insula aflată la aproximativ 130 de kilometri de coastele Tunisiei.
Migranţii sunt toţi din ţări ale Africii sub-sahariene, cei mai mulţi din Congo, Coasta de Fildeş, Burkina Faso, Camerun, Guineea, Nigeria, Senegal şi Mali. Ei au declarat autorităţilor italiene că au pornit pe Mediterana dinspre oraşele de coastă tunisiene Sfax, Gabes şi Mahdia.
Preşedintele Tunisiei, Kais Saied, a anunţat, la începutul verii, măsuri dure împotriva migranţilor din ţările Africii sub-sahariene ajunşi în ţara sa, măsuri care par să fi amplificat plecările acestora din Tunisia spre Europa.
El a provocat iritarea UE şi ONU după ce a declarat că „hoardele” de migranţi ilegali au devenit o sursă de „violenţă şi crime”, iar prezenţa lor în Tunisia face parte dintr-o „acţiune criminală” menită să schimbe compoziţia demografică a ţării sale.
Centrul de primire a migranţilor amenajat pe insula italiană Lampedusa are o capacitate de 400 de persoane, dar aceasta este permanent depăşită, în prezent fiind acolo în jur de 2.000 de migranţi. Autorităţile italiene transferă cu regularitate migranţii de pe această insulă către zona continentală a Italiei, de unde mulţi dintre ei pleacă mai departe spre alte state vest-europene.
Potrivit guvernului de la Roma, de la începutul acestui an, au debarcat în Italia peste 96.300 de migranţi, faţă de 45.700 în tot anul trecut.
Editor : Adrian Dumitru