Un război „foarte distructiv” între Israel și Hezbollah ar putea fi inevitabil, a declarat un fost consilier israelian pentru securitate națională, pe măsură ce luptele dintre cele două părți se intensifică și aproximativ 200.000 de israelieni rămân strămutați din casele lor din nordul țării, transmite newsweek.com.
Eyal Hulata, care a fost consilier pentru securitate națională al prim-miniștrilor Naftali Bennett și Yair Lapid, a declarat miercuri că situația de-a lungul graniței nordice „este mai volatilă acum decât a fost în ultimele săptămâni și luni”.
Ciocniri au avut loc de-a lungul frontierei începând cu 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac surpriză în sudul Israelului, ucigând 1.100 de persoane și răpind peste 250.
Hezbollah a început atacurile asupra Israelului ca răspuns la ofensiva ulterioară a țării în Fâșia Gaza, care până în prezent a ucis peste 36.000 de palestinieni.
Hezbollah a promis să-și continue operațiunile împotriva Israelului până când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) se vor retrage din Gaza. Între timp, Israelul cere ca Hezbollah să-și retragă forțele la nord de râul Litani, conform rezoluției Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 2006, care a încercat să pună capăt ultimei ciocniri majore dintre cele două părți.
Israelul a efectuat atacuri regulate asupra țintelor Hezbollah și Hamas și a personalului din Liban timp de câteva luni. Deși concentrată în cea mai mare parte în sudul Libanului, IDF și serviciile secrete israeliene au ucis, de asemenea, militanți în Beirut.
„Voi fi surprins dacă Israelul nu s-ar pregăti pentru o escaladare completă. Aș fi surprins, totuși, dacă Israelul ar anticipa acest lucru fără o provocare substanțială. Dar astfel de provocări, din păcate, există”, a declarat Hulata miercuri.
Un conflict cu Hezbollah s-ar dovedi costisitor pentru Israel
Hezbollah ar avea aproximativ 20.000 de luptători. Mai bine organizat, finanțat și înarmat decât Hamas, un conflict cu grupul s-ar putea dovedi mai dificil și mai costisitor pentru Israel. Temutul arsenal de rachete al grupului a fost mult timp o preocupare deosebit de serioasă pentru Israel și aliații săi occidentali.
„Vor exista pagube” în cazul unui război, a declarat Hulata pentru Newsweek.
Casa Albă a făcut apel în mod repetat la calm, dar Hulata a spus că este sceptic față de orice soluție diplomatică.
„Cred că, într-adevăr, este mai mult o chestiune de când decât o chestiune de dacă. Dacă Hezbollah nu își va retrage forțele de la graniță, și nu văd niciun acord politic intermediat de americani sau francezi sau de oricine altcineva care ar fi suficient de robust în timp pentru a ține Hezbollah departe de granițele noastre, din păcate, cred că este doar o chestiune de timp până când va trebui să o facem noi înșine”, a spus el.
Fostul consilier pentru securitate națională a propus stabilirea unui termen limită de 1 septembrie, când copiii israelieni ar trebui să înceapă anul școlar următor. Până atunci, a spus el, cei 200.000 de israelieni evacuați din casele lor din nordul țării ar trebui să se poată întoarce înapoi.
„Toți cei care cred că pot intermedia un acord între Israel și Liban: este începutul lunii iunie și avem timp până la începutul lunii septembrie. Asta înseamnă trei luni. Să-i dăm drumul! Până în septembrie, va fi aproape un an întreg în care nu au fost în casele lor. Este de neconceput pentru țara noastră. Nu putem continua astfel”, a adăugat Hulata.
Editor : Bianca Chirilă