Elveția și-a dezvăluit cea mai recentă inovație în materie de energie regenerabilă: o uriașă baterie de apă care poate nu doar să stocheze energie, ci și să o furnizeze mai departe, relatează CNN.
Bateria de apă, numită Nant de Drance, a început să funcționeze luna trecută. Este o hidrocentrală cu acumulare prin pompare care oferă aceeași capacitate de stocare a energiei ca 400.000 de baterii de mașini electrice.
Situată în Alpii Elvețieni, în cantonul Valais, uzina este echipată cu turbine agile, reversibile, care oferă noi niveluri de flexibilitate, spune Robert Gleitz, delegat al consiliului de administrație al Nant de Drance: doar prin apăsarea unui comutator, centrala poate trece de la stocare la furnizare de energie electrică.
Construcția proiectului masiv a durat 14 ani. Aproximativ 17 kilometri de tuneluri subterane au fost excavate prin Alpi, în timp ce cele șase turbine sunt depozitate la 600 de metri sub pământ, într-o cavernă uriașă de lungimea a două terenuri de fotbal.
Nant de Drance a reutilizat două rezervoare existente, ridicându-l pe cel superior cu 21,5 metri pentru a-i dubla capacitatea. Acum are mai multă apă decât 6.500 de piscine de dimensiuni olimpice.
Fiind una dintre cele mai mari facilități de acest gen, proiectul de 2 miliarde de dolari ar putea juca un rol vital în stabilizarea rețelei de electricitate a Europei, pe măsură ce continentul trece la energie regenerabilă, spune Gleitz.
Hidrocentralele cu acumulare prin pompare, care există de peste un secol, sunt deosebit de importante pentru energia regenerabilă, deoarece energia eoliană și cea solară se bazează în mare măsură pe vreme și nu oferă o sursă de energie constantă.
„Putem lua energie (de la rețea) când este prea multă și o putem genera din nou când este nevoie”, spune Gleitz.
Nant de Drance folosește pompe-turbine cu viteză variabilă, spune Pascal Radue, CEO al GE Renewable Energy Hydro, care a furnizat echipamente pentru instalație.
Turbinele ajută la stabilizarea rețelei electrice, spune Radue.
„Cu o turbină cu viteză fixă, trebuie să aștepți până când centrala funcționează exact la viteza potrivită pentru a fi sincronizată cu rețeaua”, spune Radue, adăugând că acest lucru irosește timp și energie. Turbinele cu viteză variabilă furnizează imediat energie electrică rețelei, astfel încât există mai puțin risc de întrerupere a furnizării.
În mare parte, hidrocentrale cu pompare „cu curgere deschisă”, care sunt construite pe sisteme fluviale și necesită construcția de baraje, au perturbat fauna sălbatică și au deteriorat ecosistemele. În Elveția, unde a fost construită prima hidrocentrală cu acumulare prin pompare în 1890, aproape jumătate din lungimile totale ale râurilor au fost modificate artificial.
De aceea, proiectele moderne favorizează sistemele în buclă închisă, cum ar fi Nant de Drance, care nu afectează sistemele fluviale, spune Andrew Blakers, profesor de inginerie la Universitatea Națională din Australia.
„Era construcției de baraje este aproape de final”, spune Blakers, adăugând că aceste centrale electrice cu buclă închisă ocupă un spațiu relativ mic, având în vedere securitatea energetică pe care o oferă. El estimează că pentru a alimenta un oraș cu un milion de locuitori timp de 24 de ore ar fi nevoie de aproximativ doi kilometri pătrați de teren inundat, adăugând că hidroenergia cu acumulare prin pompare oferă una dintre soluțiile de stocare a energiei cu cea mai mare eficiență disponibile în prezent.
Nant de Drance returnează în rețea aproximativ 80% din energia electrică pe care o primește și stochează aproximativ 20 de ore de energie de rezervă, spune Gleitz.
Situată în inima geografică a Europei, Elveția ar putea oferi stabilitate rețelei energetice de pe tot continentul, spune Rebecca Ellis, manager de politici energetice la Asociația Internațională a Hidroenergiei. Nant de Drance a crescut capacitatea energetică instalată a Elveției cu 33%, spune Ellis, adăugând că acest lucru „demonstrează leadershipul Elveției” în tranziția către surse regenerabile.
Cu toate acestea, pentru că țara nu este membră a Uniunii Europene, reglementările reprezintă în prezent o barieră, spune Gleitz.
„Regulile pieței nu sunt ușoare. Trebuie să avem acorduri mai strânse cu UE”, spune Gleitz.
Editor : M.B.