Un profesor italian spune că e posibil ca epidemia de coronavirus să fi pornit anul trecut în afara Chinei

Data actualizării: Data publicării:
HONG KONG, CHINA - JANUARY 22: A patient is transferred by an ambulance to the Infectious Disease Centre of Princess Margaret Hospital on January 22, 2020 in Hong Kong, China. Hong Kong reported its first two cases of Wuhan coronavirus infections as the number of those who have died from the virus in China climbed to seventeen on Wednesday and cases have been reported in other countries including the United States,Thailand, Japan, Taiwan and South Korea. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)
Foto: arhivă GettyImages

Un profesor italian susține că este posibil ca noul coronavirus care provoacă COVID 19 să se fi răspândit în afara Chinei înainte ca autoritățile din domeniul sănătății să descopere boala.

Declarațiile lui Giuseppe Remuzzi, director al Institutului de cercetări farmaceutice Mario Negri din Milano, au fost preluate rapid în presa chineză, în contextul în care SUA și China se învinuiesc reciproc în contextul pandemiei, informează South China Morning Post.

Potrivit lui Remuzzi, este posibil ca virusul care provoacă Covid 19 să se fi răspândit în afara Chinei înainte ca autoritățile să îl descopere. Totodată, acesta spune că în Italia au fost depistate începând cu luna noiembrie cazuri foarte ciudate de pneumonie, ceea ce sugerează că boala ar fi ajuns în Europa înainte ca cineva să știe ce este.

Remuzzi a făcut declarațiile într-un interviu acordat săptămâna trecută postului public de radio din SUA (NPR), iar comentariile sale au atras mare atenție în China, unde autoritățile încearcă să îndepărteze asocierea țării cu noul coronavirus, iar oamenii să nu îl mai numească "virusul din China" sau "virusul din Wuhan".

Într-un interviu acordat marți unei publicații de știință și tehnologie din China, DeepTech, Remuzzi spune că principala idee în interviul acordat NPR nu a fost proveniența virusului, ci cât de mult s-a răspândit înainte să fie descoperit.

Giuseppe Remuzzi a spus că marea întrebare este cât timp boala, care a infectat deja sute de mii de oameni și a ucis zeci de mii, s-a răspândit în China înainte ca autoritățile să înțeleagă cât de gravă este.

Luând în vedere perioada lungă de incubație, Remuzzi a spus că nu ar fi suprins daca purtători asimptomatici ai virusului ar fi călătorit prin China sau peste hotare înainte de luna decembrie.

Profesorul a mai spus că deși este posibil ca boala să fi provenit din afara orașului Wuhan, deocamdata nu există dovezi care să susțină această teorie.

Mai multe publicații chineze, printre care People’s Daily și Global Time - canale de comunicare ale Partidului Comunist, au folosite comentariile lui Remuzzi despre "pneumoniile ciudate" pentru a contracara retorica "virusului chinez".

În interviul acordat NPR, Remuzzi a explicat de ce Italia a fost luată pe nepregătite în luna februarie, când a pornit epidemia. Profesorul a vorbit despre dificultatea de a combate o boală despre care oamenii nu știau că există și a mai spus că neobișnuitele cazuri din noiembrie și decembrie ar putea însemna că virusul circula deja prin Lombardia, înainte ca lumea să afle despre ce urma să se întâmple în Wuhan.

Giuseppe Remuzzi a spus că a aflat despre acele cazuri de mai mulți medici, dar că nu a putut să verifice informațiile. Cu toate acestea, a adăugat că "știe sigur" alte cazuri, printre care două în Scanzorosciate (nordul Italiei), în care pacienții aveau febră, tuse și probleme respiratorii. Totodată, au mai existat 10 pacienți în Fara Gera D’Adda și Crema cu pneumonie și simptome asemănătoare. Medicii locali au considerat cazurile neobișnuite, însă au exclus posibilitatea gripei sezoniere, pentru că totți pacienții fuseseră vaccinați.

"Nu știm dacă a fost COVID 19 pentru că atunci nu se putea testa această boală", a spus Remuzzi pentru site-ul rețelei chineze de televiziune CGTN. Toți s-au recuperat în 15 zile, însă unii au avut nevoie de antibiotice, a adăugat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani