Unii români au „evadat” din zonele de carantină din Italia și vor să vină în țară

Sergiu Balaban Data actualizării: Data publicării:
lombardia
Sursa: Captura Fanpage.it

În Lombardia, zonă „roșie” din Italia, există români care s-au speriat de măsurile pe care le pregătea guvernul de la Roma. S-ar fi întâmplat asta încă de sâmbătă după-amiază: și-au făcut bagajele și au plecat spre țară.

Sunt mulți români care locuiesc în partea de nord a Italiei, iar sâmbătă seara, atunci când au văzut publicate - mai devreme decât era prevăzut, în urma unei scurgeri în presă - măsurile de izolare pe care executivul italian le pregătea ca să le aplice de duminică, s-au speriat, alături de alți mulți italieni, și au ales să „evadeze” din zona de carantină, ca să meargă la rude, la prieteni sau chiar să se întoarcă în țară, transmite corespondentul Digi24 în Italia, Sergiu Balaban.

Carantina începe să se simtă în noile zone roșii din Italia, iar dovada clară este faptul că sunt din ce în ce mai puțini oameni pe străzi. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi eficiente pe termen mediu, pentru că veștile proaste continuă în Italia, unde bilanțul epidemiei continuă să crească: 97 de morți și aproape 1.800 de cazuri confirmate într-o zi.

Au început să se facă și controale în marile gări, în aeroporturi, pe străzi. Inclusiv la controalele de rutină, cei care nu sunt rezidenți trebuie să specifice printr-o autocertificare motivul tranzitării. Autoritățile vor să se asigure că din zona roșie nu vor ieși persoane neautorizate.

Cei care se gândesc să „evadeze” din zona roșie trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare și există inclusiv urmări penale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Dar în același timp, puținii oameni pe care i-am văzut astăzi în timpul celor două transmisiuni pe care le-am făcut live la periferia orașului Milano nu prea respectă recomandările. Oamenii nu păstrează distanța minimă de siguranță, i-am văzut cum se apropie unii de ceilalți pentru a discuta despre măsurile guvernului, pentru a discuta despre coronavirus”, relatează Sergiu Balaban.

Apelul medicilor din Italia: Stați în case!

Pe de altă parte, vedete italiene, medici din prima linie în lupta cu virusul au pornit o campanie și fac apel la cetățeni, îi roagă să fie mai responsabili. Medicii sunt îngrijorați tocmai pentru că există în continuare persoane care nu-și dau seama de importanța acestor măsuri.

Sindicatul medicilor chiar a vorbit despre faptul că dacă oamenii nu sunt mai conștienți în privința riscurilor, vor fi mari probleme în spitale.

Regiunile din nord au un număr de locuri la terapie intensivă, la reanimare. Sunt câteva mii, cu tot cu suplimentările făcute recent. Iar dacă în Italia vor continua veștile proaste, adică peste o mie de cazuri noi zilnic, medicii vor fi în fața unei situații deloc plăcute. La fel ca la cutremure și în război, vor fi nevoiți să aleagă pacienții și să le ofere ajutor celor care au mai mari șanse de supraviețuire. Iată de ce se face acest apel general către cei care nu iau în seamă aceste avertismente, care sunt nepăsători în fața acestei crize. Ei mai avertizează că nu este deloc un scenariu de film, ci realitatea, iar cei din zona roșie, de carantină, trebuie să fie mult mai responsabili.

Barbara Balanzoni, medic anestezist, le-a transmis italienilor cât este de gravă este situația din spitalele supraaglomerate de cazurile de coronavirus:

„Trebuie să stăm acasă. Școlile sunt închise până pe 15 martie. Întreabă-te, tu, italianule obișnuit, dacă școlile sunt închise până pe 15 martie, după părerea ta,

Varianta a) este Paște.

Nu, nu este, vă spun eu.

Varianta b) există un pericol de contagiune. Alege varianta b).

Vreau să știu ce caută toată lumea asta afară. Este prea multă lume pe străzi! Nu mai sunt locuri la terapie intensivă, nu sunt destule aparate de ventilație artificială! Nici noi, anesteziștii, nu vom fi aici. Există un număr limitat de paturi și oamenii care au nevoie de reanimare sunt mai mulți. Singurul lucru care se poate face când nu sunt suficiente locuri la reanimare este de să oprim blocul operator. Adică cine trebuia să fie operat nu va mai fi operat! Nu sunt suficiente aparate de ventilație și nici personal medical. Dacă voi continuați să mergeți la bar, în discoteci, dacă vă continuați viața obișnuită, creșteți numărul de îmbolnăviri! Până acum au vorbit epidemiologii, acum vă vorbesc medicii de la reanimare. Dacă va crește numărul pneumoniilor care au nevoie de reanimare, noi nu vom mai ști unde să le punem. E clar?”

Apelul autorităților: Copiii să nu stea cu bunicii!

Și autoritățile transmit avertismente, chiar pe străzi, prin megafoane, de la bordul mașinilor care patrulează:

„Îi rugăm pe cetățeni să stea în casă, să iasă afară doar ca să se aprovizioneze cu alimente și cu medicamente. Când ieșiți din casă respectați normele anticontagiune. Purtați măști cu care să vă acoperiți gura și nasul. Păstrați cel puțin un metru distanță de alți oameni. Bătrânii și copiii să nu iasă în niciun caz din casă. Copiii să nu stea cu bunicii. Dacă cineva are simptome ale gripei, febră, tuse, să stea acasă. În niciun caz să nu meargă la spital, trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie!”

În aceste condiții, pe rețelele sociale, românii se mobilizează în ultimele zile și se sfătuiesc, totuși, între ei să nu plece din Italia. Însă unii au făcut-o deja, în ciuda faptului că între timp și autoritățile române au spus că cine vine din zonele roșii din Italia va sta două săptămâni în carantină.

Luni seara, autoritățile de la Roma au anunțat că întreg teritoriul Italiei este declarat „zonă roșie” și este vizat de restricții de circulație.

Citiți și: Igor Dodon se teme că românii din Italia vor veni acasă prin Chișinău: „O să permitem zborul doar moldovenilor”

Ce se întâmplă cu autocarele cu români din Italia care ajung la granițe?

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...