Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei.
Aprobarea reprezintă un impuls binevenit pentru Ucraina, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Instrumentul European pentru Pace (EPF), în valoare de peste 6 miliarde de euro.
Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul EPF, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.
Luni, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE la Luxemburg, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, declarase că Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a utiliza veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în pofida blocajelor din partea Ungariei, conform Reuters.
Ungaria, principala frână
Guvernele UE au convenit, în luna mai, să utilizeze profiturile din activele îngheţate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate pentru ajutor militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, spun diplomaţii.
Ungaria are relaţii mai bune cu Rusia invadatoare decât orice altă ţară din UE. Ea nu oferă arme Ucrainei, iar prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a criticat alte state membre ale UE şi NATO pentru că fac acest lucru, afirmând că acestea „alimentează” războiul.
Cu o primă tranşă de venituri în valoare de 1,4 miliarde de euro, scadentă săptămâna viitoare, oficialii UE s-au străduit să găsească o modalitate de a permite ca fondurile să fie utilizate imediat pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia Rusiei.
Borrell a declarat că oficialii UE au găsit acum o modalitate de a aproba măsurile fără a avea nevoie de acordul vreunei ţări membre care s-a abţinut de la decizia iniţială.
„Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a declarat Borrell la sosire la Luxemburg, înaintea reuniunii miniştrilor de externe. „Din moment ce Ungaria nu a participat la decizie, nu este necesar ca ea ... să participe la implementare”, a declarat el ziariştilor.
„Acum trebuie să punem în aplicare această decizie. Banii vor veni săptămâna viitoare. Iar eu nu pot avea aceşti bani în buzunarul meu - aceşti bani sunt pentru sprijinul militar al Ucrainei”.
Planul UE privind utilizarea imediată a profiturilor din activele ruseşti îngheţate este separat de decizia luată luna aceasta de liderii G7 de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanţa împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Editor : Adrian Dumitru