Un oficial israelian avertizează că un război între Israel și Hezbollah e doar o „chestiune de timp”: „E vorba de când, nu de dacă”

Data actualizării: Data publicării:
steag hezbollah
Un conflict cu Hezbollah s-ar dovedi costisitor pentru Israel. FOTO: Shutterstock

Un război „foarte distructiv” între Israel și Hezbollah ar putea fi inevitabil, a declarat un fost consilier israelian pentru securitate națională, pe măsură ce luptele dintre cele două părți se intensifică și aproximativ 200.000 de israelieni rămân strămutați din casele lor din nordul țării, transmite newsweek.com.

Eyal Hulata, care a fost consilier pentru securitate națională al prim-miniștrilor Naftali Bennett și Yair Lapid, a declarat miercuri că situația de-a lungul graniței nordice „este mai volatilă acum decât a fost în ultimele săptămâni și luni”.

Ciocniri au avut loc de-a lungul frontierei începând cu 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac surpriză în sudul Israelului, ucigând 1.100 de persoane și răpind peste 250.

Hezbollah a început atacurile asupra Israelului ca răspuns la ofensiva ulterioară a țării în Fâșia Gaza, care până în prezent a ucis peste 36.000 de palestinieni.

Hezbollah a promis să-și continue operațiunile împotriva Israelului până când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) se vor retrage din Gaza. Între timp, Israelul cere ca Hezbollah să-și retragă forțele la nord de râul Litani, conform rezoluției Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 2006, care a încercat să pună capăt ultimei ciocniri majore dintre cele două părți.

Israelul a efectuat atacuri regulate asupra țintelor Hezbollah și Hamas și a personalului din Liban timp de câteva luni. Deși concentrată în cea mai mare parte în sudul Libanului, IDF și serviciile secrete israeliene au ucis, de asemenea, militanți în Beirut.

„Voi fi surprins dacă Israelul nu s-ar pregăti pentru o escaladare completă. Aș fi surprins, totuși, dacă Israelul ar anticipa acest lucru fără o provocare substanțială. Dar astfel de provocări, din păcate, există”, a declarat Hulata miercuri. 

Un conflict cu Hezbollah s-ar dovedi costisitor pentru Israel

Hezbollah ar avea aproximativ 20.000 de luptători. Mai bine organizat, finanțat și înarmat decât Hamas, un conflict cu grupul s-ar putea dovedi mai dificil și mai costisitor pentru Israel. Temutul arsenal de rachete al grupului a fost mult timp o preocupare deosebit de serioasă pentru Israel și aliații săi occidentali.

„Vor exista pagube” în cazul unui război, a declarat Hulata pentru Newsweek. 

Casa Albă a făcut apel în mod repetat la calm, dar Hulata a spus că este sceptic față de orice soluție diplomatică.

„Cred că, într-adevăr, este mai mult o chestiune de când decât o chestiune de dacă. Dacă Hezbollah nu își va retrage forțele de la graniță, și nu văd niciun acord politic intermediat de americani sau francezi sau de oricine altcineva care ar fi suficient de robust în timp pentru a ține Hezbollah departe de granițele noastre, din păcate, cred că este doar o chestiune de timp până când va trebui să o facem noi înșine”, a spus el.

Fostul consilier pentru securitate națională a propus stabilirea unui termen limită de 1 septembrie, când copiii israelieni ar trebui să înceapă anul școlar următor. Până atunci, a spus el, cei 200.000 de israelieni evacuați din casele lor din nordul țării ar trebui să se poată întoarce înapoi.

„Toți cei care cred că pot intermedia un acord între Israel și Liban: este începutul lunii iunie și avem timp până la începutul lunii septembrie. Asta înseamnă trei luni. Să-i dăm drumul! Până în septembrie, va fi aproape un an întreg în care nu au fost în casele lor. Este de neconceput pentru țara noastră. Nu putem continua astfel”, a adăugat Hulata. 

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piramidele din România, paradisul neobișnuit și spectaculos de care turiștii nu au aflat. E unic în țara...
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori, în vestiarul de la Munchen, după meciul cu Olanda de la Euro 2024. Au făcut...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Chet, fiul lui Tom Hanks, adevărul despre dependența de droguri: „Este ceva groaznic. Te mănâncă de viu”. Cum...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud