Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor UE în conflictul Rusia-Ucraina

Data publicării:
Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare. Foto: Profimedia Images
Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare. Foto: Profimedia Images

Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene legate de conflictul Rusia-Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, precizând că Budapesta susţine şi participă la definirea poziţiei comune a UE, transmite MTI.

Într-o declaraţie pe aeroportul internaţional din Budapesta, înaintea plecării spre Egipt şi Bahrein în fruntea unei delegaţii de 70 de companii ungare, Szijjarto a afirmat că ultimele zile au adus evoluţii în conflictul din Ucraina care contravin intereselor de securitate ale Ungariei, Europei Centrale şi, într-adevăr, ale întregii Europe”. 

Într-o postare video pe Facebook, ministrul a afirmat că Ungaria sprijină cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, aşa cum am făcut-o întotdeauna, şi nu vom rupe rândurile în ce priveşte răspunsul UE.

Oficialul maghiar a mai arătat că Europa Centrală şi Ungaria au un interes legitim în menţinerea păcii şi evitarea războiului, potrivit Agerpres.

Deteriorarea situaţiei de securitate, a adăugat el, a dus la o campanie gravă de dezinformare şi ştiri false (...) şi, în această privinţă, mass-media occidentale nu sunt cu mult mai bune decât omoloagele lor estice

Potrivit lui Szijjarto, poziţia Ungariei a fost distorsionată în ambele. În ciuda relatărilor contrare din presa estică şi cea occidentală, Ungaria împărtăşeşte poziţia UE, a subliniat el.

Reprezentanţii permanenţi la UE ai statelor membre au avut marţi o întâlnire, concomitent cu o reuniune informală a miniştrilor de externe, a mai spus Szijjarto. 

Ambasadorii la UE se vor întâlni mai târziu miercuri pentru a finaliza sancţiunile pe care blocul comunitar le va impune ca răspuns la evoluţiile din ultimele zile din estul Europei, a adăugat el.

Noi, ungurii care trăim în regiune, ne agăţăm de ultima speranţă că o soluţie de un fel sau altul poate fi găsită prin diplomaţie, şi le cerem actorilor de pe scena mondială care au un rol aici să nu renunţe la speranţa şi la oportunitatea dialogului, a afirmat ministrul.

Până când ultimele canale de comunicare vor fi fost închise, Ungaria va spera într-o soluţie paşnică, a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Citește și:  Analiză CNN: Efectele blocării conductei Nord Stream 2, cel mai puternic răspuns din partea Vestului la criza din Ucraina

Ungaria dislocă trupe în zona de graniţă cu Ucraina

Mesajul șefului diplomației de la Budapesta vine după ce Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare, a anunţat marţi ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, în timp ce premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Anunţul desfăşurării unor trupe aproape de graniţa ucraineană a fost făcut de ministrul apărării la o conferinţă de presă după o reuniune a comitetului naţional de securitate, la care premierul Viktor Orban a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina.

Citește și: Imagini din satelit cu o nouă desfășurare de vehicule militare în Belarus, lângă granița cu Ucraina

„Dacă situaţia escaladează în Ucraina nu doar că vor fi activităţi militare în estul ţării, dar acestea s-ar putea extinde şi către Kiev” şi zonele frontaliere cu Ucraina, a spus ministrul Tibor Benko. El a precizat că primele unităţi vor fi desfăşurate în zona de graniţă încă din după-amiaza zilei de marţi, dar nu a dat detalii despre numărul militarilor şi al echipamentelor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis luni recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o statalitate autentică", ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice. Ulterior, liderul de la Kremlin a desfășurat trupe în Donbas pentru „menținerea păcii”.

Joe Biden și oficialii americani de vârf au declarat marți că mișcările lui Putin au marcat începutul unei invazii rusești în Ucraina, iar președintele american a anunțat o primă tranșă de sancțiuni, ca răspuns la acțiunile Rusiei.

Citește și: Putin: Interesele cetățenilor noștri nu sunt negociabile. Rusia este deschisă unui dialog pentru găsirea unor soluții diplomatice

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri