Un consilier al premierului japonez Fumio Kishida și-a cerut scuze pentru că a stat cu mâinile în buzunare în timpul unei vizite oficiale în SUA. Seiji Kihara a recunoscut că mama lui l-a certat pentru acest lucru și i-a spus că îi este „rușine” de el, relatează The Guardian.
Kihara, secretarul-șef adjunct al cabinetului, a dezvăluit pe YouTube că mama lui a citit comentarii care îl acuzau că „își dezonorează părinții” pentru că fost văzut cu mâinile în buzunarele pantalonilor, în timp ce premierul vorbea cu jurnaliștii la Washington.
Consilierul, în vârstă de 52 de ani, era supărat din cauza unui telefon primit de la mama lui, care i-a spus că îi este „rușine” și i-a sugerat să „își coasă buzunarele”.
Incidentul a avut loc pe 13 ianuarie, în timpul vizitei lui Kishida în cinci țări din Europa și America de Nord, care a inclus primul său summit cu Joe Biden în calitate de premier.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În imagini, Kihara se uită în sus, apoi își fixează privirea asupra lui Kishida, care stă la câțiva metri în fața lui. După ce își dă seama că este în fața camerei, Kihara își aranjează pantalonii, își scoate mâinile din buzunare și le încrucișează în față.
Greșeala ar fi putut trece neobservată dacă ziarul Asahi Shimbun nu ar fi postat un clip pe contul său de Twitter, stârnind critici din partea utilizatorilor rețelei sociale.
Unul l-a acuzat de proaste maniere, în timp ce altul a sugerat că Kihara are „mai multă aroganță decât prim-ministrul”.
În apărarea sa, Kihara a spus că este „genul de persoană care își pune mâinile în buzunare în timp ce merge” – deși a stat nemișcat în timpul incidentului – și că pur și simplu se concentra pe declarațiile lui Kishida, astfel încât să poată informa cu precizie presa despre rezultatul întâlnirii cu Biden.
Nu este primul politician care a atras critici pentru adoptarea unei astfel de poziții, care este considerată nepoliticoasă în Japonia în anumite situații sociale și profesionale.
Fostul premier britanic Boris Johnson a fost criticat pentru că și-a băgat mâinile în jacheta de la costum și în buzunarele pantalonilor la summitul NATO de la Bruxelles în 2022, în timp ce alți lideri își strângeau mâinile și stăteau de vorbă.
În martie 2019, Yuriko Koike, guvernatoarea orașului Tokyo, a stârnit o critici pe rețelele sociale pentru că și-a băgat mâinile în buzunarele jachetei, după ce a felicitat-o pe Birhanu Legese, câștigătoarea cursei masculine la maratonul de la Tokyo.
„Dacă ți-e prea frig la mâini, mai bine porți mănuși”, a spus un critic.
Editor : M.B.