Live Text Un nou atac cu drone la granița României, explozii în portul Izmail. Rușii au distrus drone ucrainene lângă Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
atac cu drone la izmail
Un nou atac cu drone la granița României, explozii în portul Izmail. FOTO: captură Twitter Kyiv Post
Din articol
Vladimir Putin susţine că Ucraina a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră Autorităţile ucrainene au primit o nouă alertă falsă privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev Tactica Ucrainei de război îi enervează pe oficialii SUA și pune în pericol contraofensiva Unul dintre generalii de top ai lui Putin și-a renovat vila din banii armatei Controversa dronelor rusești căzute pe teritoriul României Putin l-a primit pe Erdogan la Soci Șeful cabinetului lui Viktor Orban: Occidentul trebuie să dea garanții de securitate Rusiei și să respingă aderarea Ucrainei la NATO Ucraina revendică câștiguri limitate pe frontul din sud Ucraina spune că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României, în atacul asupra portului Izmail. Reacția MApN Un grup de soldați ruși care au încercat să debarce în spatele liniilor ucrainene a fost anihilat cu o dronă Bayraktar Rușii au inventat „pneurile anti-dronă”, pentru a-și proteja flota de bombardierele strategice de atacurile ucrainene Ministrul ucrainean al Apărării și-a semnat demisia. Cine e Rustem Umerov, cel care îl va înlocui pe Reznikov Zelenski a discutat cu Macron despre coridorul pentru cereale din Marea Neagră Ucrainenii au atacat cu dronă o clădire nerezidențială din vestul Rusiei Zelenski: Piloţii ucraineni vor fi pregătiţi şi în Franţa Moscova susţine că a distrus patru ambarcţiuni militare rapide ale Ucrainei în Marea Neagră 17 drone distruse de apărarea antiaeriană ucraineană Rusia anunţă doborârea unor drone ucrainene în apropiere de Crimeea şi în regiunea Kursk Erdogan merge la Soci, în Rusia, ca să discute cu Putin. Miza întâlnirii dintre cei doi 

Rusia a atacat pentru a doua noapte la rând portul Izmail de la granița României. Explozii provocate de drone iraniene s-au auzit în orașul aflat pe malul Dunării, la câteva sute de metri de țara noastră. Ucraineii susțin că drone rusești au căzut și pe teritoriul României. MApN infirmă infromațiile. Atacul rușilor asupra porturilor pe unde Ucraina își exportă cerealele are loc cu doar câteva ore înainte de întâlnirea dintre Putin și Erdogan de la Soci. Pe de altă parte, noi atacuri cu drone au fost în Crimeea ocupată și în vestul Rusiei, într-o regiune de la granița cu Ucraina. Ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov și-a dat demisia urmând a fi înlocuit de Rustem Umerov.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI. 

Vladimir Putin susţine că Ucraina a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră

ACTUALIZARE 21.11 Preşedintele rus Vladimir Putin susține că Ucraina a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră, pentru a submina livrările de gaz rusesc către Turcia, informează dpa.

„Au fost întreprinse tentative de a ataca gazoductele TurkStream şi Blue Stream, prin care este livrat gaz din Rusia spre Republica Turcă”, a spus Putin în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, la Soci, oraş-port la Marea Neagră, potrivit Agerpres.

Nave ruse apără aceste gazoducte, „însă ele sunt atacate în mod constant, inclusiv cu drone lansate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră”, a spus preşedintele rus.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat la rândul său, în marja acestei întrevederi, că atacurile ucrainene cu drone sunt unul dintre motivele pentru care Rusia a decis să se retragă din acordul mediat de ONU asupra facilitării exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în pofida războiului declanşat de Moscova împotriva ţării vecine.

Erdogan, care a ajutat la negocierea acordului, s-a deplasat la Soci luni, pentru a încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să readucă Rusia în acest acord.

Autorităţile ucrainene au primit o nouă alertă falsă privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev

ACTUALIZARE 21.07 Autorităţile ucrainene au primit luni o nouă alertă privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev, care s-a dovedit a fi una falsă, la fel ca cea din urmă cu trei zile, a anunțat administraţia militară a capitalei Ucrainei.

„Poliţia din Kiev a primit din nou un mesaj despre minarea tuturor şcolilor” din capitală, a precizat administraţia militară pe Telegram, potrivit Agerpres.

„A fost efectuată o inspecţie detaliată şi informaţia nu a fost confirmată; apelul era fals”, au adăugat oficialii.

