Uniunea Europeană a aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina care va fi finanțat din banii confiscați ai rușilor (surse)

Data publicării:
Josep borrell
Foto: Josep Borrell, șeful diplomației europene / Sursa foto: Profimedia Images

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Aprobarea reprezintă un impuls binevenit pentru Ucraina, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Instrumentul European pentru Pace (EPF), în valoare de peste 6 miliarde de euro.

Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul EPF, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.

Luni, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE la Luxemburg, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, declarase că Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a utiliza veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în pofida blocajelor din partea Ungariei, conform Reuters.

Ungaria, principala frână

Guvernele UE au convenit, în luna mai, să utilizeze profiturile din activele îngheţate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate pentru ajutor militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, spun diplomaţii.

Ungaria are relaţii mai bune cu Rusia invadatoare decât orice altă ţară din UE. Ea nu oferă arme Ucrainei, iar prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a criticat alte state membre ale UE şi NATO pentru că fac acest lucru, afirmând că acestea „alimentează” războiul.

Cu o primă tranşă de venituri în valoare de 1,4 miliarde de euro, scadentă săptămâna viitoare, oficialii UE s-au străduit să găsească o modalitate de a permite ca fondurile să fie utilizate imediat pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia Rusiei.

Borrell a declarat că oficialii UE au găsit acum o modalitate de a aproba măsurile fără a avea nevoie de acordul vreunei ţări membre care s-a abţinut de la decizia iniţială.

„Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a declarat Borrell la sosire la Luxemburg, înaintea reuniunii miniştrilor de externe. „Din moment ce Ungaria nu a participat la decizie, nu este necesar ca ea ... să participe la implementare”, a declarat el ziariştilor.

„Acum trebuie să punem în aplicare această decizie. Banii vor veni săptămâna viitoare. Iar eu nu pot avea aceşti bani în buzunarul meu - aceşti bani sunt pentru sprijinul militar al Ucrainei”.

Planul UE privind utilizarea imediată a profiturilor din activele ruseşti îngheţate este separat de decizia luată luna aceasta de liderii G7 de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanţa împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale