Amploarea atacurilor asupra copiilor din zonele de conflict a atins un „nivel șocant” în 2017, se arată într-un nou raport UNICEF.
UNICEF susține că există o largă și evidentă nerespectare a tratatelor internaționale privind protejarea celor mai vulnerabile persoane.
Manuel Fontaine, directorul UNICEF, a declarat că această situație îngrozitoare nu trebuie să devină „noua normalitate”, relatează BBC.
Potrivit raportului, zonele de conflict în care copiii au avut de suferit în ultimul an sunt:
- Republica Centrafricană, unde copii au fost uciși, violați și răpiți de grupări armate;
- Jihadiștii Boko Haram au forțat cel puțin 135 de copii din nord-estul Nigeriei și Camerunului să devină atentatori sinucigași, o statistică de cinci ori mai mare decât cea din 2016;
- Copiii musulmani din comunitatea rohingya au suferit în Mianmar o „violență șocantă”;
- În Sudanul de Sud, peste 19.000 de copii au fost recruați de grupările armate;
- Luptele din Yemen au lăsat în urmă aproximativ 5.000 de copii morți, conform cifrelor oficiale, însă numărul lor ar fi mult mai mare;
- În estul Ucrainei, 220.000 de copii trăiesc într-o amenințare constantă din cauza minelor antipersonal.
„Copiii sunt vizați și expuși atacurilor în casele lor, în școli și pe terenurile de joacă”, a precizat directorul UNICEF.
Milioane de copii suferă, la nivel mondial, de malnutriție și traume, se mai arată în raportul UNICEF.
„UNICEF solicită tuturor părților implicate în conflicte să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional și să pună imediat capăt încălcărilor care vizează copiii și infrastructurile civile”, se mai menționează în raport.