Alerta precedentă, de asemenea falsă, fusese primită la 1 septembrie, ziua reluării activităţii şcolare în Ucraina.

Kievul, oraş care avea aproximativ 3 milioane de locuitori înaintea începerii invaziei ruse în februarie 2022, are 420 de şcoli din care „majoritatea absolută” funcţionează cu prezenţă fizică.

Tactica Ucrainei de război îi enervează pe oficialii SUA și pune în pericol contraofensiva

ACTUALIZARE 18.20 SUA sunt enervate de modul în care Ucraina luptă în război, arată The New York Times. Câțiva oficiali americani au declarat sub anonimat că trupele Kievului nu își concentrează forțele în zonele potrivite. Ei spun că pentru a accelera contraofensiva, Ucraina trebuie să vină cu o schimbare de tactică, iar forțele armate ar trebui să treacă prin câmpurile de mine, chiar dacă acest demers ar presupune pierderea de vieți omenești și echipamente militare.

Câțiva oficiali americani, care au discutat cu jurnaliștii NYT sub protecția anonimatului, încep să pună la îndoială unele dintre tacticile militare ale Ucrainei, inclusiv locul în care își poziționează pe front unitățile de luptă.
Comandanții ucraineni își împart forțele în mod egal între estul și sudul țării, când ar trebui să le concentreze mai mult în sud, au spus oficialii SUA.

Citește continuarea AICI

profimedia-0778450775
Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Unul dintre generalii de top ai lui Putin și-a renovat vila din banii armatei

ACTUALIZARE 18.00 Generalul-locotenent rus Viktor Voronov, adjunct al Districtului Militar de Sud, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce a cheltuit bani din bugetul armatei pentru a-și renova vila, scrie publicația Kommersant. Voronov, unul dintre militarii de top ai Kremlinului, a luat acasă până și mobilierul din biroul său.

Citește continuarea AICI

Viktor Voronov
Generalul-locotenent rus Viktor Voronov, adjunct al Districtului Militar de Sud. Foto: Profimedia Images

Controversa dronelor rusești căzute pe teritoriul României

ACTUALIZARE 17.20 România și Ucraina au două versiuni diferite în legătură cu prăbușirea unor drone rusești pe teritoriul țării nostre. Ucrainenii susțin că astfel de apărate s-au prăbușit și au explodat în România, în timpul atacului asupra portului Izmail de pe Dunăre. De partea cealaltă, autoritățile române neagă această versiune și spun că „deși există riscul” unor astfel de incidente sau accidente, „nu este deocamdată cazul”.

Kievul are dovezi fotografice că dronele rusești au lovit teritoriul României în timpul unui atac aerian asupra portului Izmail, a declarat luni și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Anterior, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că dronele rusești au căzut și au explodat luni pe teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea.

Precizările lui Kuleba vin în contextul în care autoritățile de la București au negat informația.

„Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a spus ministrul român de externe Luminița Odobescu. „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a declarat șefa diplomației române.

Putin l-a primit pe Erdogan la Soci

ACTUALIZARE 14.40 Președintele rus Vladimi Putin l-a primit luni la Soci - stațiunea turistică de pe malul Mării Negre, aflată în sudul Rusiei - pe omologul său turc Recep Erdogan. Putin s-a arătat „deschis la discuții” în privința acordului privind cerealele, abandonat de Moscova în luna iulie și pe care Ankara încearcă să-l relanseze, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

„Cum ați ajuns? Totul bine”, l-a întrebat Putin pe Erdogan, după ce președintele turc tocmai a coborât din mașină „O oră și 15 minute”, i-a răspuns Erdogan.

„Nu e departe”, a venit replica lui Putin. „Puteți veni la noi sa vă odihniți, după aia venim noi la dumneavoastră. Aici, apropo, este foarte frumos, tot Marea Neagră este”.

Citește continuarea AICI

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin meeting in Russia
Vladimir Putin l-a primit pe Recep Erdogan la Soci, pentru a discuta despre cerealele ucrainene. Foto: Profimedia Images

Șeful cabinetului lui Viktor Orban: Occidentul trebuie să dea garanții de securitate Rusiei și să respingă aderarea Ucrainei la NATO

ACTUALIZARE 13.30 Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să interzică Ucrainei să adere la NATO, a declarat duminică un ministru ungar de rang înalt, comentarii care ar putea tensiona și mai mult relațiile deja dificile ale Budapestei cu Kievul, transmite Politico.

Pentru a asigura o pace durabilă, „lumea occidentală care sprijină Ucraina trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, dar în niciun caz aderarea la NATO pentru ucraineni”, a declarat Gergely Gulyás, ministru responsabil de cabinetul premierului, la un eveniment universitar.

Comentariile au reluat afirmațiile făcute săptămâna trecută de premierul ungar Viktor Orbán, potrivit cărora Occidentul „ar trebui să facă o înțelegere cu rușii cu privire la noua arhitectură de securitate pentru a oferi securitate și suveranitate Ucrainei, dar nu și apartenența la NATO”. El a mai spus că Ucraina nu are nicio șansă de a câștiga războiul. În iunie, Orbán a declarat că Kievul „nu mai este un stat suveran” și că este „inexistent” din punct de vedere financiar, stârnind furia Ucrainei. „Ucraina nu își tranzacționează teritoriile sau suveranitatea”, a declarat Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, ca răspuns la cele mai recente comentarii ale lui Orbán.

Ucraina revendică câștiguri limitate pe frontul din sud

ACTUALIZARE 11:50 Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat luni „succese” în contraofensiva sa dificilă de săptămâna trecută pe frontul sudic şi recucerirea a 3 km2 în apropiere de Bahmut (est), transmite AFP.

Forţele ucrainene „îşi continuă operaţiunile ofensive în sectorul Melitopol” şi „au înregistrat succese în apropiere de Novodanilivka şi Novoprokopivka”, în sud, a declarat la televiziunea publică viceministrul apărării, Hanna Maliar.

Cele două sate se află în regiunea Zaporojie, în apropiere de Rabotino, o localitate 'strategică' recucerită la sfârşitul lunii august de la forţele ruse şi care deschide calea pentru ofensiva ucraineană spre sud.

„Inamicul suferă în sud pierderi importante de personal, arme şi material, îşi regrupează unităţile şi trupele folosindu-şi rezervele”, a afirmat Hanna Maliar.

Pe frontul estic, „am obţinut un anumit succes în apropiere de Klişciivka”, a adăugat ea, făcând referire la un sat la sud de Bahmut, oraş aflat în centrul luptelor de peste un an şi cucerit de forţele ruse în mai.

„În decursul săptămânii trecute, zona eliberată a crescut cu 3 km2” în apropiere de Bahmut şi, „în total, 47,2 km2 au fost eliberaţi” pe flancurile localităţii de la debutul contraofensivei în iunie, a indicat viceministrul apărării.

Ucraina spune că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României, în atacul asupra portului Izmail. Reacția MApN

ACTUALIZARE 11:40 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat că dronele rusești au căzut și au explodat luni pe teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea, scrie Reuters. Ministerul Apărării de la București a infirmat informațiile.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

izmail prot drona
Atac cu drone asupra portului Izmail de pe Dunăre. Foto: Twitter

„Potrivit serviciului de frontieră de stat al Ucrainei, aseară, în timpul unui atac masiv rusesc în apropierea portului Izmail, drone ruși au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris oficialul ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Facebook.

Un grup de soldați ruși care au încercat să debarce în spatele liniilor ucrainene a fost anihilat cu o dronă Bayraktar

ACTUALIZARE 10:52 Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video cu anihilarea unei unități de soldați ruși care au încercat să debarce în spatele liniilor, în regiunea Herson, dar au fost surprinși de o dronă Bayraktar.

Rușii au inventat „pneurile anti-dronă”, pentru a-și proteja flota de bombardierele strategice de atacurile ucrainene

ACTUALIZARE 10:51 Imaginile surprinse de sateliții civili și devenite virale pe rețelele sociale arată cum rușii și-au „anvelopat” pur și simplu bombardierele strategice de la baza aeriană Engels, din regiunea Saratov, aflată la peste 700 de kilometri de granița cu Ucraina. Mai exact, rușii au pus anvelope de mașină pe aripile și fuzelajul a cel puțin două bombardiere Tu-95 „Ursul”, după cum se observă din fotografiile făcute din satelit.

avion cu pneuri
Imagini din satelit care arată că rușii și-au „anvelopat” bombardierele strategice de la baza aeriană Engels. Foto: Twitter/Tatarigami_UA

Citește continuarea AICI.

Ministrul ucrainean al Apărării și-a semnat demisia. Cine e Rustem Umerov, cel care îl va înlocui pe Reznikov

ACTUALIZARE 10:50 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și-a înaintat scrisoarea de demisie președintelui parlamentului, a declarat acesta într-o postare pe Twitter luni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 09:55 Rustem Umerov, care urmează să-l înlocuiască pe Oleksii Reznikov și va fi noul ministru al Apărării din Ucraina, este un membru important al comunității tătare din Crimeea și a participat la negocierile sensibile cu Rusia, scrie The Guardian.

Rustem Umerov s-a născut în Uzbekistanul sovietic, țara în care familia sa a fost exilată în timpul lui Stalin, și în copilărie s-a mutat înapoi în Crimeea, în Ucraina, atunci când tătarilor li s-a permis să se întoarcă în anii 1980 și 1990.

Musulmanul în vârstă de 41 de ani și-a început activitatea în domeniul telecomunicațiilor în 2004 și a fost ales în parlament în 2019. Acolo a fost copreședinte al Platformei pentru Crimeea. Ani de zile a fost consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

Rusia a preluat controlul asupra Crimeei de la Ucraina în 2014 și a impus organizarea unui referendum privind anexarea, despre care Ucraina și aliații săi occidentali l-au condamnat ca fiind ilegal. Comunitatea tătară, care reprezintă 12-15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare parte votul.

Citește continuarea AICI

Zelenski a discutat cu Macron despre coridorul pentru cereale din Marea Neagră

ACTUALIZARE 09:48 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre modalităţi de a asigura funcţionarea coridorului instituit de Kiev în Marea Neagră, care să permită siguranţa navigaţiei, după retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, relatează AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am discutat, de asemenea, despre modalităţi de asigurare a funcţionării coridorului de cereale şi de consolidare a securităţii regiunii Odesa” din sud-vestul Ucrainei, a spus preşedintele Zelenski pe X, după conversaţia telefonică cu omologul francez.

Discuţia telefonică a avut loc în ajunul summitului de la Soci între preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să revigoreze acordul de cereale, şi după ce ruşii au bombardat regiunea Odesa cu drone în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Săptămâna aceasta, Ucraina a declarat că alte patru nave au folosit coridorul maritim înfiinţat cu titlu provizoriu luna trecută.

Preşedintele Zelenski i-a mulţumit, de asemenea, preşedintelui Macron pentru „ajutorul militar crucial” al Franţei pentru ţara sa şi a spus că au „discutat următorii paşi” în acest domeniu.

Ucrainenii au atacat cu dronă o clădire nerezidențială din vestul Rusiei

ACTUALIZARE 09:28 O clădire nerezidenţială din oraşul Kurceatov, în vestul Rusiei, a luat foc duminică în urma unui atac al unei drone ucrainene, dar nu au existat victime, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, potrivit Reuters.

Presupusul atac cu dronă din partea Ucrainei urmează altuia asupra aceluiaşi oraş, pe 1 septembrie, despre care oficialii ruşi au spus că a deteriorat faţada unei clădiri, scrie Agerpres.

Kurceatov găzduieşte una din cele mai mari centrale nucleare din Rusia, dar nu au existat informaţii conform cărora aceasta ar fi fost afectată în niciun din cele două incidente.

Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, guvernatorul Roman Starovoit nu a spus ce clădire a fost lovită în atacul cu dronă de duminică.

Site-ul de ştiri Babel din Ucraina a scris, citând o sursă anonimă, că drona a lovit o clădire aparţinând serviciului de securitate FSB.

Zelenski: Piloţii ucraineni vor fi pregătiţi şi în Franţa

ACTUALIZARE 09:25 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că în cursul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Emmanuel Macron duminică, a încheiat un „acord foarte important” privind instruirea piloţilor ucraineni în Franţa, relatează Reuters, potrivit News.ro. 

„Coaliţia noastră de luptători moderni devine tot mai puternică”, a spus el în discursul său video nocturn.

Zelenski nu a detaliat ce fel de pregătire le va fi furnizată piloţilor ucraineni, în condiţiile în care Franţa nu are avioanele de luptă F-16 pe care Danemarca şi Olanda le-au oferit recent Ucrainei. Franţa are în dotarea armatei sale avioane de luptă Rafale de producţie franceză şi avioane Mirage 2000 din generaţia anterioară.

Zelenski a declarat că el şi Macron au discutat, de asemenea, despre ce ar putea face Franţa pentru a ajuta la protejarea oraşului şi a regiunii ucrainene Odesa, esenţială pentru exporturile de cereale, dar vizată tot mai des de atacurile Rusiei, dar, la fel, nu a dat detalii.

Ministerul francez de Externe a declarat luna trecută că îşi va consolida sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor de apărare aeriană.

