Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris s-a închis din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor. Studenţi în greva foamei

Data publicării:
studenti protesteaa in paris
Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris s-a închis din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor. FOTO: Profimedia Images
Din articol

Conducerea celebrei universităţi Sciences Po din Paris a decis vineri să îşi închidă sediul principal din teama unei noi acţiuni de protest din partea a zeci de studenţi care se mobilizează pentru Gaza, într-un moment în care guvernul îşi intensifică vigilenţa în privinţa acţiunilor din campusurile franceze, relatează Reuters.

"În urma votului privind acţiunea de ocupare din partea studenţilor, clădirile de la 25, 27, 30, rue Saint-Guillaume şi 56, rue des Saints-Pères vor rămâne închise vineri, 3 mai. Vă invităm să rămâneţi acasă", se arată într-un mesaj transmis joi seară angajaţilor de către departamentul de resurse umane al Sciences Po.

Joi dimineaţă, în urma unei dezbateri interne pe tema Orientului Mijlociu, pe care au calificat-o drept "dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare", studenţii din Comitetul pentru Palestina al Sciences Po au anunţat joi după-amiază că vor lansa un "sit-in paşnic" în holul şcolii şi că şase studenţi vor începe o grevă a foamei "în semn de solidaritate cu victimele palestiniene".

Joi seară, aproximativ o sută de studenţi au votat, în cadrul unei adunări generale, să ocupe campusul, a declarat pentru AFP o membră a Comitetului Palestina, care nu şi-a dat numele.

Greva foamei va continua până când "va avea loc un vot oficial, nominal, în cadrul Consiliului de administraţie al Institutului, pentru investigarea parteneriatelor cu universităţile israeliene", a declarat Hicham, din partea Comitetului pentru Palestina.

După un protest tensionat la Sciences Po la sfârşitul săptămânii trecute, mişcarea a fost suspendată după ce conducerea a fost de acord să organizeze o dezbatere internă - descrisă ca un "townhall", termen folosit în Statele Unite pentru o mare reuniune publică. "A fost o dezbatere dură, cu câteva poziţii destul de clare şi multă emoţie", a declarat Jean Bassères, administratorul provizoriu al Sciences Po, care are câteva mii de studenţi. El a făcut apel la "calm" înainte de începerea examenelor de luni.

Greva foamei

Însă Universitatea Sciences Po din Paris a respins cererile protestatarilor de a-şi revizui relaţiile cu universităţile israeliene, a precizat Jean Basseres, ceea ce i-a determinat pe unii studenţi să spună că vor începe o grevă a foamei în semn de protest.

Studenţii de la mai multe universităţi franceze, printre care Sciences Po şi Universitatea Sorbona, şi-au blocat sau au ocupat instituţiile din cauza războiului din Gaza, deşi nu la aceeaşi scară ca în Statele Unite.

"Am refuzat în mod clar să înfiinţez un grup de lucru privind relaţiile noastre cu universităţile şi companiile partenere israeliene", a declarat Basseres reporterilor după o întâlnire cu studenţii şi personalul.

Zeci de studenţi au început imediat un sit-in în interiorul universităţii pentru a protesta la adresa deciziei lui Basseres.

"Un prim student a început o grevă a foamei, în semn de solidaritate cu victimele palestiniene, dar şi mai mult pentru a protesta faţă de modul în care Sciences Po reprimă studenţii care vor să-şi arate sprijinul pentru Palestina", a declarat Hicham, student la Sciences Po şi unul dintre protestatarii pro-palestinieni de acolo.

Mai mulţi studenţi se vor alătura grevei foamei, a declarat el reporterilor, cerând ca conducerea universităţii să organizeze un vot public cu privire la revizuirea parteneriatelor cu universităţile israeliene.

Basseres a declarat că este conştient de faptul că refuzul de a înfiinţa un grup de lucru pentru a revizui relaţiile cu Israelul ar putea provoca furia unor protestatari. "Fac apel la toţi să dea dovadă de simţ de responsabilitate", a spus el, îndemnând protestatarii să nu întrerupă examenele care vor începe săptămâna viitoare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri