Un partid anticorupție, nou înființat, produce surpriza în alegerile din Bulgaria. Scrutinul, marcat de un absenteism record

Data publicării:
boiko borisov pupat pe frunte de o alegatoare
Fostul premier Boiko Borisov, lider al GERB, este felicitat de o fană după ce a votat la alegerile din 14 noiembrie 2021 Foto: Profimedia Images

O nouă mişcare anti-corupţie, lansată de doi oameni de afaceri formaţi în SUA, a obținut un rezultat neașteptat de bun în alegerile legislative anticipate care au avut loc duminică în Bulgaria, reuşind să fie aproape la egalitate cu partidul conservator GERB, care domină viața politică din Bulgaria de mai bine de un deceniu, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit exit-poll-urilor, formaţiunea „Continuăm Schimbarea” are în jur de 23 la sută din voturi, fiind aproape la egalitate cu partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25 la sută din sufragii şi care nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat. Un sondaj Gallup, citat de agenția bulgară Focus, dă chiar o proporție inversată a voturilor: peste 25 la sută pentru „Continuăm Schimbarea” și 23 la sută pentru GERB și aliatul său UDF.

Formațiunea „Continuăm Schimbarea” a fost fondată de Kiril Petkov şi Asen Vasiliev. Ei s-au lansat abia în septembrie în cursa pentru putere, având o experienţă de doar câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

Slavi Trifonov, cântăreţul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi.

Scrutinul de duminică a fost marcat de un puternic absenteism, în condițiile în care bulgarii au fost chemați la urne pentru a treia oară într-un an ca să-și aleagă parlamentarii. La ora locală 16:00, cu patru ore înainte de închiderea urnelor, rata de participare era de doar 26 la sută, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă dintre scrutinele organizate în acest an.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Boiko Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut. Totuşi, diferitele partide care își spun „ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

De ce au fost chemați bulgarii de trei ori la urne

După eşecul celorlalte două scrutinuri, în aprilie, apoi în iulie 2021, din cauza lipsei unui acord între partide, electoratul bulgar pare să-şi fi pierdut speranţa într-un viitor mai bun, mai ales că aceste noi alegeri se desfăşoară în toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, care a lovit puternic Bulgaria.

Bulgaria este în cel mai grav impas, nu neapărat politic, după căderea regimului comunist.

Rezolvarea crizei sanitare este o urgență, în condiţiile în care guvernul interimar a părut neputincios în faţa degradării situaţiei. Spitalele din Bulgaria sunt copleşite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, într-o ţară unde mai puţin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinaţi. Rata de mortalitate este una dintre cele mai mari din lume, iar sistemul sanitar învechit. Trei pacienţi au decedat în aceste zile într-un incendiu izbucnit într-un spital.

Și noul parlament se anunţă însă fragmentat, în condițiile în care nu mai puţin de 27 de partide s-au înscris în cursa electorală.

Bulgarii au avut de ales și președintele

În paralel cu alegerile legislative, bulgarii au avut de ales duminică şi preşedintele ţării, favoritul în acest scrutin fiind preşedintele în exerciţiu, Rumen Radev, al cărui principal adversar a fost rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi în timp ce principalul contracandidat, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, a avut doar 25 la sută.

Astfel, actualul șef al statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anti-corupţie din vara lui 2020, ar urma să se impună cu uşurinţă în turul al doilea, din 21 noiembrie.

Rumen Radev este fost comandant al forțelor aeriene bulgare, iar în alegerile din 2016 a candidat ca independent, dar a fost susținut de socialiști.

Citiți și: Politica din Bulgaria, comparată cu scenariile de filme cu mafioți: Politicieni interceptați, afaceriști șantajați, poze din dormitor

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...