Luna trecută, Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia, la capătul căruia a obţinut asigurări că Ucraina va primi avioanele F-16 pe care le cere de mult timp. Olanda, Danemarca şi Norvegia vor furniza Ucrainei avioanele în momentul în care Kievul va avea personal pregătit şi infrastructura necesară pusă la punct. Zelenski a cerut, de asemenea, Suediei să-i furnizeze avioane Gripen.

Între timp, piloţii ucraineni au început deja pregătirea pentru F-16 în Danemarca, iar Grecia va ajuta şi ea la aceste eforturi. SUA au anunţat, de asemenea, că vor pregăti pe teritoriul american piloţi ucraineni pentru F-16. Un alt centru de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16 ar urma să fie în România.

Moscova susţine că a distrus patru ambarcţiuni militare rapide ale Ucrainei în Marea Neagră

ACTUALIZARE 8.50 În noaptea de duminică spre luni, "în partea de nord-vest a Mării Negre, (...) aviaţia navală a Flotei de la Marea Neagră a distrus patru bărci militare rapide 'Willard Sea Force' fabricate în SUA (care transportau) grupuri de debarcare ale Forţelor Armate ale Ucrainei", a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Conform ministerului, ambarcaţiunile ucrainene se îndreptau spre Capul Tarhankut, în vestul peninsulei anexate Crimeea. 

17 drone distruse de apărarea antiaeriană ucraineană

ACTUALIZARE 8.40 La scurt timp după miezul nopţii, forţele aeriene ucrainene au îndemnat rezidenţii din portul Izmail din regiunea Odesa să se adăpostească, iar presa ucraineană a relatat că în zonă s-au auzit explozii. 

Potrivit Comandamentului de sud al armatei ucrainene, citat de Kyiv Post, dronele au ţintit infrastructura civilă. 17 dintre drone au fost doborâte la apărarea antiaeriană ucraineană, dar au fost şi ţinte lovite.

Deocamdată nu s-au raportat victime.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 8.00 A fost a doua noapte la rând cu bombardamente în Izmail, unde alarma aeriană a încetat în urmă cu puțin timp. Cu o zi în urmă au fost atacuri și în Reni, iar exploziile s-au simțit ca mici cutremure în Galați, la 20 de kilometri depărtare. Opt nave românești se aflau în portul ucrainean. 

Porturile Izmail și Reni sunt esențiale pentru eforturile Ucrainei de a continua exportul de cereale prin Marea Neagră, după ce Rusia a blocat acordurile care permiteau existența unui culoar securizat, garantat de Turcia și de Organizația Națiunilor Unite.

Rusia anunţă doborârea unor drone ucrainene în apropiere de Crimeea şi în regiunea Kursk

ACTUALIZARE 7.50 Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus o dronă deasupra Mării Negre, lângă Peninsula Crimeea. Alta - pe teritoriul regiunii Kursk, în orașul care găzduiește una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Rusiei. Resturile au căzut peste o clădire și au provocat un incendiu fără victime. Același oraș a fost vizat și vineri de două drone. 

Luni, în jurul orei 01:00 (duminică în jurul orei 22:00 GMT),"vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare aeriană în funcţiune", a comunicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Atacurile asupra teritoriului rus și a peninsulei Crimeea s-au intensificat în ultimele săptămâni. Acum două zile, ucrainenii ar fi vizat din nou Podul Kerci. Rușii susțin că au distrus trei drone navale cu care forțele Kievului ar fi încercat să-l arunce în aer.

Kievul, care a început o contraofensivă la începutul lunii iunie pentru reluarea teritoriilor cucerite de Rusia, şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia de a recupera Peninsula Crimeea. 

Erdogan merge la Soci, în Rusia, ca să discute cu Putin. Miza întâlnirii dintre cei doi 

ACTUALIZARE 7.45 Preşedintele turc Recep Erdogan merge luni în Rusia pentru a discuta cu  Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Discuţiile vor avea loc la Soci. 

Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de după octombrie anul trecut are loc în contextul în care forţele ruseşti încearcă să limiteze o contraofensivă a Kievului. Erdogan speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova.

Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin. Relaţia lor strânsă, dar uneori turbulentă, pare să se fi consolidat de când Rusia şi-a lansat "operaţiunea militară specială" în Ucraina în februarie 2022. Decizia lui Putin de a reduce şi de a amâna plăţile Turciei pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice. La rândul său, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a devenit o destinaţie importantă pentru ruşii care doresc să aibă acces la o serie de produse şi servicii. 
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou jucător pe piața RCA din România, alternativa mult așteptată. Cum ar putea ajuta la...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic